Share

3 vulturi negri pe meleaguri românești

3 vulturi negri au fost observați la sfârșitul lunii martie zburând la altitudini mari deasupra României.

Vulturii negri (Aegypius monachus) au traversat diverse zone din Carpații Occidentali și Meridionali.

Unul dintre vulturi a parcurs, doar într-o singură zi, 400 de kilometri, traversând o mare parte din teritoriul României, apoi Republica Moldova, iar acum se află în peninsula Crimeea.

Ceilalți doi vulturi au stat mai multe zile în țara noastră pe pășunile alpine din Carpați. Unul dintre ei a trecut pe lângă casa colegului nostru Cristi Domșa, din Cluj. 

Cei trei vulturi negri fac parte dintr-un proiect de reintroducere a speciei în Munții Balcani din Bulgaria, finanțat prin programul EU LIFE14NAT/BG/649. Pe măsură ce numărul vulturilor negri va crește, probabil că aceste apariții pe teritoriul României nu vor mai fi doar accidentale.

În România vulturul negru era o specie comună la sfârşitul secolului XIX, dar a dispărut în prima parte a secolului XX din cauza otrăvirii, dar și pentru că nu au mai găsit hrană suficientă. Erau tot mai puține leșuri de animale domestice abandonate, din cauza regulilor sanitare mai stricte. Importantă în dispariția lor a fost și culegerea/ adunarea ouălor din cuiburi. 

Vulturul negru cuibărește în zone aride, munți sălbatici, dar și în păduri din zone joase cu dealuri sau stâncării. Aproape invariabil cuibărește în arbori, unde își construiește un cuib uriaș format din crengi și nuiele. Aici puteți citi mai multe despre vulturul negru.

Dacă ți-a plăcut, distribuie