Share

5 ani de „Școli Prietenoase cu Natura”

Atunci când vorbim despre protejarea naturii ne referim inevitabil și la educație. Orice pledoarie pentru protejarea a tot ceea ce înseamnă viață trebuie să înceapă de la cei mici. Cu acest gând am pornit în 2016 când am lansat programul „Școli Prietenoase cu Natura”.

În cei 5 ani de existență a programului, SOR a reușit să implice 1.190 de instituții de învățământ și peste 30.000 de elevi în activități de sprijinirea a biodiversității din zonele urbane și rurale. „Școli Prietenoase cu Natura” (SPN) este un program complex, cu activități care se derulează pe durata întregului an școlar. Astfel, am dorit să atragem atenția asupra vietăților care își găsesc din ce în ce mai greu resurse de hrană, locuri de adăpost și de cuibărit. Programul este creat special pentru profesori și elevi și are activități simple prin care generațiile viitoare pot contribui la sprijinirea speciilor care se află în jurul lor.

Prin acest proiect ne propunem să apropiem elevii de natură prin activități practice desfășurate în spațiul verde al școlilor, precum: hrănirea păsărilor în timpul iernii, îmbogățirea spațiului verde cu plante care oferă resurse de hrană, posibilități de adăpostire și reproducere a viețuitoarelor. Programul include și activități derulate în sălile de clase:  concursul de desenat păsări, participarea la „Olimpiada Speciilor”, concursul online de recunoaștere a speciilor de păsări și utilizarea planșelor cu păsări de colorat.

„Atunci când am lansat Școli Prietenoase cu Natura ne-am dorit să inspirăm noi generații, să ajutăm copiii să redescopere natura din jurul lor. Acum, avem elevi pe care îi recunoaștem după nume. An de an participă la Olimpiada Speciilor, chiar dacă premiile oferite de noi sunt mai mult simbolice. Asta ne bucură foarte mult și ne arată că interesul copiilor pentru protejarea naturii și a viețuitoarelor crește cu fiecare an de proiect. Ne dorim ca aceste activități desfășurate în program să devină o normalitate, iar elevii să ajungă să prețuiască natura”, a spus coordonatorul proiectului, biologul Éva Váncsa.

Activitățile proiectului se derulează pe durata întregului an școlar, iar la final profesorii raportează acțiunile realizate prin completarea unui formular specific. Instituțiile de învățământ care derulează corect minimum 5 activități din lista propusă sunt premiate cu plăcuța programului. După 5 ani consecutivi de participare și raportare corecte, școlile primesc un panou cu cele mai întâlnite specii de păsări, insecte, mamifere, amfibieni și reptile din localități și metode prin care le pot ajuta.

Programul „Școli Prietenoase cu Natura” se adresează tuturor cadrelor didactice și nu este nevoie să fie profesori de biologie pentru a îndruma elevii în proiectul nostru. Toți profesorii au la dispoziție online materialele necesare, în Ghidul activităților (Anexa la Regulament), care le oferă toate informațiile pentru derularea corectă a activităților.

Școli Prietenoase cu Natura, mai bun de la an la an

Primul an de proiect a venit cu multe provocări și necunoscute, iar regulamentul a trecut prin mai multe faze de perfecționare. Esențial a fost feedback-ul primit de la profesorii și elevii celor peste 260 de școli care s-au înscris încă din primul an în program. Am revizuit anumite materiale din program și, totodată, le-am extins pe cele care s-au bucurat de cel mai mare succes.

Asemenea copiilor pentru care a fost conceput, proiectul „Școli Prietenoase cu Natura” a continuat să crească de la an la an, iar profesorii și elevii s-au arătat încântați să participe la fiecare ediție a programului. În 2017, proiectul era inclus în Calendarul Activităților Educaționale Regionale (CAER), iar un an mai târziu a fost inclus și în Calendarul Activităților Educaționale Naționale (CAEN).

Mărturii de la dascăli și copii

Una din unitățile de învățământ care s-au implicat activ în program este Școala Gimnazială din Sănduleni, județul Bacău. Aici copiii au învățat să construiască cuiburi artificiale și să le amplaseze corect, să recunoscă păsările care vin iarna la hrănitori. „Acest program mi-a adus cele mai mari satisfacții din cariera de profesor. Am fost foarte încântată când elevii mi-au trimis poze cu pui din cuiburile artificiale construite și amplasate de ei, când am aflat că ei hrăneasc păsările iarna și după ce nu le-am mai cerut eu asta, din proprie inițiativă, când un elev căruia nu prea îi plăcea să învețe a devenit expert în recunoașterea păsărilor și a reușit să obțină locul 1 la Olimpiada Speciilor”, povestește profesoara Diaconescu Codrina.

„Școli Prietenoase cu Natura” a ajuns și în Constanța, unde elevii de la Școala Gimnazială numărul 29 „Mihai Viteazul” au confecționat hrănitori, au plantat flori în grădina școlii și au realizat postere cu diferite specii de păsări. „Cele mai multe activități din program le derulez cu elevii clasei mele, unde sunt dirigintă și am 18 băieți și 7 fete. Deși am mulți băieți în colectiv, au participat și participă cu drag la aceste activități: realizează hrănitori, plantează flori în curtea școlii care să atragă polenizatorii, realizează fișe informaționale/ postere despre diferite specii de pasări, participă la Olimpiada Speciilor, ajungând până la etapa națională. Am sesizat că a sporit biodiversitatea din parcul școlii. Dacă înainte aveam mulți porumbei și pescăruși, acum avem porumbei, pescăruși, vrăbii, pițigoi, cioară de semănătură, cioară grivă, coțofană, stăncuțe, florinți, grauri, mierle”, ne-a transmis profesoara de biologie Chiazim Sibel.

Și elevii de la Școala Gimnazială „Basarab I” din Curtea de Argeș s-au implicat în activitățile din program, povestește profesoara Anca Mihaela Popescu. „Fiecare activitate desfășurată a fost o adevărată bucurie. Am fost fericită să văd implicarea copiilor, să modelăm bile pentru pițigoi, să lipim siluetele de păsări pe geamuri, să ne implicăm în Olimpiada Speciilor. Participarea la acest concurs online și rularea sutelor de imagini pentru a învăța speciile ne-au ajutat să recunoaștem în natură diferite exemplare, ceea ce ne-a dat curaj și încredere.”

Activități similare au avut loc în 1.190 de școli din alte 668 de localități.

Școli Prietenoase cu Natura merge mai departe

Programul „Școli Prietenoase cu Natura” nu ar fi posibil fără implicarea profesorilor și a elevilor. Mulțumim cadrelor didactice care s-au implicat în acest proiect și au adus natura mai aproape de copii. În cei 5 ani de program 242 de școli au primit plăcuța „Școală Prietenoasă cu Natura”. 9 școli vor primi în acest an un panou cu cele mai des întâlnite specii de păsări, insecte, mamifere, amfibieni și reptile din localități după ce au participat consecutiv timp de 5 ani și au raportat corect toate activitățile din program.

Pe viitor ne dorim să avem cât mai multe școli implicate în program și să oferim profesorilor cursuri care să-i ajute să implementeze activitățile din program.

Sperăm să conectăm la natură câți mai mulți copii, care să învețe să o prețuiască și să o protejeze.

Dacă ți-a plăcut, distribuie