Share

Acvila de câmp, pasărea anului 2023

Acvila de câmp v-a convins că merită nu doar să vorbim despre ea în 2023, dar și să ne străduim să facem ceva pentru ea. Cele 1.087 de voturi primite din partea alegătorilor pe pagina noastră de Facebook au propulsat maiestuoasa răpitoare în poziția de lider. Chira de mare și pelicanul creț completează podiumul și, deși au pierdut această campanie, rămân în continuare parte din proiectele noastre de conservare.

Acvila de câmp – locul I în cursa pentru Pasărea Anului 2023

Ca orice pasăre răpitoare de talie mare, și acvila de câmp ne impresionează prin profilul caracteristic, silueta maiestuoasă în zbor și prin simbolismul pe care îl aduce din vremuri de mult apuse. Dar aceste atribute nu au ajutat păsările sau alte animale de poveste cu care ne-am intersectat în trecut. Astfel, unele dintre ele sfârșesc prin a avea probleme serioase din cauză că stilul nostru de viață, creșterea continuă a populației umane și extinderea ei pe teritorii tot mai întinse lasă puțin loc pentru speciile cu nevoi mai aparte și adaptabilitate mai dificilă.

Este și cazul Păsării Anului 2023. Am făcut multe ca să o îndepărtăm de noi: am otrăvit-o, am vânat-o legal și am braconat-o, i-am pus în cale fire electrice și eoliene, dar mai ales i-am luat terenul de vânătoare și i-am tăiat copacii în care cuibărea. În consecință populațiile au scăzut, în multe părți s-a retras către zone mai puțin populate, iar din unele, cum e România, acvila de câmp a dispărut. Cel puțin o perioadă bună, de zeci de ani, nu am mai avut informații cum că ar mai cuibări la noi. De câțiva ani, urmărim cu emoție fiecare apariție a păsării și indiciile care arată că a început să crească noi generații în România.

Vom avea șansa ca în 2023 să facem primii pași spre a ușura recolonizarea câmpiilor noastre de către acvila de câmp. Vorbim de un proces de lungă durată, ale cărui rezultate, dacă vom avea succes, se vor vedea în timp. Dar cu siguranță, cineva tot se va bucura de arborii pe care intenționăm să îi plantăm și de platformele pe care le vom instala, dacă nu vom „convinge” acvila din prima să profite de ajutorul nostru. Cu sprijinul vostru vom începe această campanie. Revenim cu detaliile în anul ce stă să înceapă!

Pe podium au mai urcat:

Chira de mare, având votul a 632 de alegători a ocupat locul 2. Ne va ține și ea în suspans în anii care vin, datorită preferinței ei de a cuibări la noi în habitate mai aparte, supuse intemperiilor vremii și degradării. Sperăm să vedem efective din ce în ce mai numeroase ale acestei frumoase și grațioase păsări în preajma apelor costiere de la noi. Deocamdată, tendința populațională este necunoscută.

Și

Pelicanul creț a adunat 618 voturi și a terminat cursa pe locul 3. Stăm puțin mai liniștiți în ceea ce îl privește, deoarece în proiectul LIFE care îi este dedicat ne ocupăm de el serios, de mulți ani la rând deja. Astfel, nu îl vom scăpa din ochi și sperăm să observăm din timp semnalele critice pe care ni le transmit adesea prietenii înaripați și să putem interveni cât mai eficient în ajutorul lui.

Dacă ți-a plăcut, distribuie