ȘTIRI PROIECT Școli și grădinițe prietenoase cu natura
Alege să construiești un cuib, nu o căsuță
22 aprilie 2019
Trebuie știut de la bun început că păsările nu au nevoie de căsuțe, așa cum sunt cele pe care le găsim, în general, în mai toate magazinele. Ne atrag pentru că sunt viu colorate, arată ca o căsuță în miniatură, dar pentru păsări sunt complet inutile. Un cuib artificial construit corect le poate fi de un real ajutor păsărilor, având în vedere că spațiile naturale de cuibărit sunt tot mai puține.
1. Rolul cuiburilor artificiale și perioada în care se folosesc
În perioada de reproducere păsările au nevoie de un loc protejat față de prădători, dar și de condițiile meteo, unde își pot depune ouăle, le pot cloci și își pot crește puii în siguranță. În cazul speciilor care cuibăresc în localități, aceste locuri ferite sunt reprezentate de:
– scorburile din pomii fructiferi sau arborii bătrâni: pițigoi mare, pițigoi albastru, țiclean, vrabie de câmp, graur
– scorburi realizate de pasărea însăși: speciile de ciocănitori
– cavitățile clădirilor, cele existente în stiva de lemne sau într-un gard de pietre: codroș de munte, codroș de pădure, codobatură albă
– tufișuri: mierlă, sturz cântător, florinte
– coronamentul copacilor: sticlete, cinteză, grangur, guguștiuc
– streșini: lăstun de casă
– grajduri sau alte clădiri destinate creșterii animalelelor: rândunică
În sate și orașe numărul arborilor bătrâni și implicit al scorburilor este extrem de redus, în plus din cauza suprafețelor moderne de construcție lipsesc și cavitățile naturale, deci multe specii de păsări rămân fără locuri de cuibărire. Soluția este amplasarea cuiburilor artificiale.
În cursul iernii păsările se pot adăposti în cuiburile artificiale.
Atenție! Cuiburile artificiale se deosebesc de hrănitorile de tip căsuță, prin urmare NU se alimentează cu semințe uleioase sau alte tipuri de hrană destinate păsărilor în cursul iernii.
Nu orice căsuță de păsări e și cuib artificial
O căuță de păsări poate fi numită cuib artificial numai dacă respectă următoarele criterii:
– este realizat din scândură (ex. de rășinoase) și nu din placaje, plăci conglomerate (PAL) sau alte materiale cu durată de viață scurtă
– corespunde nevoilor păsărilor, adică are dimensiunea potrivită pentru specia țintă
– nu prezintă elemente care ar putea periclita pasărea adultă sau chiar puii, de exemplu prezența bățului sau suprafeței de aterizare sub orificiul de intrare, care nu este folosit de ocupantul cuibului, dar pe care se pot așeza păsările de talie mare, prădătorii
– nu este vopsit în culori stridente, ci în nunațe de maro și verde întâlnite și în natură sau este tratat cu ulei de in
2. Tipuri de cuiburi artificiale
Cuiburile artificiale trebuie să țină cont de nevoile speciilor pentru care sunt amplasate.
Cuiburile artificiale pentru speciile de pițigoi, vrăbii și muscari au orificiul de intrare rotund, în timp ce cuiburile destinate speciilor de codroș, măcăleandru, codobatura albă sunt semideschise, adică accesul în ele se face printr-o deschidere largă, poziționat în treimea superioară a cuibului. De asemenea suprafața bazei, înălțimea interioară, diametrul și poziția orificiului de intrare dacă nu sunt potrivite, pot face păsările să ignore cuibul artificial. De exemplu mărimea orificiului de intrare pentru cuiburile de pițigoi albastru se recomandă să se situeze între 26-28 mm. Dacă această valoare este depășită cu doar 2-3 mm, pițigoiul albastru nu îl va ocupa din cauza riscului crescut de deranj și pericol.
Vezi aici lista de dimensiuni a cuiburilor artificiale potrivite diferitelor specii de păsări.
3. Amplasarea cuiburilor artificiale
Cuiburile artificale pot fi agățate de ramuri sau fixate pe trunchiul copacilor, la o înălțime de 2 – 5 m. Se recomandă să fie orientate către sud sau est, pentru a oferi mai multă protecție împotriva vântului și ploii. Cuibul amplasat nu are voie să se încline către spate, altfel existând riscul să fie inundat.
Cuiburile de tip C pot fi fixate și pe peretele casei, dar în așa fel încât traseul păsării în și din cuib să nu se intersecteze frecvent cu traseul nostru. E important să nu deranjăm pasărea cu activitatea noastră zilnică.
4. Verificarea și întreținerea cuiburilor
Cuiburile artificiale se verifică la sfârșitul iernii, când se elimină vechiul material de cuibărire și, dacă cuibul este deteriorat, se repară. În majoritatea cazurilor aceste deteriorări se rezumă la mărirea orificiilor de intrare sau realizarea altor găuri în diferite părți ale cuiburilor de către ciocănitori.
5. De unde știm dacă a fost ocupat cuibul artificial?
Nu trebuie să vedem neapărat pasărea cum zboară în și din cuib, ca să ne dăm seama că acel cuib e ocupat, ajunge să inspectăm orificiul de intrare, care în cazul cuiburilor ocupate prezintă urme de uzură.
6. De ce nu se ocupă cuibul amplasat?
Cele mai frecvente motive sunt:
– pentru că nu respectă dimensiunile recomandate. Aceste obiecte rămân căsuțe cu rol decorativ, care nu vor fi ocupate niciodată de păsări;
– pentru că orificiul de intrare este poziționat aproape de baza cuibului, prin urmare păsările nu au loc unde să adune material de cuibărire;
– au fost vopsite în culori stridente sau prezintă elemente de decor cu o cromatică țipătoare.
Există și cazuri în care cuiburile artificiale au fost construite ca la carte, și totuși rămân goale. Iată de ce:
– au fost amplasate prea multe cuiburi pe o suprafață mică. Păsările sunt teritoriale, își protejează o anumită suprafață din jurul cuibului, pentru a-și asigura resurse de hrană suficiente pentru ele și puii lor și de aceea alungă orice intrus. Cuiburile de tip B se pot amplasa la o distanță de 20 – 25 m unul de celălat, pe lânga acestea, pot fi amplasate 1 – 2 cuiburi artificiale de tip A sau C;
– există un număr mare de scorburi naturale în apropiere de cuibul artificial;
– nu au fost încă detectate de păsări. Ocuparea unui cuib artificial necesită timp. Rata de ocupare încă din primul sezon de cuibărire este cea mai mare, dacă cuibul artificial, corect realizat, a fost amplasat la începutul iernii, iar păsările au avut la dispoziție câteva luni să detecteze oportunitatea apărută.
Pentru a crește șansele de ocupare a cuiburilor artificiale, vă recomandăm să amplasați o adăpătoare în grădină, păsările vor fi atrase de luciul apei.
7. Rata de ocupare a cuiburilor artificiale
Într-un proiect derulat între 2014 – 2016 de către Societatea Ornitologică Română, Biroul Teritorial Cluj, au fost amplasate peste 1300 de cuiburi artificiale în parcurile, livezile și pădurile din apropierea Clujului. Cuiburile au fost ocupate într-un procent de 93,5%, cu precădere de specii de pițigoi, dar și țicleni, grauri sau muscari. Cea mai mare rată de ocupare a cuiburilor, 100%, a fost înregistrată în pădurile din care lipseau copacii bătrâni, și, implicit, scorburile.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.