Share

Alexa și Serghei – misiune încheiată

Au mai rămas doar opt gâște cu gât roșu monitorizate prin satelit, după sezonul de iernare din România. Două dintre ele și-au încheiat misiunea științifică. Și acum să vă povestim cum am reușit să … pierdem două gâște, Alexa și Serghei.

Alexa
și partenerul ei, Peter, au petrecut sezonul de cuibărit în Peninsula Taimîr. În primele zile ale lunii septembrie, ea a început aventura migrației de toamnă – a trecut prin Kazastan, prin regiunea Rostov din Rusia și prin Ucraina. A ajuns în zonele de iernare din România la sfârșitul lunii noiembrie.

Din luna decembrie, emițătorul a început să transmită semnale dintr-un singur punct aflat pe un teren arabil, ceea ce însemna că a apărut o problemă. Erau două posibilități – fie pasărea murise, fie transmițătorul se desprinsese de pe corpul ei.

Pe 4 ianuarie, o echipă formată din specialiști SOR și BSPB a mers pe teren, la coordonatele transmise ultima dată de emițătorul satelitar. După îndelungi căutări, au găsit doar transmițătorul, nu și urme care să indice că pasărea murise.

Ipoteza biologilor este că Alexa trăiește și transmițătorul a căzut de pe spatele păsării. Din mai până în decembrie Alexa a zburat peste 8.500 km, ceea ce ne oferă informații extrem de valoroase despre procesul de migrație a acestei specii, inclusiv despre zonele cheie în care păsările se odihnesc și despre coridoarele de migrație.

Serghei
…a petrecut sezonul de cuibărire în Peninsula Taimîr, alături de partenera sa, Fantin – un alt exemplar din cele 10 gâște cu emițător satelitar. A urmat o rută similară de migrație cu cea aleasă de Alexa și a ajuns în România pe 25 noiembrie.

A zăbovit două săptămâni în Delta Dunării, apoi a zburat către alte zone umede din sud-estul României. I-am pierdut urma la Balta Albă în 17 decembrie. Acest sit Natura 2000 este una din zonele cele mai importante de iernare de la noi pentru această specie de gâscă.

Aici sunt observate anual între 5.000 și 10.000 de exemplare. Totuși, vânătoarea intensivă practicată în această zonă prezintă un risc enorm pentru un număr mare de specii ocrotite și pentru menținerea statutului de arie naturală protejată.

Pe 31 decembrie, echipa SOR s-a deplasat în locul de unde au fost primite ultimele coordonate ale lui Serghei. Nici pasărea, nici emițătorul nu au fost găsite, așa că soarta lui Serghei rămâne o necunoscută.

Foarte aproape de zona de căutare specialiștii au găsit corpul pe jumătate devorat al unei gâște cu gât roșu, un exemplar probabil împușcat în timpul unei partide de vânătoare a gârlițelor mari.

Acțiunea de monitorizare este organizată și se desfășoară în cadrul proiectului LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight”. Puteți urmări deplasările gâștelor cu gât roșu pe site-ul proiectului savebranta.org.

Dacă ți-a plăcut, distribuie