Share

Am dat startul unui nou sezon de monitorizare a gâștelor cu gât roșu

Iarna numărăm gâștele. 😊 Nu, nu glumim. În fiecare an, în această perioadă, biologi și voluntari SOR sunt plecați pe teren și îndură frigul în căutarea gâștelor cu gât roșu (Branta ruficollis). Luna trecută a avut loc prima ieșire pe teren, în perioada 17-20 noiembrie, pentru a aduna date despre prezența speciei în România. Veștile nu sunt însă tocmai bune.

Gâște cu gât roșu - Foto: Emil Todorov

La prima ieșire de monitorizare din acest sezon specialiștii SOR împreună cu voluntarii noștri au numărat 1.107 exemplare. Este cel mai mic număr din ultimii 10 ani pentru luna noiembrie. O posibilă cauză pentru numărul scăzut din această perioadă ar putea fi temperaturile destul de ridicate care au întârziat migrația păsărilor. Numărătoarea sincron a fost realizată în Bărăgan și Doborgea. Cel mai mare număr de exemplare a fost semnalat în județul Brăila.

Potrivit datelor pe care le avem de la gâștele cu gât roșu care sunt echipate cu transmițătoare satelitare încă sunt păsări care se află în zona Rostov, în sudul Rusiei. Două exemplare echipate cu astfel de emițătoare au fost observate de către biologii SOR în județele Brăila și Călărași.

Un număr scăzut (pentru această perioada) de exemplare a fost înregistrat și la gârlița mare (Anser albifrons), cea mai numeroasă specie de gâscă care iernează în România. Au fost înregistrați aproape 300 de mii de indivizi. O altă specie numeroasă pentru care au fost înregistrate numere mici în luna noiembrie a fost gâsca de vară (Anser anser); au fost numărați aproape 1.500 de indivizi.

Pe lângă cele trei specii, au fost observate de către ornitologii SOR și 18 gârlițe mici (Anser erythropus), specie „vulnerabilă” la nivel global, și cinci gâște de semănătură (Anser fabalis).

Dintre speciile de gâște care se întâlnesc mai rar în România, au fost observate o gâscă călugăriță (Branta leucopsis) și o gâscă neagră (Branta bernicla).

Gârlițe mari și gârlițe mici - Foto: Emil Todorov

La momentul monitorizării, câmpurile cu grâu și orz nu erau încolțite, iar gâștele au fost nevoite să se hrănească cu boabe de porumb de pe câmpurile abia recoltate. 

Biologii SOR se așteaptă ca la jumătatea lunii decembrie, atunci când urmează a doua ieșire pe teren pentru monitorizare speciilor, să înregistreze un număr mai mare de gâște cu gât roșu. Monitorizările vor continua până la finalul lunii februarie când gâștele urmează să își înceapă  migrația de primăvară spre Siberia.  

Dacă ți-a plăcut, distribuie