ȘTIRI PROIECT Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Am încheiat proiectul dedicat Lacului Beibugeac
15 decembrie 2015
„Ne bucurăm că am reușit să realizăm un plan de management foarte bun pentru această zonă” – și-a început prezentarea Lavinia Todorova, managerul proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0052 Lacul Beibugeac”.
Era 10 decembrie și o parte din echipă de proiect se află la Tulcea, în sala de conferințe a Muzeului Acvariu Delta Dunării. Pe ecranul imens din spatele prezidiului se derulau imagini de la activitățile din proiect, o retrospectivă a aproape trei ani de activități într-o zonă superbă (Dobrogea), pentru un lac mai puțin cunoscut, dar cu un potențial enorm.
„Lacul Beibugeac poate deveni un punct de atracție pentru cei pasionați de birdwatching. În apropiere este zonă Sărături, zonă strict protejată din Rezervația Biosferei Delta Dunării, loc unde nu este permis accesul. Dar la Beibugeac se poate intră, se pot vedea păsări. De aceea, cred că Lacul Beibugeac poate deveni mult mai interesant pentru păsărari, aici pot fi văzute specii care sunt și la Sărături”, argumentează asistentul de proiect Emil Todorov.
Este unul dintre oamenii care a stat mereu cu ochii pe lac și acum a ajuns să știe pe de rost în ce zonă se adună gâștele cu gât roșu, unde vânează vântureii de seară și nu poate uită locul în care cuibăreau ciocîntorșîi. De altfel, el este motorul unor măsuri de conservare care să ajute păsările să cuibărească în număr mult mai mare aici. Dat fiind că pe malul lacului Beibugeac au apărut șacalii și la miezul zilei, în planul de management este prevăzută realizarea unui șanț care să separe o mică insulă de restul uscatului.
Aici ar urmă să fie instalată și o platformă artificială de cuibărit, astfel încât păsările să poată fi protejate. De asemenea, vor apărea și mici adăposturi care să le permită să se ascundă din calea prădătorilor.
„Noi, cei din echipa de proiect, chiar vrem să le mulțumim celor din comună Murighiol și din satul Plopu. Au fost sceptici la început de proiect, dar treptat s-au deschis spre noi. Am colaborat bine cu factorii implicați din zonă, de la cei din Primăria Murighiol la fermierii de aici. O notă specială pentru colectivul de profesori și învățători din școlile comunei Murighiol. Ne-au primit ori de câte ori am solicitat să realizăm seminare cu elevii, au participat alături de copii la acțiunile noastre din teren, au arătat cât de mult înseamnă să îți faci meseria de dascăl și în afară sălii de clasă și au știut când să îi lase pe cei mici să învețe de la noi”, a mai spus Lavinia Todorova.
Nu în ultimul rând, Lacul Beibugeac a devenit o zonă mult mai sigură pentru cea mai periclitată specie de gâscă sălbatică din lume: gâsca cu gât roșu. AJVPS Tulcea a instituit aici o zonă de liniște cu o suprafață de 1000 de hectare, o zonă în care nu se vânează.
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj
Update: Revenim cu detalii despre Noaptea Privighetorilor. Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie. Astfel, pentru cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor vă dăm întâlnire vineri, 10 iunie 2022. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.
Proiecte
Materiale SPN
David Attenborough, eroul multor naturaliști, mici sau mari, spunea: În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor […]