Share

Atelierele SOR: Cum să te joci și să înveți în același timp despre lumea înconjurătoare

Peste 100 de elevi au participat la sfârșitul lunii mai la atelierele de educație pentru natură, susținute de SOR și organizate de Consiliul Județean Dolj. Activitățile educative au fost realizate în cadrul proiectului „Monitorizarea și menținerea stării de conservare favorabile a speciilor de floră și faună inventariate în Coridorul Jiului”.

Atelierele de educație pentru natură sunt parte a unui amplu proiect de conservare a biodiversității și au ca obiectiv educația ecologică prin încurajarea unui comportament pro natură în rândul copiilor care locuiesc în apropierea sau chiar în interiorul ariilor naturale protejate din zonă. Școlile vizitate de echipa SOR, în cele două zile, au fost cele din Bucovăț, Breasta, Brădești și Braloștița, comunele situate în zona Coridorul Jiului. Aceasta este o zonă importantă pentru speciile de păsări migratoare și sedentare care depind de mediul acvatic.

În interacțiunile noastre cu elevii, ne bazăm pe curiozitatea și plăcerea copiilor de a se juca. Învățarea prin joc este cea mai simplă și eficientă cale de a transmite mai departe grija pentru natură. Așa că, după o foarte scurtă prezentare, elevii au fost extrem de surprinși când le-am spus că noi am venit să ne jucăm și să povestim împreună cu ei și, nu oricum, ci în curtea școlii. Fără să stea pe gânduri, și-au luat ghiozdanele și ne-au urmat cu ochii plini de curiozitate. Pe drum își dădeau coate între ei și se întrebau ce urmează să se întâmple.

Au urmat multe jocuri în care elevii au fost protagoniștii. Au învățat să recunoască păsările care sunt din aceeași familie și cele care folosesc același habitat, încât, după ateliere știau că există păsări răpitoare de zi, de noapte, păsări acvatice și păsări cântătoare. 

Tot în joacă au învățat cum să recunoască diferite specii de păsări prezente în aceste zone, au aflat despre beneficiile pe care le are comunitatea prin conviețuirea în armonie cu păsările și natura, dar și urmările negative pe care le pot avea activitățile umane asupra naturii. Astfel, tot prin intermediul jocului au fost nevoiți să facă față problemelor de restrângere și degradarea a habitatului natural, atât de necesar pentru fauna sălbatică și să găsească soluții pentru a proteja viețuitoarele și natura din aceste zone.

Deranjul la cuib și lipsa locurilor de cuibărit, probleme cu care se confruntă din ce în ce mai des păsările sălbatice, au fost și ele studiate tot prin joc. Imaginându-și că sunt păsări, elevii au fost nevoiți să își găsească mereu alte locuri de cuibărit și au înțeles cât este de obositor să fugi mereu din calea pericolelor provocate de oameni. 

Când mai veniți?

Asta a fost prima întrebare la final de ateliere din partea elevilor. E clar că nici noi, nici ei nu am simțit când timpul a trecut. Ne-am jucat mult, dar am și învățat despre păsări, natură și cum ne putem bucura împreună de lumea înconjurătoare. Sperăm să ne revedem curând.

Pe lângă atelierele educative, specialiștii SOR sunt implicați în acțiuni de conservare a speciilor de păsări din zonă, prin implementarea unor măsuri din planul de management aprobat pentru Coridorul Jiului. Printre acestea se numără instalarea de balize pentru semnalizarea zonelor de liniște, care au ca scop reducerea deranjului la speciile de păsări, amplasarea de panouri de avertizare pentru delimitarea zonelor de cuibărit pentru pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus), amplasarea de platforme plutitoare pentru cuibărirea mai multor specii: chiră de baltă (Sterna hirundo), chirighiță neagră (Chlidonias niger) și chirighiță cu obraz alb (Chlidonias hybrida). Prin aceste acțiuni se urmărește menținerea/ îmbunătățirea stării de conservare a speciilor din habitatele de interes comunitar din ariile naturale protejate aflate în Coridorul Jiului. Beneficiarul proiectului este Consiliul Județean Dolj. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie