ȘTIRI PROIECT Păsările Clujului
Atelierul de hrănitori, succes de la ediția întâi
28 ianuarie 2015
Peste 200 de persoane au participat în luna decembrie la "Atelierul de hrănitori", o acțiune a Societății Ornitologice Române din cadrul proiectului "Păsările Clujului", proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Acțiunea a avut loc la Cazinoul din Parcul Central al orașului Cluj și a fost un eveniment dedicat celor care iubesc păsările și vor să le ajute în timpul iernii, prin confecționarea de hrănitori. Cei mai mulți participanți au fost copiii, care intrau în săli ținuți de mâna de bunicii sau de părinții lor. Voiau să vadă cum se construiește o hrănitoare, ce fel de hrană se pune pentru păsări și au venit cu o tolba de întrebări la care abia așteptau să li se răspundă. La început, trăgeau un bunic de mâna să ii spună la ureche ce vor să afle de la specialiștii SOR, dar ușor-ușor au prins curaj și au început să adreseze singuri întrebările.
Cele mai multe întrebări au primit răspunsuri la care oamenii nu se așteptau. Mulți dintre ei credeau – în mod eronat – că pot hrăni păsările cu aproape orice se găsește în cămara pregătită de iarnă a unui om. Primul aliment care a fost tăiat de pe lista a fost slănina afumată. Păsările mănâncă slănină, dar cea afumată le face rău, deoarece este sărată. La fel este și cu semințele de floarea soarelui sau cu alunele, care sunt prăjite și sărate. Orezul crud este un alt aliment care nu este indicat pentru păsări, deoarece le inhibă digestia.
Participanții au trecut apoi la mese, unde au învățat cum să reconvertească diverse obiecte din propria gospodărie în hrănitori pentru păsări. Au primit din partea echipei SOR și pachețele cu mâncare pentru păsări. Acestea, ca și consecvență cu care este îngrijită o hrănitoare, pot salva vieți pe timp de iarnă. Un singur exemplu, mai mult decât elocvent, este cel al pițigoiului albastru care poate pierde și o treime din greutatea corporală pe timpul unei nopți geroase de iarnă.
Un clujean de vârsta a treia a ținut să le întoarcă membrilor echipei gestul frumos și a venit la acțiune, pregătit cu două hrănitori realizate de el însuși. A vrut să le doneze SOR, iar colegii de la Biroul Teritorial Cluj le-au primit și le vor amplasa în apropierea biroului.
În timp ce participanții învățau să construiască hrănitori și să le aprovizioneze corect, în sala evenimentului răsuna muzică ambientală, mirosea puternic a scorțișoară și a ceai cu mere, ca la orice eveniment care este organizat în apropierea sărbătorilor de iarnă.
Acțiunea aceasta face parte din proiectul ”Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici și publicul larg” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.