ȘTIRI PROIECT Uite Barza!
Au fost descoperite primele cuiburi de barză din București
11 iulie 2018
Pentru prima oară, Capitala are un cuib de barză albă. Prima semnalare oficială a acestei specii a fost făcută cu ajutorul aplicației mobile „Uite barza!”, aplicație realizată de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România.

Mai mult, nu este vorba despre un singur cuib, ci despre două cuiburi de barză albă. Ambele se află la periferia Bucureștiului, în zone de case, nu în zone aglomerate.
Ambele cuiburi se află în sectorul 1, în zona Giulești-Sârbi. Primul dintre ele a fost introdus în baza de date chiar pe data de 25 iunie 2018, prima zi oficială a numărătorii de berze din România cu ajutorul aplicației. După doar cinci zile, a fost semnalat și al doilea cuib, în aceeași zonă, dar la câteva străzi distanță de primul.
Ambele cuiburi recenzate cu ajutorul aplicației se află amplasate pe stâlpi electrici care aparțin E-Distribuție Muntenia. Cuiburile au fost verificate deja de ornitologi și de electricieni și la niciunul dintre ele nu există riscuri de electrocutare pentru păsări. Firele electrice de pe stâlpi sunt izolate, nu prezintă risc de scurtcircuit.
Primul cuib semnalat adăpostește o pereche cu doi pui, iar cei mici au crescut deja, nu mai stau pe cuib, ci se pregătesc de zbor, își încearcă aripile zilnic. La al doilea cuib este un singur pui, dar oamenii din zonă spun că anul trecut, în 2017, au mai avut alți trei pui. În 2018, perechea a avut doi pui, dar, din păcate, unul dintre ei a murit deja. Cel care a supraviețuit este încă mic, nu a început exercițiile de zbor.

Tocmai vârsta încă fragedă a determinat operațiunea de inelare a acestui pui de barză. Inelatorii Ioana Cobzaru și Viorel Gavril, de la Centrala Ornitologică Română, sunt primii ornitologi care au inelat o barză albă cu domiciliul în Capitală. Puiul a fost preluat din cuib cu ajutorul electricienilor de la E-Distribuție Muntenia, singurii autorizați să urce la cuibul de pe un stâlp electric, și adus pe sol. Aici, i s-au aplicat două inele ornitologice pe picior – unul metalic și unul de plastic, colorat. Cu ajutorul acestora, puiul poate fi identificat când va reveni în România. Inelele sunt mai largi decât piciorul berzei, pentru a nu o jena.
„Berzele albe nu cuibăresc în orașele aglomerate, așa cum este Capitala, ele preferă satele lângă care găsesc câmpuri și bălți, resurse de hrană pentru pui. Nu putem spune că berzele se mută la oraș, putem spune doar că orașele se extind tot mai mult. Este posibil să mai primim astfel de semnalări și din alte cartiere ale Capitalei, cum ar fi 23 August, mai ales dacă păsările au hrană acolo și limitele orașului se extind tot mai mult. Oricum, este prima înregistrare oficială a unui cuib de barză albă în București, până acum nu am mai avut niciun cuib, niciodată, în baza noastră de date”, a explicat Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare la Societatea Ornitologică Română.
Cel mai mare proiect de citizen science din România, „Uite barza!” – numărătoarea berzelor albe, a început pe 25 iunie și va dura până pe data de 31 iulie. Orice posesor de smartphone poate descărca aplicația pe sistemele de operare Android sau iOS și apoi să semnalizeze cuiburile de barză albă pe care le întâlnește. Toate situațiile unde cuiburile pun în pericol rețeaua electrică sunt apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, pentru a putea lua măsuri care să împiedice mortalitatea la berze și să prevină penele de curent.
Soluțiile sunt supraînălțarea cuiburilor existente, cu ajutorul suporților metalici, izolarea liniilor și amplasarea de balize pentru a evita coliziunea păsărilor cu liniile. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj
Update: Revenim cu detalii despre Noaptea Privighetorilor. Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie. Astfel, pentru cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor vă dăm întâlnire vineri, 10 iunie 2022. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.
Proiecte
Materiale SPN
David Attenborough, eroul multor naturaliști, mici sau mari, spunea: În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor […]