Share

Barza cu trei surori

Trei fetițe au reușit să emoționeze întreaga sucursală Iași a SOR, dar și profesorii și studenții de la facultățile de Geografie și Biologie ale Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași - au salvat o barză albă (Ciconia ciconia) de la moarte.

Ana Maria, Raluca și Tabita Onofrei au 7, 12, respectiv 14 ani și sunt din satul Vadu Vejei, comuna Runcu. Fetele au găsit pasărea pe un câmp din apropierea satului. Era rănită, avea probleme la una dintre aripi. Au mers cu pasărea la primul adult pe care l-au întâlnit: un cioban pe care îl cunoșteau din sat. Acesta a sunat la un agent de poliție din sat, care cu multă perseverență a căutat instituția responsabilă de asemenea situații.

În final acesta a sunat la Garda de Mediu Iași, unde a intrat în legătură cu Ludovic-Ștefan Kocsis. Acesta a preluat pasărea din Vadu Vejei și a dus-o pentru ajutor la Facultatea de Medicină Veterinară.

Mai mulți membri ai SOR au contribuit cu bani pentru tratamentul păsării. Intervenția a fost un succes, iar pasărea și-a revenit. Ludovic–Ștefan Kocsis împreună cu biologul Lucian Bolboacă au luat pasărea de la medicii veterinari și au mers la Mănăstirea Hadâmbu, la o distanță de 15 kilometri de Iași. În volierele de aici, pasărea a încheiat cu brio perioada de convalescență, cu belșug de pește. S-a „pus pe aripi” și la final de lună octombrie, barza a plecat singură, și-a luat zborul. Nu se știe exact unde s-a stabilit, dar fetele speră că pasărea va trece cu bine peste iarna 2015-2016.

Profesorii, studenții și membrii SOR Iași nu au uitat de unde a pornit toată povestea și au decis să le recompenseze cumva pe cele trei fetițe pentru gestul lor. „Pe noi ne-a impresionat foarte tare faptul că trei surori au făcut un asemenea gest. Și vrem să îi încurajăm pe cei mici să mai facă astfel de lucruri, așa că am făcut o chetă, am strâns bani și am cumpărat cadouri pentru ele și pentru colegii lor de școală. Am mers la Runcu, acolo e școala fetelor, și am petrecut câteva ore cu ele și colegii lor”, spune biologul Lucian Bolboacă.

Când spune că „am petrecut câteva ore”, Lucian sintetizează mai multe activități. Prima oară, fetele au primit din partea SOR, a Societății de Științe Geografice din România, a Gărzii de Mediu, APM Iași și a Universității „Al. I. Cuza” un atestat de voluntar, o diplomă prin care se recunoaște că fetele au făcut un lucru bun. A urmat apoi o prezentare specială pentru elevi, prin care Alexandra Benghea, de la Facultatea de Geografie, le-a explicat ce este biodiversitatea.

Iar apoi, alături de Viorel Paraschiv s-a făcut premierea copiilor. Rechizite, fructe, dulciuri, toate puse în plase individuale pentru cei 50 de elevi de la școala din Runcu. Era înainte de Crăciun, pe 17 decembrie, iar dacă elevii vor asocia de acum bucuria Sărbătorilor și cea de a primi cadouri cu biodiversitatea, misiunea a fost îndeplinită.

„Personal, țin să le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în această poveste. Știu că poate părea ușor amuzant că mai mulți studenți și profesori au ajuns la o școală sătească să facă prezentări și cadouri, mai ales că totul pornește de la o barză. Dar ăștia suntem noi: credem că orice gest frumos ar trebui recompensat cumva, credem că orice copil care face un lucru bun trebuie încurajat. Iar dacă îi vom lăuda de față cu colegii lor, atunci o să mai avem câțiva copii care vor face lucruri bune pe viitor. Încă o dată, le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, de la Lucian Bolboacă, Elena Artem, Alexandra Burghelea, Viorel Paraschiv și toți ceilalți. Să nu uit și de George Florea, cel care a sunat la Garda de Mediu Iași și nici de profesorii de biologie de la Runcu: Mariana Mai, Aurica Frunză Tamaș și directorul școlii, profesor Valentin Spiță”, a declarat unul dintre cei care a mers cu cadouri la eleve – președintele Societății Ornitologice Române, Ion Constantin.

Dacă ți-a plăcut, distribuie