Share

Big Day 2020 – Maraton ornitologic

Societatea Ornitologică Română va organiza, pe data de 3 octombrie, a doua ediție a Maratonului ornitologic. Din cauza restricțiilor generate de pandemia de COVID-19, ne-am reorganizat, iar anul acesta fiecare echipă își va alege singură zona în care dorește să observe păsările. Intervalul orar în care se va desfășura maratonul ornitologic este 07:00 – 19:00.

În general, un astfel de eveniment de tipul „Big Day” se organizează într-o zonă stabilită de organizatori, unde participanții trebuie să încerce să vadă cât mai multe specii de păsări sălbatice, într-un interval de timp bine stabilit. Din cauza condițiilor speciale generate de pandemie, am schimbat puțin regulile, iar cei care se vor înscrie la maratonul ornitologic din acest an își vor alege singuri zona în care vor ieși să observe păsări, oriunde pe teritoriul României.

Cine poate participa?

Toți iubitorii de natură pot participa la Maratonul ornitologic, nu există limită de vârstă, iar procedura de înscriere este foarte simplă. Participanții trebuie să facă echipe de 2, 3 sau 4 persoane și să completeze formularul online de înscriere aici. Regulamentul Maratonului ornitologic poate fi citit aici.  

Cei care participă trebuie să aibă binoclu sau lunetă și opțional un aparat de fotografiat. Vor avea la dispoziție 12 de ore, în intervalul 07.00-19.00, pentru a nota toate speciile de păsări pe care le identifică în zona aleasă pentru observații ornitologice. După ora 19.00, înregistrările nu vor mai fi luate în calcul. Analizarea datelor va fi realizată de către ornitologii SOR Ciprian Fântână și Cristi Domșa.

Ce locuri să alegi?

În general, mergem în zonele unde știm că sunt aglomerări de păsări, precum râuri, lacuri naturale sau de acumulare, mlaștini și păduri. Mai jos enumerăm câteva recomandări, în funcție de regiunea în care te pregătești să ieși împreună cu echipa ta.

Dobrogea  – Vadu, Năvodari, Techirghiol, Cheile Dobrogei

Muntenia – Comana, Balta Albă, Grădiștea, Lacurile de baraj de pe Argeș, Bistreț, Lacurile de baraj de pe Olt, Maglavit

Moldova – Jijia-Miletin, Pângărați-Vaduri-Bâtca Doamnei, Lacurile de baraj de pe Siret, Mața-Cârja-Rădeanu

Transilvania – Lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, Zona Zau de Câmpie – Tăureni,

Banat-Crișana – Lunca Turului, Aleșd, Cefa, Lunca Mureșului, Satchinez

Dacă timpul vă permite puteți acoperi mai multe zone învecinate, pentru a crește șansele de a observa un număr cât mai mare de specii.

Pelicani comuni și pescăruși râzători

Înregistrarea datelor colectate

Anul acesta am renunțat la hârtii și am dezvoltat o nouă aplicație pentru telefoanele mobile, Ornitodata, în care trebuie să înregistrezi toate observațiile din teren din data de 3 octombrie.

Aplicația poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din iOS App Store. După descărcare, este nevoie să îți faci un cont de utilizator, care se poate crea direct din aplicație sau de pe web (https://database.sor.ro/login). După instalare, te conectezi și sincronizezi aplicația. Toate detaliile generale despre utilizarea aplicației le găsești la Meniu – secțiunea „Informații utile”.

Cum colectezi datele?

Mergi în zona aleasă și înregistrează specile observate direct în aplicație. Poți alege între secțiunile „Observații ocazionale” (dacă nu acoperi întreaga zonă în care faci observațiile) și „Lista completă” (dacă acoperi zona în întregime). Vezi detalii în secțiunea „Informații utile”. La sfârșitul zilei încarci datele colectate.

Ce trebuie să ne spui?

După ce ai terminat de încărcat datele, trebuie să ne semnalezi faptul că ai făcut observații și ai încărcat datele. Ne ajută să identificăm mai rapid observatorii și zonele vizitate.

Prin e-mail sau mesaj ne poți semnala unde ai ieșit pe teren și ne poții trimite, de asemenea, numele celorlalți participanți. Această ultimă etapă este importantă atât pentru raportarea datelor, cât și pentru adăugarea acestora la observațiile încărcate în baza de date.

Dacă ți-a plăcut, distribuie