Share

Big Day 2022 – o sărbătoare pentru păsări și oameni

Big Day este despre păsări, dar și despre oameni. Așa au fost toate edițiile de până acum și așa a fost și ediția din acest an, cea de-a patra la rând a maratonului ornitologic. Ediția din 2022 a fost organizată de Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Big Day 2022 - Foto: Paul Dincă

Moș Crăciun și prietenii săi, Huliganii juvenili, În pana mea, Codobaturile galbene de muncă, Broaștele, Pescărușii dintre blocuri, I croccoloni. Nu sunt numele unor seriale de pe Disney+, ci o parte din echipele care au participat la Big Day 2022. În total, 17 echipe au luat startul la maratonul ornitologic care avea să înceapă sâmbătă, pe 1 octombrie, la ora 5:00 dimineața. Cele 5 echipe de avansați și cele 12 de începători au avut la dispoziție 24 de ore pentru a observa cât mai multe specii de păsări pe care să le introducă în aplicația Ornitodata.

Ca organizatori, am fost extrem de încântați că în acest an am avut la start o mulțime de fețe noi, oameni aduși împreună de un singur lucru: dragostea pentru natură și păsări. Și echipa arbitrilor a primit întăriri în acest an. Și ce mai întăriri! 😊 Domnul profesor Eugen Petrescu, omul care a format și crescut generații întregi de ornitologi, a acceptat invitația SOR de a se alătura echipei de arbitri formată din biologii SOR Sebastian Bugariu și Dan Hulea și Emanuel Baltag, directorul Stațiunii Biologice de la Agigea.

Ședinta de vineri seară - Foto: Ana Raluca Opriș

Seara de dinaintea maratonului… sau liniștea dinaintea furtunii

Big Day este un concurs al celor mai pasionați iubitori de păsări și, cu toate că relaxarea și voia bună sunt printre obiectivele fiecărui participant, spirirul competițional este omniprezent. În seara dinaintea concursului, pacea și prietenia domină atmosfera din curtea stațiunii de la Agigea, iar poveștile despre păsările observate în acest an curg necontenit. Este un moment numai bun să te împrietenești cu birdwatcheri cu experiență, să afli de la ei tot ce poți din tainele „păsăritului”. Însă, la 5 dimineața a doua zi, iataganele (binoclurile, lunetele și aparatele de fotografiat) sunt scoase din teacă și nimeni nu prea mai este prieten cu nimeni. „Păsărari” începători sau cu experiență pornesc în cursa istovitoare de 24 de ore în care fac tot ce pot pentru a observa cât mai multe specii de păsări în arealul stabilit de organizatori. 😊 Șeful glumelor piperate, Ciprian, parte a echipei Moș Crăciun și prietenii săi devine brusc vigilent, iar privirea i se ascute precum cea a unei acvile gata de atac. Judit, de la echipa 42, plină de energie și dispusă mereu să se joace cu cei mici prin curtea stațiunii, devine concentrată și intransigentă precum un stârc cenușiu care își pândește prada. Toată încrâncenarea asta este totuși cu folos. Aceste două echipe și-au disputat de fiecare dată când au participat primele două locuri de la categoria avansați. Există totuși și echipele cărora parcă nu le poți șterge zâmbetul de pe față: familia Pocora cu cei 6 copii ai lor aka Pițigoii veseli, The Hawkwards, câștigători ai premiului special în acest an la categoria „Cea mai longevivă echipă”, Broaștele și I croccoloni, echipa româno-italiană în frunte cu „șoferul” Vlad. Pe cei pe care nu i-am numit, îi rugăm să ne ierte, dar au fost mulți, în total 66 de temerari.

Întâlnirea cu ciuful de câmp și mărăcinarul siberian

La fiecare ediție, pe lângă numărul de specii observate, toți concurenții visează la întâlnirea cu speciile rare pe care le pot vedea în migrația de toamnă. Anul acesta, echipa Huliganii juvenili, din care au făcut parte Radu Modan, Radu David Sava și Mihaela Simion, a avut șansa de a repera un ciuf de câmp (Asio flammeus)! În Ghidul pentru identificarea păsărilor, ciuful de câmp este clasificat rzC5. Asta înseamnă că specia este rară în țara noastră, iar respectivul ciuf de câmp este parte a uneia din cele maximum 100 de perechi ce se estimează că există în acest moment în România.

A doua prezență de „gală” la Big Day 2022 a fost mărăcinarul siberian (Saxicola maurus), o specie ce poate fi observată doar accidental în România. Bucuria unei astfel de descoperiri poate fi cu greu exprimată în cuvinte, așa că, probabil cel mai simplu ar fi să dăm citire mărturiei Liviei, cea care, împreună cu echipa ei, Codobaturile galbene de muncă, a observat această specie care își face extrem de rar apariția în țara noastră. Livia Gyongyoși: „Pasărea stătea pe niște tulpini uscate și inițial am crezut că este un muscar mic, specie pe care o aveam deja bifată pe lista pentru maraton. Noi căutam, culmea!!, vrabia de câmp, care, deși este specie comună și eram siguri că o vom vedea, nu s-a arătat. Așa că, abia i-am dat atenție mărăcinarului siberian, i-am făcut o poză mai mult ca să o avem acolo și abia atunci am văzut că este mai aparte. L-am pus totuși la categoria „ei, este un mărăcinar” și am fugit mai departe după vrabia de câmp pentru că timpul era contra noastră. La final, nu ne-a venit să credem când am aflat că mărăcinarul nostru banal era de fapt un mărăcinar cu ștaif”.

Mărăcinar siberian (Saxicola maurus) - Foto: Crinu Ivan
Ciuf de câmp (Asio flammeus) - Foto: Radu Modan

Alte apariții „vedetă” ale maratonului ornitologic au fost: ciovlica ruginie (Glareola pratincola), pescărușul argintiu (Larus argentatus), șoimulețul de iarnă (Falco columbarius), pescărușul negru (Larus marinus) și pelicanul creț (Pelecanus crispus).

Pe lângă speciile rare văzute și care au adus bucurie în rândul concurenților, au fost observate și alte specii interesante care cuibăresc la noi, ne tranzitează teritoriul în timpul migrației de toamnă sau pentru care România poate fi destinația finală în acest sezon, cum ar fi: ielcovanul estic (Puffinus yelkouan), pescărușul rozalb (Larus genei), codalbul (Haliaeetus albicilla), cufundarul polar (Gavia arctica), șoimul dunărean (Falco cherrug), turturica (Streptopelia turtur) și guşa vânătă, (Cyanecula svecica).

În total, au fost observate 188 de specii de păsări! Aici puteți vedea albumul foto cu „prada” de la maraton.

 Topul ediției Big Day 2022

Categoria avansați:

  1. Moș Crăciun și prietenii săi: Ciprian Fântână, József Szabó și László Ambrus
  2. Echipa 42: Judit Veres-Szászka, Nándor Veres-Szászka și Mátyás Csont-Kelemen
  3. În pana mea: Andrei Cotoară și Cătălin Șuba
  4. The Hawkwards: Lidia și Silviu Panțîru, Claudia Câmpeanu și Ana Jurjescu
  5. I croccoloni: Beatrice Filote, Sandro Murru, Matteo Concu, Vanesa Duceac și „șoferul” Vlad Amarghioalei

Categoria începători:

  1. Ceata Pițigoiului Moțat: Dani, Roxana și Selena Drăgan
  2. Pițigoii veseli: Viorel, Irina, Petru și Stelian Pocora. Ioan, Luca și Maria Pocora – susținători
  3. Codobaturile galbene de muncă: Livia Gyongyoși, Helen Sforaru, Cristi Moiceanu și Cătălin Pomeanu
  4. Huliganii juvenili: Radu Modan, Radu David Sava și Mihaela Simion
  5. Oriolii Aurii: Alice Dumitrescu, Diana Tudor, Crinu și Cristina Ivan
  6. Broaștele: Raluca Melenciuc, Elena Buhaciuc-Ioniță și Ștefan Ioniță
  7. Boboceii: Ștefan Baltag, Daniel Moroi, Iuliana și Sorin Spiridon
  8. Cucuvelele fotogenice: Camelia Groza, Florentina Tilvic, Radu Moldoveanu și Reese Andrei Stoica
  9. Pescărușii dintre blocuri: Ianula și Lorena Duță
  10. Pantomele: Magda Achim, Renatta Stepanov, Mirela Băsescu și Matei Axineanu
  11. Team Platypus: Simona, Mihnea și Alexandru Mihail
  12. Frenchpioupiou: Trouillot Maud, Tinaig Lecor, Makenna Angevin, Margot Lutz

Albumul foto cu participanții la maraton îl puteți vedea aici.

După ce am decernat premiile, nu este loc de răgaz. Toți păsărarii își iau lunetele, binoclurile și aparatele foto și fug în port la Agigea. Că, deh, acolo s-a auzit că a fost văzut, de către echipa Codobaturilor galbene de muncă, un exemplar de mărăcinar siberian (Saxicola maurus). Pe cai! 😊

Dacă ți-a plăcut, distribuie