Share

Big Day 2023: Specii rare și povești călătoare

Cum v-am obișnuit deja, primul weekend din octombrie este dedicat Maratonului ornitologic – Big Day de la Agigea, unde ne întâlnim și ne bucurăm împreună de migrația de toamnă. Maratonul este organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) alături de Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” Agigea a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Evenimentul se deșfășoară cu ocazia tradiționalului EuroBirdwatch, în cadrul căruia pasionați din mai multe state europene ies în natură să observe păsările migratoare.

Participanții la Big Day 2023 - Foto: Paul Dincă

Aflat la cea de-a cincea ediție, Maratonul ornitologic a strâns la start, în acest an, cel mai mare număr de participanți de până acum. Am avut alături de noi 91 de iubitori de păsări și aventură, cu vârste cuprinse între 6 și 63 de ani. Și, totodată, a fost primul an când am avut mai mulți „juvenili” care au participat la concurs.

Este o bucurie pentru noi ca organizatori să vedem că, de la an la an, maratonul atrage tot mai mulți iubitori de păsări și natură, dar și începători care doresc să exerseze și aprofundeze identificarea speciilor de păsări.

Și, desigur, umorul nu a lipsit nici anul acesta de la Big Day, iar numele echipelor ne-au adus tuturor celor prezenți zâmbetul pe buze și au creat o atmosferă relaxantă: Ornitorificele, Morii Christmas, Boreal Shots, Ciorile vopsite, Passer morganus, Patrula Pescărușilor, Ivanii și Pescarul; Râu, rățuscă, rămurică; Morpheus, Imbatabiliiii – câte un i pentru fiecare membru al echipei. 😊

Povești la ceas de seară…

După o zi întreagă de pregătiri, seara dinaintea maratonului aduce cu ea ședința tehnică la care participanții primesc instrucțiuni clare, li se prezintă perimetrul în care au voie să facă observații sau mai bine spus terenul de joacă unde pot căuta cum știu ei mai bine, cât mai multe specii de păsări. Magia acestei seri care se repetă an de an constă în reîntâlniri sau întâlniri cu oameni pasionați de înaripate și dornici să împărtășească povești despre locurile pe care le-au explorat în ultima vreme, specii noi pe care le-au observat și experiențe legate de lumea înaripată. Pentru cei curioși să pătrundă mai profund în această lume magică, această seară este un bun moment pentru a sta de vorbă cu păsărarii veterani. Tinerii birdwatcheri au putut discuta cu unuii dintre cei mai buni ornitologi din țară care participă an de an la maratonul ornitologic.

Ședința tehnică de vineri_Foto: Paul Dincă

În dimineața zilei de sâmbătă, 30 septembrie, la ora 5:00, cele 20 de echipe participante și-au început aventura pe teren, având un singur scop în minte: să observe și să înregistreze cât mai multe specii de păsări în aplicația Ornitodata în timpul celor 24 de ore alocate competiției. Și, de ce nu, poate, poate apare și vreo raritate în bătaia binoclului. Opt echipe au concurat la categoria începători, în timp ce alte 12 s-au înscris la categoria avansați.

Echipa de arbitri care a mers pe teren în acest an pentru a asigura buna desfășurare a competiției a fost formată din biologul SOR Sebastian Bugariu și directorul Stațiunii Biologice de la Agigea, Emanuel Baltag.

Cu ochii după rarități, dar și după pasările comune

În timpul Big Day, cu ochii atenți la raritățile care ar putea să le apară în față, dar și cu interes pentru pasările comune, participanții la Maratonul ornitologic se confruntă cu provocări care îi pun la încercare chiar și pe cei mai experimentați pasionați înscriși la start. Chiar și speciile obișnuite pot fi greu de observat, iar pentru a le identifica, este necesar să cunoști în profunzime habitatul preferat al acestor păsări. Au existat echipe care au căutat cu îndârjire pițigoiul albastru (Cyanistes caeruleus), o specie comună, dar care în acest an nu s-a lăsat ușor depistată în arealul dedicat maratonului. Alții au parcurs zeci de kilometri înainte de a reuși să zărească obișnuita mierlă (Turdus merula) sau codroșul de munte (Phoenicurus ochruros).

Entuziasmul crește atunci când participanții reușesc să observe o „raritate”. Echipa 42, alcătuită din Nándor Veres-Szászka și biologii Judit Veres-Szászka și Ciprian Fântână, directorul de conservare al Societății Ornitologice Române, a fost cea care a observat o specie rar întâlnită în România: sitarul de mal nordic (Limosa lapponica). În țara noastră, această pasăre poate fi observată doar accidental, deoarece cuibărește în turbăriile din tundră și taiga din nordul Europei și al Asiei.

Echipa Pițigoilor veseli, formată din Irina și Viorel Pocora și copiii lor, Petru (13 ani), Stelian (10 ani), și susținătorii lor, Sofia (15 ani), gemenii de 9 ani, Luca și Ioan, și Maria (2 ani), a fost cea care a surprins prima un juvenil de flamingo (Phoenicopterus roseus). Păsările flamingo sunt extrem de sensibile la deranj și cuibăresc predominant în bazinul Mediteranei, în câteva colonii mari pe insule joase sau maluri ale apelor puțin adânci, plaje mlăștinoase sau lacuri sărate, golfuri. 2023 este primul an în care păsările au reușit să cuibărească în număr semnificativ aproape de țara noastră, în Ucraina.

O altă specie care merită menționată este mărăcinarul siberian (Saxicola (torquatus) maurus). Acesta a fost observat de echipa Morii Christmas formată din Florin Chirilă, Andrei Dobroiu și Mátyás Csont-Kelemen. Deși numărul observațiilor de mărăcinar siberian a crescut în ultimii ani, încă putem spune că vorbim despre o prezență relativ rară în sud-estul României. Până acum câțiva ani era considerat subspecie a mărăcinarului negru, dar potrivit analizelor recente este considerat o specie distinctă.

Alte specii interesante care au fost observate în timpul Maratonului ornitologic din acest an și care merită amintite au fost: gușa vânătă (Cyanecula svecica), lupul de mare mic (Stercorarius parasiticus), pescărușul rozalb (Larus genei), cormoranul moţat (Gulosus aristotelis), stufărica (Cettia cetti).

În total, au fost observate 174 de specii de păsări! Albumul foto cu înaripatele de la maraton poate fi văzut aici.

Câștigătorii ediției Big Day 2023

Categoria începători:

  1. The Ospreys: Elena Buhaciuc-Ioniță, Marin Ioniță și Ștefan Ioniță
  2. Patrula Pescărușilor: Daniel Moroi, Valentin Mibălescu, Andi Romilă și Iulian Fomici
  3. Tit, tit, trece miți: Iancu Cunadi, Sebastian Țarălungă, Maria-Alexandra Stavrache și Reese Andrei Stoica
  4. Imbatabiliiii: Ana Ionescu, Arian Oloumi, Doru Spac și Theodor Spac
  5. Corbii: Magda Achim, Alexandra Ion, Ștefan Stroe, Corneliu Leu
  6. Ivanii și Pescarul: Cristina și Crinu Ivan și Valentin Stanciu
  7. Morphaeus: Diana Cristela, Bogdan Claudiu și Vasile Gabriel Palangă
  8. Tiptil: Paula Ripan și Liviu Chirilă

Categoria avansați:

  1. Echipa 42: Judit Veres-Szászka, Nándor Veres-Szászka și Ciprian Fântână
  2. Morii Christmas: Florin Chirilă, Andrei Dobroiu și Mátyás Csont-Kelemen
  3. Boreal Shots: Cătălin Șuba, Daniela Nota și George Brad
  4. Râu, rățușcă, rămurică: Maria Alice Ion, Radu Modan, Silviu Panțîru, Radu Moldoveanu
  5. Echipa Băieților: Mihaela Simion, Rareș Mihăilescu, Andrei Todorov și Emil Todorov
  6. Passer Morganus: Livia Győngyőși, Helen Beatrice Sforaru, Cătălin Pomeanu și Cristian Moiceanu la egalitate cu Pițigoii veseli: Irina, Viorel, Petru și Stelian Pocora
  7. Cinclus: Anca Pui și Cristi Domșa
  8. PhalarOPUS: Alice Dumitrescu, Ana-Maria-Florentina Tilvic și Diana Tudor
  9. Ornitorificele: Claudia Câmpeanu, Lidia-Maria Panțîru, Ramona-Andreea Bivoleanu și Ana Jurjescu
  10. Gulls and roses: Ioana Vanesa Duceac, Oana Vasiliu și Viorel Dumitru Gavrilă
  11. Ciorile vopsite: Laura Elena Topală, Ștefan Baltag, Alexandru-Mihai Pintilioaie și Antonio Doncea

Albumul foto cu participanții la Big Day 2023 îl puteți vedea aici.

Și ne-am păstrat tradiția: toți participanții la maraton au primit tricouri cu Big Day. Iar pentru designul tricoului, pe care l-a apreciat toată lumea prezentă, îi suntem recunoscători colegului nostru Alex Luchici.

Le mulțumim pentru susținere partenerilor noștri din acest an,  MARAMONT.ro și Editura Casa. 🤗

În final, mulțumim tuturor celor care au ales să participe la Maratonul ornitologic – Big Day și să se bucure alături de noi de două zile minunate și pline de păsări. Abia așteptăm să ne revedem în 2024 pentru noi aventuri păsărești!

Dacă ți-a plăcut, distribuie