Share

Birdwatch în carieră

În 26 și 27 septembrie am fost profesori de ornitologie și natură într-o „sală de clasă” mai aparte. Ne-am întâlnit cu copii din județul Hunedoara în cariera de calcar de la Băița, administrată de Heidelberg Cement România, ca să povestim despre păsări, migrație și provocările acesteia, precum și despre importanța renaturării cât mai aproape de stadiul inițial al carierelor inactive, ca potențial habitat pentru păsările sălbatice migratoare.

Joi, 26 septembrie, copii de la Școala Gimnazială Băița au avut parte, cu întârziere, de 3 ceasuri rele – a plouat toată ziua. Astfel, activitățile prevăzute au fost derulate în interior, spre părerea noastră de rău. Dar nu ne-am lăsat învinși de vreme și am învățat chiar și să lucrăm cu binocluri. E drept că țintele au fost siluete de păsări din … comatex și imagini printate, dar copii s-au distrat și au aflat cum pot ornitologii să își dea seama atât de ușor ce fel de păsări zboară la înălțime sau prin arborete și tufișuri.

Nu știm ce le-a spus domnul profesor de biologie Dănuț Șufană că vor face la întâlnirea cu noi, dar sigur nu se așteptau să înceapă și să termine ziua cu un test. N-a fost greu, nu au primit note, dar am vrut să vedem cât de multe știu copii despre păsări și migrația acestora și cât de eficienți putem fi ca profesori după o singură întâlnire de câteva ore. Am aflat că rezultate sunt, mai ales dacă și copii sunt interesați și participă activ la activități și discuții.

Am descoperit împreună că păsările nu migrează din cauză că vine frigul și zăpada (legendarele „țări calde” cu care am fost obișnuiți de mici sunt de vină pentru această percepție), ci din lipsa surselor de hrană. Suplimentar am discutat și despre adaptările păsărilor la diferite tipuri de hrană.

Am discutat despre migrație: pe unde preferă păsările să migreze, până unde migrează, care sunt adaptările care ușurează această deplasare, dar și despre recordurile pe care înaripatele le stabilesc, fie că e vorba de distanța pe care o străbat sau de înălțimea la care zboară.

Am identificat pericolele pe care păsările le întâmpină în migrație. Majoritatea acestor pericole sunt, din păcate, ale noastre, ale oamenilor – noi le punem obstacole în căile de migrație – vânătoarea, amplasarea de eoliene pe rute de migrație, plase ilegale pentru prins păsări, linii electrice neizolate.

Am discutat pe larg despre alte efecte ale acțiunilor noastre asupra mediului și cum le putem minimiza. Aici discuția s-a legat de locul în care eram, de carierele care, atunci când încetează activitatea de exploatare, pot atrage anumite specii de păsări și trebuie renaturate cât mai aproape de stadiul inițial, prin folosirea speciilor de arbori și arbuști native și specifice altitudinii, și nicidecum cu specii introduse, cum este cazul mult prea folositului salcâm.

Am avut norocul ca în preajma carierei să fie o expoziție nemaipomenită de specii pe care păsările le iubesc, datorită fructelor cu care se pot hrăni toamna și iarna: păducel, soc, măceș, lemn câinesc, corn, sânger, astfel procesul didactic ne-a fost mult ușurat.

Vineri a fost rândul elevilor de la Colegiul Național Decebal din Deva să fie instruiți în ale ornitologiei. Vremea a fost puțin mai bună, dar nu suficient de frumoasă încât să ne permită observarea de păsări în mediul natural. Am repetat însă „lecția” de cu o zi înainte și cu elevii doamnelor profesoare Naghi Luciana și Maniu Paula. Recompensa pentru elevi a venit sub forma unor tufe de mure, și ele numai bune de folosit ca material didactic și … gastonomic.

Rezultatul experienței noastre hunedorene sunt câteva zeci de copii care se vor uita cu mai mare atenție și interes la păsările din jurul lor și vor putea spune și altora de ce sunt interesante și merită să le avem lângă noi. Și, sperăm noi, își vor aminti cât de mult le influențăm existența prin activitățile noastre (de multe ori în mod negativ), dar vor ține minte și acele câteva lucruri simple pe care le pot face ca să ajute păsările: cuiburi artificiale, hrănitori alimentate cu hrană potrivită, scăldători și adăpători, precum și plantarea de specii de arbori sau arbuști nu doar cu rol decorativ, dar și furnizoare de hrană și adăpost pentru păsări.

Proiectul „Birdwatch in the Quarry / Observarea păsărilor în carieră” a fost realizat cu sprijinul Heidelberg Cement, ca parte a unei colaborări internaționale facilitate de BirdLife Europe and Central Asia.

Dacă ți-a plăcut, distribuie