Share

Călătorind prin cuvinte și imagini

Am încheiat cu succes Ocolul Pământului în 80 de specii, chiar în 80 de zile, cum era planificat. Spre deosebire de Phileas Fogg, eroul romanului lui Jules Verne, noi nu am întâmpinat atât de multe surprize și situații dramatice. Nu am pierdut trenul, nu ne-au furat indienii, nu am rămas fără combustibil în largul oceanului. Dar am avut și noi dificultățile noastre. După un început plin de emoții că nu vom putea prezenta un număr atât de mare de specii cu povești interesante, am sfârșit prin a alege cu greu doar 80 de specii care să vă ghideze în aventura noastră virtuală.

Am început călătoria în 1 mai 2020, într-o perioadă agitată și plină de incertitudinile aferente neașteptatei pandemii de COVID-19. Dar un aspect a fost clar pentru noi, citind și ascultând ce spun cei din jurul nostru: unul dintre lucrurile după care tânjeam cu toții era natura! Au fost săptămâni la rând când ceea ce își împărtășeau oamenii cel mai mult pe rețelele de socializare erau impresii și fotografii cu animalele sălbatice surprinse în apropierea caselor sau chiar în mijlocul orașelor, întâmplări care de multe ori au devenit virale, ba chiar au făcut ocolul lumii prin intermediul agențiilor de știri.

Locuitorii marilor orașe, în mod special, descopereau sau redescopereau sunetele și culorile naturii urbane, greu de distins în viața agitată de dinainte de carantină. Am sperat atunci, și continuăm să sperăm și acum, că izolarea impusă oamenilor le va arăta într-un mod fără echivoc cât de mult înseamnă pentru noi natura, ce efecte benefice au asupra psihicului și fizicului nostru mișcarea în aer liber și expunerea la elementele naturale. Și că, o dată conștientizată această extraordinară legătură, ne vom aminti și ne vom mobiliza mai ușor să îi luăm apărarea.

Dumbrăveanca cu piept liliachiu, Coracias caudatus

Am prezentat păsări de pe patru continente, cu provocările cărora acestea trebuie să le facă față, dar și legătura dintre om și păsări și modul în care ne-am influențat reciproc existența. Uneori ajută să știi că oamenii au aceleași emoții, probleme sau aspirații în orice colț al lumii ar locui. Am ales specii comune, specii exotice – fie în comportament, fie ca aspect, specii amenințate cu dispariția, unele chiar din cauza noastră și specii care o duc bine datorită oamenilor.

Ca o surpriză pentru noi a fost preferința cititorilor pentru speciile de la noi din țară sau specii foarte asemănătoare celor de la noi. În Top 5 cu cele mai multe vizualizări au intrat, în „ordinea de pe tricouri”, dumbrăveanca cu piept liliachiu, turturica, dropia Kori, cucul alergător și barza albă. Cea mai comentată postare a fost cea a turturicii și cea mai distribuită a dumbrăvencei. Aceste cifre ne-au dat deja idei pentru viitoare proiecte!

Dropia Kori, Ardeotis kori

Specia

 Reach

Like

Comment

Share

Dumbrăveanca  cu piept liliachiu

 36.685

1.653

29

174

Turturica

 27.116

1.388

79

161

Dropia Kori

 21.705

1.129

20

83

Cucul alergător 

 17.981

1.050

15

103

Barza albă

 17.348

1.263

6

99

Cocorul cu coroană roșie

 16.652

915

7

98

Găina sălbatică roșie

 16.115

782

6

77

Zăganul

 16.023

874

17

110

Pasărea secretar

 15.284

861

8

71

Fazanul

 14.868

857

5

64

Turturica, Streptopelia turtur

Din păcate, chiar în zilele în care noi călătoream prin lume și povesteam despre problemele de conservare ale păsărilor și ale naturii, întâlnite pe tot traseul parcus, în SUA guvernul încerca o modificare a Tratatului Păsărilor Migratoare (Migratory Bird Treaty Act), o lege instituită în 1916 și care în prezent asigură protecția a mai bine de 800 de specii de păsări migratoare. Pe scurt, dacă modificările vor fi adoptate, marile companii din industrie vor fi absolvite de vina de a fi provocat moartea animalelor sălbatice prin neglijență, spre exemplu, fiind alegerea companilor de electricitate dacă vor izola firele electrice în zonele cu risc, și nu o responsabilitate.

Situația este foarte departe de vremea când politica era făcută de oameni precum Benjamin Franklin, care pe lângă că era politician, om de stat și diplomat, era și un prolific scriitor, filosof politic, om de știință, inventator, umorist și activist civic. Invențiile, descoperirile și teoriile sale din domeniul electricității au fost dublate de realizări civice notabile, inclusiv înființarea Universității din Pennsylvania, a unei biblioteci de renume și a primului detașament de pompieri voluntari din același oraș. Este evident că doar prin implicarea celor cărora le pasă și sunt buni profesioniști în domeniul lor vom putea avea din nou conducători care să pună interesele oamenilor, ale naturii și ale planetei pe același loc în vârful priorităților.

Și astfel, importanța educației ni s-a arătat din nou în toată splendoarea ei. Este esențial în aceste timpuri să știm să căutăm informația, să o putem discerne și în final să putem susține dialoguri, fie ele chiar și încinse, dar cu scopul de a găsi cele mai bune soluții pentru problemele din ce în ce mai arzătoare cu care se confruntă omenirea.

Fogg și cei care l-au însoțit au călătorit cu o mulțime de mijloace de transport, de la trăsură, sanie, elefant, tren, până la pachebot și vapoare transatlantice și transpacifice. Noi am „călătorit” în peste 20 de site-uri ale unor organizații neguvernamentale de mediu, ale universităților, muzeelor, grădinilor zoologice, organizațiilor sau platformelor de turism, pentru a aduna informația pe care v-am prezentat-o. Toate pun gratuit la dispoziția noastră cunoștințe valoroase, adunate în timp, cu mare efort. Practic avem la un click distanță informații pe care, în vremea lui Fogg, ne-ar fi trebuit ani de zile să le adunăm. Vă încurajăm să meditați asupra acestui avantaj extraordinar, să identificați sursele de informații veridice și să le susțineți atunci când o cer, inclusiv financiar. A face diferența dintre informația corectă și cea falsă sau incompletă este crucial în luarea unor decizii.

Am încheiat turul în 20 iulie, într-o perioadă nu cu mult mai liniștită decât la „plecare”. Sperăm să fi sosit cum ar trebui să ne întoarcem din fiecare călătorie: mai înțelepți, mai empatici, mai toleranți. Chiar și fără partenerul sau partenera exotică cu care a sosit eroul nostru imaginar. 😊

Mulțumim că ați călătorit alături de noi!

Mulțumim celor care ne-au ajutat cu informații și sugestii, dar mai ales fotografilor care ne-au pus la dispoziție în mod gratuit fotografiile: Baciu Mihai, Bělka Tomáš, Brown Philip, Chirilă Florin, Costina Mircea, Cristian Brian, D’Amico Gianluca, Dinu Dan, Domșa Cristian, Francona Rick, Fuciu Cătălin, Gál László, Gauzere Benoit, Iana Marius, Ion Alexandra, Jolli Virat, Kwok James, Lima Dulcey Gradishar, Mátis Attila, Mihalca Andrei Daniel, Nandor Veres-Szászka, Padron Diana, Pagano Marco, Pap L. Péter, Pelánek Martin, Petrescu Daniel, Pui Anca, Szabó József Iosif, Șuba Cătălin, Tunka Zdeněk, USFWS Pacific Southwest Region, Vágási Csongor, Yong Ding Li, Zaun Brenda, Zinică Răzvan.

Colibri cu gușa rubinie, Archilochus colubri

Puteți consulta bibliografia aici.

Dacă doriți să revedeți albumul călătoriei, îl găsiți aici.

Dacă ți-a plăcut, distribuie