Share

Calendarul verde. Luna mai

Am intrat într-o nouă lună de primăvară, cu temperaturi tot mai ridicate, așadar și ceea ce facem în grădini pentru faună se schimbă ușor, ușor. Nu mai avem hrănitorile, a trecut sezonul amplasării cuiburilor, dar tot mai sunt lucruri de făcut pentru păsări...și nu numai.

Ce poți face cu copiii
1. Înregistrează primele observații ale celor cinci specii cheie din proiectul Spring Alive: barza albă, rândunica, cucul, drepneaua neagră și prigoria. (Important: învățați-i pe cei mici să deosebească o rândunică de un lăstun de casă.)

2. Ascultați cântecul matinal al păsărilor alături de copii. Accesați acest link și puteți afla cu câte minute înainte de răsărit încep să cânte anumite specii de păsări. Mai mult, dacă mutăm cursorul pe pasăre, o să înceapă să cânte.

3. Pentru a preveni  coliziunea păsărilor cu geamurile, puteți amplasa autocolante cu formă și cromatică variată pe partea exterioară a geamurilor mari. Puteți să și acoperiți oglinzile laterale ale mașinilor pe timp de repaus. Detalii aveti AICI.

Ce puteți face pentru faună

Amplasați adăpători sau continuați adăparea vietăților din grădină.

Amplasați băi de nisip.

Amplasați material de cuibărire – lână, fire de păr de câine sau de pisică etc.

Puneți scânduri sub cuiburile de lăstun sau rândunică – pentru a evita împărștirea de găinaț.

Tăiați florile veștejite ale plantelor cu bulbi (nu se ating frunzele acestora până nu se ofilesc)

Plantați în aer liber răsadurile și florile anuale pe care le-ați crescut pe pervaz sau în seră.

Evitați folosirea insecticidelor. Acestea omoară atât insectele care au un impact negativ asupra recoltei, cât și cele care sunt vizitatorii agreați ai plantelor. Prin urmare vor avea de suferit și speciile care se hrănesc cu aceste insecte.

În locul substanțelor chimice, vă recomandăm să apelați la “insecticidele naturale”, care vă vor curăța pomii de omizi și alte insecte dăunătoare. Exemple… Pițigoiul mare duce peste 900 de insecte pe zi la cuib pentru pui. Un singur pui de pițigoi albastru are nevoie de 10.000 de omizi ca să atingă stadiul de adult. Buburuza – în funcție de stadiul de dezvoltare și de sex, o buburuză consumă 160-277 afide pe zi.

Mai multe detalii aveti AICI.

Concursuri:

1. Concurs de desene Spring Alive.

2. Concurs Școli Prietenoase cu Natura.

Zile importante din luna mai:
10 mai  – Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, respectiv Ziua Păsărilor și Arborilor.
10 mai -15 iulie – recensământ cuiburi de lăstun de casă și rândunică. Vom reveni cu detalii la aceasta actiune.

Dacă ți-a plăcut, distribuie