ȘTIRI PROIECT Școli și grădinițe prietenoase cu natura
Calendarul verde, luna octombrie
4 octombrie 2018
E deja toamnă și diminețile sunt din ce în ce mai răcoroase. Grădina are acum un farmec aparte, grație frunzelor în diferite nuanțe de galben, roșu și portocaliu. Pentru păsări, farmecul vine din altă parte – de la fructele arbuștilor ornamentali precum păducelul, socul, cotoneasterul sau piracanta, cu care se hrănesc mierlele, sturzii și florinții.
6. Se achiziționează hrana – acum e momentul să cumpărați semințele de floarea soarelui destinate hrănirii pe timp de iarnă.
7. Se compostează vegetația uscată. Se strâng și frunzele căzute, dar în părțile mai retrase ale grădinii se lasă mici grămăjoare de frunze sub care pot să hiberneze speciile de broaște sau ariciul.
8. Se culeg fructele de sezon. Nu se culeg toate, ne gândim la prietenii noștri înaripați și lăsăm câteva și pentru ei, vor fi mai mult decât binevenite în sezonul rece.
9. Se seamănă gazonul și se udă abundent până încolțește. Se poate tunde odată până la venirea iernii, dacă va crește până la 10 cm și temperaturile sunt peste 5ºC. Dar poate decideți să treceți de la gazon la o pajiște cât mai naturală, mai ușor de întreținut, cu plante cu flori care vor atrage polenizatori, păsări și poate și alte viețuitoare.
10. Se plantează bulbii de primăvară: lalelele, brândușele, zambilele, muscarii, narcisele.
11. Se scot bulbii de dalie, gladiolă, begonie și se depozitează într-un loc uscat și răscoros.
12. Se plantează arbori, pomi fructiferi, arbuști, garduri vii.
13. E momentul optim pentru separarea, transplantarea sau mutarea unor plante, în cazul în care doriți să dați o nouă înfățișare grădinii. Acum solul are încă suficientă umiditate și căldură, necesare pentru dezvoltarea noilor rădăcini înainte de venirea gerului.
Dacă ți-a plăcut, distribuie