Share

Calendarul verde, luna octombrie

E deja toamnă și diminețile sunt din ce în ce mai răcoroase. Grădina are acum un farmec aparte, grație frunzelor în diferite nuanțe de galben, roșu și portocaliu. Pentru păsări, farmecul vine din altă parte – de la fructele arbuștilor ornamentali precum păducelul, socul, cotoneasterul sau piracanta, cu care se hrănesc mierlele, sturzii și florinții.

Activitățile caracteristice lunilor de toamnă sprijină vietățile din grădină, dar oferă și proprietarilor de grădini o serie de beneficii. Printre acestea se numără nu doar recolta bogată și sănătoasă, ci și un colț în care grădinarul se poate relaxa.

Iată câteva activități recomandate:

1. Se amplasează adăpători sau se continuă alimentarea cu apă a vietăților din grădină. Dacă păsările vin la apă, vor veni și la hrănitori.

2. Se amplasează băi de nisip. Păsările au nevoie de ele ca să își curețe penajul.

3. Se curăță cuiburile artificiale. Unele au material în exces din sezonul trecut.

4. Se amplasează cuiburi artificiale. Această activitate se poate derula în orice lună, dar șansele de ocupare ale cuiburilor încă din primul sezon de cuibărire cresc semnificativ, dacă acestea se amplasează până la începutul iernii. Astfel, păsările au timp să se obișnuiască cu ele și să le exploreze. Realizarea cuiburilor poate fi o îndrăgită activitate de familie, la care participă cu drag și copiii. Dar controlorii tehnici și de calitate (CTC) vor fi, evident, păsările, care vor cuibări în ele dacă nu au fost realizate conform instrucțiunilor și dimensiunilor din această planșă. Cuiburile se pot achiziționa și de pe pagina SOR, din secțiunea Shop.

5. Se verifică și se repară hrănitorile. Dacă s-au deteriorat prea tare, construiți sau achiziționați unele noi.

Pițigoi codați savurând masa în păducel, ca de obicei, în grup sau măcar pereche. Foto Cristian Balazs
Femela de silvie cu cap negru luând una din gustările favorite, fructele de soc. Foto Szabó József Iosif

6. Se achiziționează hrana – acum e momentul să cumpărați semințele de floarea soarelui destinate hrănirii pe timp de iarnă.

7. Se compostează vegetația uscată. Se strâng și frunzele căzute, dar în părțile mai retrase ale grădinii se lasă mici grămăjoare de frunze sub care pot să hiberneze speciile de broaște sau ariciul.

8. Se culeg fructele de sezon. Nu se culeg toate, ne gândim la prietenii noștri înaripați și lăsăm câteva și pentru ei, vor fi mai mult decât binevenite în sezonul rece.

9. Se seamănă gazonul și se udă abundent până încolțește. Se poate tunde odată până la venirea iernii, dacă va crește până la 10 cm și temperaturile sunt peste 5ºC. Dar poate decideți să treceți de la gazon la o pajiște cât mai naturală, mai ușor de întreținut, cu plante cu flori care vor atrage polenizatori, păsări și poate și alte viețuitoare.

10. Se plantează bulbii de primăvară: lalelele, brândușele, zambilele, muscarii, narcisele.

11. Se scot bulbii de dalie, gladiolă, begonie și se depozitează într-un loc uscat și răscoros.

12. Se plantează arbori, pomi fructiferi, arbuști, garduri vii.

13. E momentul optim pentru separarea, transplantarea sau mutarea unor plante, în cazul în care doriți să dați o nouă înfățișare grădinii. Acum solul are încă suficientă umiditate și căldură, necesare pentru dezvoltarea noilor rădăcini înainte de venirea gerului.

Mascul de mugurar testând semințele din familia arțarilor. Foto Brian Cristian
Cocoșar mulțumit că grădinarul nu a cules toate merele, ci a lăsat și păsărilor. Foto Anca Pui
Dacă ți-a plăcut, distribuie