Share

Calendarul verde, luna octombrie

E deja toamnă și avem diminețile din ce în ce mai reci. Grădina are acum un farmec aparte pentru ochiul uman, grație frunzelor de diferite nuanțe de galben, roșu și portocaliu. Pentru păsări, farmecul e altul – mierlele, sturzii și florinții consumă fructele arbuștilor ornamentali precum cotoneaster, piracanta, păducel, caprifoi etc.

Activitățile sunt caracteristice lunilor de toamnă și, pe lângă sprijinirea vietăților din grădină, sunt menite să ofere și proprietarilor de grădini o serie de beneficii. Printre aceste beneficii nu se numără doar recolta bogată și sănătoasă, ci și un colț de relaxare.

Iată și câteva activități recomandate:
1. Se amplasează adăpători sau se continuă adăparea vietăților din grădină. (Dacă păsările vin la apă, vor veni și la hrănitori)

2. Se amplasează băi de nisip (Păsările au nevoie de ele ca să își curețe penajul)

3. Se curăță cuiburile artificiale (Unele au material în exces)

4. Se amplasează cuiburi artificiale. Această activitate se poate derula în orice lună, dar șansele de ocupare ale cuiburilor încă din primul sezon de cuibărire cresc semnificativ, dacă se amplasează până la începutul iernii. Fabricarea cuiburilor ar putea reprezenta o activitate de familie, îndrăgită și de copii, iar controlorii tehnici și calitativi evident o să fie păsările, care nu o să cuibărească în ele dacă nu au fost realizate după această planșă. Cuiburile se pot achiziționa și de pe pagina SOR, secțiunea Shop.

5. Se verifică și se repară hrănitorile. Dacă s-au deteriorat prea tare, achiziționați unele noi.

6. Shopping de hrană – acum e momentul să cumpărați semințele de floarea soarelui destinate hrănirii pe timp de iarnă.

7. Se compostează vegetația uscată. Se strâng și frunzele căzute, dar în părțile mai retrase ale grădinii se lasă mici grămăjoare de frunze sub care pot să hiberneze speciile de broaște, ariciul etc.

8. Se finalizează culegerea fructelor. Nu se culeg toate, ci se lasă câteva și pentru păsări.

9. Se seamănă gazonul și se udă abundent până încolțește. Se poate tunde odată până la venirea iernii, dacă va crește până la 10 cm și temperaturile sunt peste 5ºC.

10. Se plantează bulbii de primăvară: lalelele, brândușele, zambilele, muscarii, narcisele etc.

11. Se scot bulbii de dalie, gladiolă, begonie și se depozitează într-un loc uscat și răscoros.

12. Se plantează copaci, pomi, arbuști, garduri vii.

13. Pentru a da o nouă față grădinii, e momentul optim pentru transplantarea, mutarea unor plante, deoarece solul are încă suficientă umiditate și căldură, necesare pentru dezvoltarea noilor rădăcini înainte de venirea gerului.

Dacă ți-a plăcut, distribuie