Share

Confecționează un cuib. Nu o căsuță

Suntem obișnuiți să cumpărăm căsuțe de păsări din magazine, iar mare parte dintre ele nu au absolut nimic în comun cu ceea ce le trebuie păsărilor.

Diferențele sunt imense. Căsuțele sunt inutile, au doar scop decorativ, în timp ce un cuib artificial chiar le este de un real folos păsărilor. Cum le diferențiați? Simplu!

1. Căsuțele au un băț de aterizare lângă intrare.
Bățul este inutil. Nu le ajută cu absolut nimic, ba chiar le face probleme. Acel băț poate fi folosit de ciori sau de alță prădători ca punct pe care să se așeze, iar de acolo vor scoate ouăle sau puii.

2. Intrarea prea mare.
Un pițigoi nu are nevoie de o intrare cu diametrul de 10-15 centimetri. E MULT mult mult prea mare. Prin acel orificiu, orice prădător le poate scoate ouăle sau puii. Păsările au nevoie de un orificiu pe măsura lor, să poată intra părinții și nicio altă specie care să îi alunge sau să le distrugă ouăle.

3. Dimensiunile prea mici.
O căsuță de păsări are dimensiuni mult prea mici. Adâncimea nu este suficientă. Păsările își aduc material de cuib și acesta nu ar încăpea acolo, alături de pui. Mai mult, puii nu au unde se feri de prădători, dacă aceștia atacă.

Din aceste trei mari motive, o căsuță de păsări nu ajută păsările. Este doar decorativă. Vă invităm să vă construiți propriile cuiburi pentru păsările din grădină și parc, după scheme verificate de specialiști.

Prima dintre ele este cea a  cuibului de tip A, pentru pițigoi sur și pițigoi albastru. Are intrarea de 28 de mm, mai mică decât cel de tip B, tocmai pentru că păsările sunt mai mici. Dacă un pițigoi albastru ocupă acest cuib, el nu mai poate fi alungat de o altă specie, deoarece intrarea este mult prea mică. Nu ar încăpea o pasăre mai mare. Nu pot intra prădătorii. Cuibul este de ajuns de mare pentru ca puii să crească fără să fie deranjați.

A doua schemă de cuib este cea pentru tipul B. Este un cuib artificial cu o intrare mai generoasă – 32 de milimetri. Asta înseamnă că poate fi ocupat și de pițigoiul mare, de vrabia de câmp, dar ți de capîntortură sau țiclean.

În schemele prezentate (desenul îi aparține colegei noastre Elena Laura Sima) aveți măsurile necesare pentru ca anul acesta să puteți să le oferiți păsărilor din grădină sau din livadă Prima Casă adevărată, un loc unde să își poată crește puii.

În 2018, ne propunem să asigurăm condițiile pentru 2018 pui noi și avem nevoie de ajutorul dvs. Ne mai trebuie 74 de cuiburi amplasate.

Folosiți schemele, construiți un cuib sau cumpărați-l gata montat.

Dacă ți-a plăcut, distribuie