Share

Când e cel mai bine să montezi un cuib artificial?

Cel mai bun moment în care putem amplasa un cuib artificial este toamna. Cuibul montat în această perioadă urmează să fie folosit de către păsări pentru cuibărit abia la începutul primăverii viitoare. Până atunci însă, păsările pot folosi cuibul artificial pentru a se adăposti în nopțile friguroase de iarnă.

Este important să înțelegem că păsările au nevoie de cuiburi artificiale și nu de căsuțe frumos colorate, așa cum sunt cele pe care le găsim de obicei în magazine. Cuiburile artificial construite corect pot asigura locuri de cuibărit pentru păsările sălbatice. Mai mult, este una din cele mai simple măsuri de conservare prin care putem ajuta populațiile de păsări să cuibărească în siguranță.

De ce să amplasăm un cuib artificial toamna?
    1.   Venim în ajutorul speciilor de păsări sedentare (pițigoi, țicleni) care încep cuibărirea foarte devreme primăvara, încă din luna martie. Având cuiburile artificiale deja amplasate, păsările investesc mai puțină energie pentru a căuta un loc potrivit pentru creșterea puilor.
  2.  Cuiburile artificiale sunt folosite și în timpul iernii pentru adăpost. În nopțile friguroase, păsările de talie mică se pot adăposti în astfel de constricții pentru a fi ferite de vremea neprietenoasă.
  3.  Prin amplasarea cuiburilor artificiale venim și în ajutorul altor specii de animale. Pârșul de alun și pârșul cenușiu găsesc aceste locuri foarte potrivite pentru a petrece perioada lungă de hibernare.
  4.  În lipsa copacilor bătrâni, mai ales în localități (parcuri, grădini, spații verzi, livezi) putem suplimenta locurile de cuibărit pentru pițigoi, muscari, țicleni, grauri, pupeze, ciuși, muscari gulerați, măcăleandru, codroși de pădure.

Cum facem diferența între o hrănitoare de păsări și un cuib artificial?
Hrănitoarea de păsări: aceasta poate fi făcută din lemn sau materiale reciclabile și este folosită în timpul iernii, atunci când resursele de hrană sunt mai puține și se găsesc mai greu. Hrănitoarea de păsări poate avea dimensiuni și forme variate. O hrănitoare de păsări este utilă doar dacă este alimentată pe toată perioada rece. Vezi aici care este hrana potrivită pentru speciile de păsări din zona ta.
Cuib artificial: este realizat din scândură și derivatele acestuia și nu din plăci conglomerate (PAL) sau alte materiale cu durată de viață scurtă. Respectă dimensiunile potrivite speciei țintă. Nu este vopsit în culori stridente, ci în nuanțe de maro și verde întâlnite și în natură.
Vezi aici lista de dimensiuni a cuiburilor artificiale potrivite diferitelor specii de păsări.

Cuiburile artificiale se deosebesc de hrănitorile de tip căsuță, prin urmare NU se alimentează cu semințe uleioase sau alte tipuri de hrană destinate păsărilor în cursul iernii.

Din ce material construim cuiburile artificiale?

 • Este foarte important să menținem materialul și dimensiunile potrivite pentru speciile vizate. Aceste informații (materialul și dimensiunea) se bazează pe mai mulți ani de cercetări și observații din partea ornitologilor, pentru a găsi varianta cea mai potrivită și eficientă, de a înlocui fisuri, scorburi sau mici orificii naturale care sunt folosite de către speciile de păsări sălbatice.
 • Indicat este să folosim materiale naturale rezistente: lemn și derivatele acestuia
 • Evităm materialele care s-ar deteriora foarte rapid (de ex. carton, placaj) sau materiale care ar menține umiditatea în interiorul cuiburilor (de ex. plastic) și care ar favoriza astfel dezvoltarea mucegaiului, paraziților sau a altor factori de îmbolnăvire.
 • După terminarea construcției, este indicată impermeabilizarea cuibului cu lac sau ulei de in. Putem deveni și creativi și să vopsim cu diferite forme, modele și desene cuibul, dar mare ATENȚIE, trebuie să folosim culori și nuanțe cât mai apropiate zonei în care acest cuib va fi amplasat pentru a nu atrage posibili prădători. Putem folosi culori precum: verde, maro, negru, gri și să evităm culorile stridente.

Unde amplasăm cuiburile artificiale?

 • Înainte de a amplasa un cuib artificial este necesar să evaluăm zona. Să verificăm dacă sunt potențiale pericole (pisici, dezvoltare imobiliară), ce fel de specii de păsări întâlnim în apropiere, ce tip de habitat avem. Pe baza acestor informații putem să selectăm tipul de cuib artificial.
 • Pentru siguranța viitorilor locatari, se recomandă amplasarea cuiburilor artificiale la o înălțime de 3 metri de la sol, greu de accesat de către pisici, pe partea însorită (sudică) a trunchiului de copac.
 • În perioada de cuibărire păsările preferă zonele ascunse și retrase, ferite de pericolul prădătorilor (de ex. pisicile sau alte specii de mamifere mai mici). În funcție de tipul de cuib se pot amplasa în diferite locuri: cuiburile de tip A, B: trunchiul copacilor, cuiburi de tip C: sub streșina casei sau a altor clădiri.
 • Dacă dorim să amplasăm mai multe cuiburi artificiale într-o zonă mai restrânsă, trebuie să avem în vedere păstrarea unor distanțe suficient de mari între cuiburi (aproximativ 50 de metri), deoarece ocupanții cuiburilor sunt teritoriali în perioada cuibăritului și pot deveni agresivi cu alte păsări.

Întreținerea cuiburilor artificiale

Această activitate este recomandată mai ales toamna. În acest fel se poate evita deranjare păsărilor care primăvara încep adunarea materialului de cuibărit în aceste cuiburi. Curățarea și întreținerea cuiburilor artificiale reprezintă activități  esențiale deoarece, prin acestea asigurăm o durată de viața mai lungă cuiburilor amplasate. Prin înlăturarea materialului de cuibărit din perioada precedentă asigurăm un mediu curat și fără paraziți pentru speciile de păsări care vor ocupa cuibul.

După plată și răsplată….

 • Dacă sunt corect construite șansele să fie ocupate sunt destul de mari.
 • În cuiburile artificiale cuibăresc mai ales specii de păsări de talie mică și medie. Majoritatea acestor specii de păsări consumă o gamă largă de insecte și rozătoare.
 • Ce câștigăm prin amplasarea unui cuib artificial? Nu doar o atmosferă plăcută, înfrumusețată prin ciripituri și sunete melodioase, ci și un foarte bun mijloc de a limita numărul de insecte din zona noastră fără folosirea insecticidelor. Pițigoii, muscarii, țiclenii, măcălendrii sau codobaturile consumă și își hrănesc puii cu o cantitate imensă de insecte (omizi, molii, fluturi, muște, țânțari, gândaci, larve) sau chiar păianjeni.
 • De asemenea poate deveni o activitate interesantă, pe care o puteți realiza împreună cu copii, responsabilizându-i și încurajând astfel acțiunile lor de protecție și sprijinire a speciilor de animale sălbatice jurul lor.
Dacă ți-a plăcut, distribuie