ȘTIRI PROIECT Știrile proiectului
Caravana antibraconaj Aripi Libere
13 aprilie 2017
La început de lună aprilie proiectul Aripi Libere derulat de Societatea Ornitologică Română a intrat în faza de atragere de noi voluntari. Echipa de proiect a plecat într-o veritabilă caravană prin țară.
„Era normal să facem acest lucru, pentru că avem sucursale în toată țara și fenomenul de braconaj nu este limitat la București. Nu suntem singurii care consideră că fenomenele de braconaj și vânzare ilegală sunt un flagel care trebuie combătut, iar coordonatorii sucursalelor au răspuns foarte bine inițiativei”, a declarat Dorin Damoc, managerul de proiect.
În timp ce o parte a echipei susținea seminare cu voluntari în București, Dorin și Dani au început turul de forță din sudul României și din Dobrogea. Au fost vizitate sucursale din cinci județe ale țării: Călărași, Tulcea, Ialomița, Galați, București. Una din vizite a fost ceva mai îndepărtată, tocmai la Anieș, în județul Bistrița.
Prima oară li se explică voluntarilor de ce am ales să combatem braconajul de păsări cântătoare, apoi le spunem ce se întâmplă cu păsările – de la smulgerea și tăierea penelor până la faptul că ele nu rezistă în regim de captivitate, sunt stresate și mor. Efectul este imediat și oamenii aleg să se implice în proiect.
Urmează prezentarea speciilor cele mai braconate în România, de la sticleți, cinteze și scatii la păsările de pradă care sunt ucise sau capturate pentru că vânează porumbei. Și nu e vorba doar de răpitoare de zi, ci și de cele de noapte. Iar ultima parte a prezentării este un minighid de intervenție pentru voluntari.
Ca prim pas, în caz de braconaj, minorii trebuie să anunțe un adult care să sune la 112 și să semnaleze prezența braconierilor, cu date cât mai exacte. În cazul în care vorbim despre vânzare ilegală, în piețe și în oboare, atunci tot la 112 se anunță infracțiunile sau prin formular online la Garda de Mediu.
„Cred că partea cea mai frumoasă din acest periplu a fost atunci când am stat de vorbă cu cei care au venit ca voluntari și când am aflat că fenomenul de braconaj de păsări este aproape inexistent în unele județe. Vorbim despre Galați, unde braconajul este perceput doar ca braconaj de pește”, a spus asistentul de proiect Dani Drăgan.
A, și încă nu am terminat proiectul. 🙂
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.