Știri
Câștigătorii concursului de identificare de specii
22 martie 2018
Gata, s-a încheiat concursul SOR de identificare a speciilor de păsări căre vin la hrănitori. Între 5 și 18 martie am avut înscrieri de la elevii de clasele V-VIII și într-o măsură mai mică cei de la clasele primare.
Ce-au făcut?
Au amplasat hrănitori și le-au alimentat cu hrana adecvată pe toată perioada iernii.
Au încercat să identifice păsările cu ajutorul determinatorului.
Au exersat pe pagina BirdID.
Au dovedit între 5-18 martie că într-adevăr recunosc aceste specii.
343 de persoane s-au înregistrat la concurs, iar alți 37 au rezolvat testele fără să completeze formularul de înregistrare în prealabil.
Cea mai ridicată participare a fost a elevilor de la Școala Gimnazială Ipotești, județul Suceava (28 de elevi), Școala Gimnazială Kós Károly Izvoru Crișului, jud. Cluj (28 de elevi), Școala Gimnazială Liviu Dan Mociu, jud. Cluj (26), Școala Gimnazială Excelsis Ploiești, Prahova (22), Școala Gimnazială Iclod, jud. Cluj (20).
Conform prevederilor regulamentului, fiecare concurent a avut posibilitatea să rezolve testul adecvat categoriei de vârsă de maximum 3 ori, a fost înregistrat rezultatul cel mai bun. Astfel, din cele 220 de persoane care au postat rezultatul, 85 au atins punctajul maxim și au intrat în competiție pentru cele patru hrănitori realizate din tigvă și cartea Prietenii păsărilor.
Câștigătorii…
… au fost stabiliți prin tragere la sorți cu ajutorul paginii random.org.
Au câștigat câte o hrănitoare:
– Zoicaș David, cl. a IV-a din Școala Gimnazială Excelsis, Ploiești, jud. Prahova
– Tobias Eszter, cl. a V-a, Școala Gimnazială Liviu Dan Mociu, jud. Cluj
– Oprea George-Alexandru, cl. a X-a, Liceul Tehnologic, sat Puiești, jud. Vaslui
– Török Annamária
Câștigătorul cărții „Prietenii păsărilor”:
– Velovan Iustin, cl. I., Liceul Tehnologic “Clisura Dunarii” Moldova-Nouă, jud. Caraș-Severin
Alături de câștigători îi felicităm pe toți cei care au concurat. Ce ne bucură pe noi – că de acum încolo tot mai mulți elevi vor recunoaște speciile de păsări din parc sau chiar curtea școlii. Pe cei patru norocoși îi rugăm să ne trimită adresa personală prin email la gradini@sor.ro ca să le putem trimite premiile.
Și, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului – mulțumirile pleacă în special către profesorii care au promovat concursul, care le-au creat elevilor adrese de e-mail, le-au înregistrat sau i-au ajutat să se înregistreze pe pagina BirdId și le-au arătat cum să se joace pe această pagină. Vă mulțumim că le insuflați dorința de a recunoaște speciile din jur și respectul față de natură.
Nu în ultimul rând, mulțumiri celor de la Editura Casa, care sprijină iubitorii de natură prin cărțile pe care le scot. Prietenii Păsărilor este una din cărțile care chiar nu trebuie să lipsească din bibliotecă. O găsiți de cumpărat și la noi pe site.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.