Share

Câștigătorii concursului ,,La cuib”

Felicitări elevilor de la Liceul Tehnologic Topraisar din judeţul Constanţa! Ei sunt câştigătorii concursului ,,La cuib” şi ai cărţii ,,Prietenii Păsărilor”. E un titlu câştigat şi meritat deopotrivă, pentru că e susţinut de gestul de ospitalitate pe care elevii l-au făcut faţă de piţigoii şi vrăbiile care trăiesc ȋn curtea liceului lor.

Concursul ,,La cuib” este una dintre activităţile prin care ne-am propus să sărbătorim ȋmpreună Ziua Păsărilor ȋn 2018. Anul acesta ne-am fixat obiectivul ,,2018 pui noi” pentru câteva specii care trăiesc alături de noi ȋn oraşe şi sate – piţigoii, ţiclenii şi vrăbiile.

Marcarea Zilei Păsărilor prin obişnuitele ieşiri la birdwatching are nevoie și de fapte care au impact imediat ȋn natură. Amplasarea unui cuib artificial este importantă pentru că speciile pe care le-am avut ȋn vedere găsesc din ce ȋn ce mai greu spaţii ȋn care pot cuibări fără să fie deranjate de oameni sau alte specii care caută, de asemenea, loc de cuibărit sau hrană uşor de obţinut – ouă, pui vulnerabili.

Dincolo de numere, ne-am dorit ca această competiţie să fie primul pas – pentru unii dintre participanţi – spre o lungă şi bună prietenie cu păsările şi natura. Faptul că jumătate dintre ȋnscrierile ȋn concurs, respectiv nouă dintre cele douăzeci de fotografii primite, au sosit din partea şcolilor sau liceelor a fost adevăratul premiu al concursului. Cu atât mai mult cu cât, aşa cum am aflat de la profesorii coordonatori, câţiva copii au construit singuri cuiburile. Sperăm că amplasarea cuiburilor primăvara va deveni un obicei personal pentru elevii pe care i-am cunoscut prin intermediul fotografiilor din concurs.

Două dintre şcolile participante merită o menţiune specială: Liceul Teoretic Recaş şi Școala Gimnazială Măteşti, din judeţul Buzău şi-au amânat ȋnscrierea ȋn concurs ca să reamplaseze corect cuiburile.

Repetăm instrucțiunile de amplasare pentru cei care au ratat articolele noastre despre cuiburile artificiale: un cuib ȋn care puii vor fi ȋn siguranţă are o adâncime potrivită – 25 cm şi are o intrare care nu permite accesul prădătorilor (2,8 cm pentru piţigoi albastru sau ţiclean, 3.2 cm pentru piţigoiul mare şi vrabie). Este poziţionat stabil pe trunchiul unui copac, preferabil agăţat ȋntr-un cui sau şurub (legarea cu sârmă stânjeneşte creşterea arborelui) şi nu are băţ la intrare – băţul este o invitaţie pentru prădători să atace cuibul.

Le mulţumim tuturor participanţilor la concurs pentru implicare şi le dorim cât mai mulţi “locuitori” la cuiburi. Nu vă feriţi să ne trimiteţi fotografii cu vecinii ȋnaripaţi. Ne face plăcere să le promovăm pe pagina noastră Facebook, chiar și în absența unui concurs.

Dacă ți-a plăcut, distribuie