Share

Ce faci în grădină în luna februarie

Cea mai scurtă lună a anului nu înseamnă că nu aveți ceva de făcut în grădină sau pentru grădină. Materialul de mai jos se adresează și grădinarilor și profesorilor care participă la proiectul nostru –Școli și Grădini prietenoase cu Natura.

Cu mici excepții, activitățile recomandate pentru ultima lună a iernii sunt identice cu cele din lunile decembrie și ianuarie. Deja se pot observa primele semne ale primăverii:
– dacă e vremea însorită, cântecul pițigoilor mari (Parus major) ne atenționează că iarna e pe sfârșite, dar păsările încă mai vin la hrănitori;
– încet-încet și mierlele încep să cânte;
– în funcție de zonă, apar primele flori în grădină: ghioceii

Ce aveți de făcut luna asta pentru a vă împrieteni și mai mult cu natura:

1. Alimentați hrănitorile de păsări, încă e frig.

2. Asigurați-vă că măcar 3-4 ore pe zi viețuitoarele vor beneficia de apă (în stare lichidă). Puneți apă călduță în adăpătoare (atenție: apa fierbinte poate să provoace arsuri păsărilor, care se îngrămădesc la adăpătoare) sau amplasați o piatră încălzită în apă. Deși pare surprinzător, păsările se pot îmbăia în apă.

3. Amplasați băi de nisip. În această perioadă, cele mobile sunt mai avantajoase deoarece în caz că plouă sau ninge, le puteți muta la loc uscat.

4. Amplasați cuiburile artificiale, dar nu înainte de a vă asigura că sunt potrivite pentru păsările sălbatice, nu simple cutii.

5. Nu deranjați animalele aflate în hibernare, chiar dacă le știți vizuina. Există riscul să-și consume resursele de energie și prin urmare să nu prindă primăvara.

6. În perioadele când temperatura aerului se ridică la 5-10°C se toaletează arborii, arbuștii, gardurile vii și pomii fructiferi din grupa semințoase (măr, păr, gutui, moșmon etc.). Tăierile de la pomii fructiferi din grupa sâmburoase (cais, piersic, prun) se recomandă a fi realizate după înflorire: au 2 valuri de înflorire: dacă primele flori îngheață și nu au fost realizate tăierile, o să mai producă un val de flori, prin urmare se salvează recolta.

7. La temperaturi mai mari de 0°C se recoltează ramurile altoi, se înfășoară în folie alimentară și se depozitează în frigider până la momentul altoirii.

8. Recoltați butași de mur, coacăze, arbuști ornamentali și în serele calde se realizează butășiri în uscat.

Activități indoor
9. Se seamănă semințele de varză, broccoli, conopidă.
10. În regiunile cu temperaturi mai ridicate se continuă semănările pentru obținerea răsadurilor de tomate, vinete, ardei (la sfârșitul lunii).
11. Se pun semințele pentru plante aromatice.
12. Cei care doresc să se bucure devreme de flori precum crăițe, cârciumărese etc. pot să le semene deja în această lună

Specii care pot fi observate în februarie:
– păsările care frecventează hrănitorile, dar cei norocoși pot vedea și veverițe
– ciufi în locurile de iernare (dormitoare)

Concursuri:
Realizează poze și filme pentru concursul amical de fotografii

Dacă ți-a plăcut, distribuie