Share

Ce faci în grădină în luna februarie

O fi februarie cea mai scurtă lună a anului, dar asta nu înseamnă că nu este ceva de făcut în grădină sau pentru grădină. Păsările încă ne vizitează, vegetația din grădină revine la viață, semințele trebuie cumpărate sau chiar semănate. Este și de lucru și de planificat!

Ghioceii, printre primele flori care apar în grădină, încă din luna februarie.

Cu mici excepții, activitățile recomandate pentru ultima lună a iernii sunt identice cu cele din decembrie și ianuarie. Deja se pot observa primele semne ale primăverii:

  • dacă vremea e însorită, cântecul pițigoilor mari (Parus major) ne atenționează că iarna e pe sfârșite, dar păsările încă mai vin la hrănitori;
  •  încet-încet și mierlele încep să cânte;
  • în funcție de zonă, dar mai nou și de condițiile meteo, apar primele flori în grădină, ghiocei

 

Ce aveți de făcut luna aceasta pentru a vă împrieteni și mai mult cu natura

 

1. Alimentați hrănitorile pentru păsări, încă e frig.

2. Asigurați-vă că măcar 3-4 ore pe zi viețuitoarele vor beneficia de apă, în stare lichidă. Puneți apă călduță în adăpătoare (atenție: apa fierbinte poate să provoace arsuri păsărilor!) sau amplasați o piatră încălzită în apă. Deși pare surprinzător, păsările se îmbăiază în apă și iarna.

3. Amplasați băi de nisip. În această perioadă, cele mobile sunt mai avantajoase deoarece în caz că plouă sau ninge, le puteți muta la loc uscat.

4. Amplasați cuiburile artificiale, dar nu înainte de a vă asigura că sunt potrivite pentru păsările sălbatice, nu simple cutii. Dacă aveți deja cuiburi amplasate, le puteți igieniza.

5. Nu deranjați animalele aflate în hibernare, chiar dacă le știți vizuina. Există riscul să-și consume resursele de energie și prin urmare să nu prindă primăvara.

6. În perioadele când temperatura aerului se ridică la 5-10°C se toaletează arborii, arbuștii, gardurile vii și pomii fructiferi din grupa semințoase (măr, păr, gutui, moșmon etc.). Tăierile la pomii fructiferi din grupa sâmburoase (cais, piersic, prun) se recomandă a fi realizate după înflorire. Aceștia au 2 valuri de înflorire, dacă primele flori îngheață și nu au fost realizate tăierile, o să mai producă un val de flori, prin urmare se salvează recolta.

7. La temperaturi mai mari de 0°C se recoltează ramurile altoi, se înfășoară în folie alimentară și se depozitează în frigider până la momentul altoirii.

8. Recoltați butași de mur, coacăze, arbuști ornamentali și în serele calde puteți realiza butășiri în uscat.

Activități indoor

9. Se seamănă semințele de varză, brocoli, conopidă.

10. În regiunile cu temperaturi mai ridicate se continuă semănările pentru obținerea răsadurilor de tomate, vinete, ardei (la sfârșitul lunii).

11. Se pun semințele pentru plante aromatice.

12. Cei care doresc să se bucure devreme de flori precum crăițe, sau cârciumărese pot să le semene deja în această lună.

13. Realizați filmulețe și fotografii, fie pentru concursuri de amatori, fie cu scop educativ.

14. Observați și planificați! Observați ce anume arată încă bine în grădină și este apreciat de viețuitoare și includeți elementele în planul pentru anul acesta. Pomii și arbuștii fructiferi, sau plantele cu semințe care au fost vizitate toată iarna de păsări, merită să rămână sau să se înmulțească în grădina prietenoasă cu natura.  

Specii care pot fi observate în februarie

 

  • vizual ne delectăm încă privirile cu păsările care frecventează hrănitorile: pițigoi mari, albaștri și codați, cinteze, sticleți, florinți, cinteze de iarnă dacă avem noroc, mierle, cocoșari și, bineînțeles, vrăbii de casă
  • o categorie aparte de păsări care pot apărea și la hrănitori sunt ciocănitorile, care încă de pe acum devin din ce în ce mai teritoriale și deci vocale, darabanele lor fiind un alt fel de vestitor al primăverii
  • veverițele pot vizita și ele hrănitorile
  • ciufii de pădure sunt încă în locurile de iernare, așa numitele dormitoare, de regulă conifere în care se adună peste zi și zeci de păsări 
Ciufi de pădure într-un dormitor urban
Veverița apreciază și semințele din hrănitori
Dacă ți-a plăcut, distribuie