Știri
Clujenii s-au pregătit cu mic cu mare să ajute păsările să treacă peste iarnă
29 noiembrie 2019
Sâmbătă, 23 noiembrie, angajații și voluntarii Societății Ornitologice Române s-au întâlnit cu iubitorii de păsări din Cluj. Ei sunt acei entuziaști care vor să ajute zburătoarele noastre sălbatice să treacă peste iarnă mai ușor, nu doar să le vadă în cărți sau în fotografii.
De dimineață, de la orele 10:00 până la orele 16:00, am derulat mai multe activități de „training” pentru ei, la cea de-a șasea ediție a Atelierului de hrănitori. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Muzeului Zoologic al UBB, gazda noastră pentru al doilea an consecutiv.
Publicul pare să se fi obișnuit cu acest cuvânt nou – substantivul singular feminin „hrănitoare”, pe care l-am introdus cumva forțat în limba română, cuvânt care desemnează acel obiect de diferite forme și confecționat din diferite materiale, folosit pentru a pune în el hrana pentru păsările sălbatice. Astfel, am avut din nou doritori să confecționeze hrănitori din toate materialele pe care le aveau la dispoziție. Rând pe rând micii designeri, ajutați de adulți, au transformat PET-urile aduse de acasă sau primite de la noi, cojile de pomelo și de nucă de cocos sau scândura în veritabile hrănitori. La hrănitorile de lemn s-a lucrat din greu și sonor. Sunetul ciocanelor, șurubelnițelor electrice și glasurile animate au transformat muzeul într-un loc plin de viață și veselie.
Cu hrănitoarea personală în brațe copii s-au mutat la atelierul dedicat hranei pe care o consumă păsările sălbatice iarna. Vă întrebați dacă slănina e consumată de ciocănitori și fără boia? Ce coctail de semințe bio consumă pițigoiul albastru iarna, de are atâta energie cât să pună pe fugă păsări de patru ori mai mari ca el? Dacă iarna măceșele și fructele de soc arată bine și pe tufă, nu doar în borcan? Sâmbătă am răspuns la toate aceste întrebări, ba chiar am întrebat și noi participanții câte ceva și s-au descurcat destul de bine.
Pentru identificarea păsărilor, ca să știe totuși cui servesc cele 3 mese pe zi, participanții au avut la dispoziție două activități: determinarea speciilor folosind carduri și cărți de specialitate și turul ghidat prin muzeu, printre dioramele cu păsări . Ambele activități le-au oferit informații noi și inedite participanților, locația evenimentului ajutând din plin la succesul acestora.
Am avut și atelierele mai artistice: de colorat, decupat și făcut măști și decorațiuni inspirate de păsări. Coadă mare a fost la atelierul de pictat pe față, unde colibri și vulpița au fost cele mai dorite modele. Dar am avut vopsele suficiente și suprafața de piele disponibilă a fost destul de mare, ceea ce a dus uneori la discuții aprinse între părinți și copii, pentru că cei mici nu doreau să îmbrace hainele peste mâinile pline de rațe, vulpi și alte animale. Deci pasiune există, trebuie doar să o menținem vie peste ani!
Ați zice că poate e mult și repetitiv să ai 6 ediții la câte un eveniment, cum ni se întâmplă nouă. Dar ideea e că mulți copii (și datorită lor și părinți) vin pentru prima oară la noi și, în aceste condiții, nu e loc de monotonie și nici de ceva previzibil cum ar părea la prima vedere. Colega noastră Judit poate să vă spună asta cel mai bine: „Faci ghidaj în muzeu printre dioramele cu păsări, ești fericit – ca specialist – că păsările stau pe loc și le poți prezenta ușor publicului, ești încrezător în cunoștințele tale de specialitate. Dar cum răspunzi unor copii care vor să știe dacă dropia poate sta pe un tort?! Cu spontaneitate și puțină imaginație poți aduce vorba despre dropia de marțipan și poți spera că răspunsul va mulțumi publicul, dar sigur plictisit nu ești ”
Anul acesta am avut pentru prima dată și un joc de societate, board-game-ul CuiB. Este un joc prin care copii învăță despre schimbările climatice, motivele și dificultățile „migrației” la oameni, toate prin intermediul a șase specii de păsări migratoare. Luana Martin de la @playCUiB, realizatorii jocului, ne-a spus că a avut cea mai frumoasă zi din an la noi la acest eveniment și că a învățat și ea multe lucruri noi, și de la specialiștii noștri, dar și de la copii.
După succesul avut la toate evenimentele noastre cu copii, a devenit clar că aproape avem obligația de a găzdui „colțul” cu reptile. Atractivitatea acestei activități este evidentă. Pentru că dorința copiilor de a avea contact direct cu animale sălbatice vii este foarte mare, noi ne propunem să le-o îndeplinim de câte ori putem, cu ce specii ne putem prezenta la întâlnire. Mulțumim Vivariului UBB pentru disponibilitate și colegei Georgiana Păun pentru manevrarea subiecților, de regulă niște drăgălași și inofensivi șerpi, șopârle și țestoase. Zice herpetologul nostru: „La aceste evenimente este întotdeauna atât de faină reacția copiilor atunci când află că pot să interacționeze direct și cu încredere cu șerpii, au un entuziasm molipsitor chiar și pentru părinții mai reticenți. Asta dovedește încă o dată că adulții au multe de învățat de la copii! La această ediție a fost un copil care nu voia să mai plece de la colțul reptilelor și, pe bună dreptate, e greu să reziști unui piton adorabil, odată ce îl înțelegi. Avea cu el câțiva șerpi de jucărie pe care i-a prezentat șerpilor noștri de la Vivariu, printr-un dialog interesant și nostim.”
Tot pentru a îndeplini dorința copiilor de a intra în contact direct cu animalele sălbatice, am avut și anul acesta activitate de inelare a păsărilor sălbatice. Doar 3 specii au intrat în plasele ornitologice – pițigoi mare, pițigoi albastru și țiclean, dar colegul Osváth Gergely de la Muzeul Zoologic al UBB cu ajutorul voluntarilor SOR a inelat zeci de păsări. Am putut explica foarte bine modul cum se desfășoară inelarea și ce informații ne oferă această tehnică, mai ales datorită unui pițigoi albastru recapturat, care fusese inelat la evenimentul de anul trecut. Am aflat astfel că îi place în Grădina Mikó, nu a plecat de acolo și a mai câștigat ceva în greutate în anul care a trecut. Iar eliberarea păsărilor e un moment deosebit de fiecare dată.
În concluzie, păsările vă mulțumesc pentru cursul de specializare urmat, pentru dispozitivele de hrănire pe care le-ați luat acasă și vă roagă să le expuneți și alimentați corespunzător de cum apar frigul și zăpada.
Mulțumim Idea Plus și lui Könczey Elemér pentru realizarea afișelor care au convins participanții să doneze pentru Atlasul Păsărilor Clujului, ediția a 2-a, care sperăm că va apărea în primăvara viitoare.
Mulțumim Muzeului Zoologic al UBB pentru găzduire, voluntarilor pentru ajutorul dat și publicului, pentru prezență.
Vă așteptăm și la ediția a șaptea!
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Lidl – Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun.
Mai multe fotografii de la eveniment puteți vedea aici.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.