Share

Comisia Europeană distruge arhitectura verde a Politicii Agricole Comune (PAC), punând în pericol securitatea noastră alimentară

Propunerea Comisiei Europene de modificare a Politicii Agricole Comune este o palmă dată fermierilor și mediului! În loc să abordeze adevăratele probleme, cum ar fi sistemul inechitabil de subvenții, aceasta atacă măsuri de importanță majoră de protecție a mediului.

© Daniel Petrescu

Prin eliminarea, slăbirea sau permiterea neaplicării unor componente cheie ale arhitecturii verzi (cum ar fi Bunele Condiții de Agricultură și de Mediu (GAEC)), propunerea dă o lovitură puternică capacității PAC de a proteja biodiversitatea și sănătatea solului. Renunțarea la obligația fermelor de a aloca „spațiu pentru natură” va accentua în mod inevitabil declinul populațiilor de animale sălbatice, inclusiv al păsărilor, fluturilor și polenizatorilor.

Comisia ignoră în mod flagrant știința, inclusiv recomandările recente prezentate în raportul Agenției Europene de Mediu privind riscurile climatice. Această decizie nu ține cont de interesele pe termen lung atât ale agricultorilor, cât și ale societății în general. În mod șocant, propunerea nu a fost supusă consultărilor cu părțile interesate și nici nu a fost supusă unei evaluări de impact. Este alarmant faptul că fondurile PAC, care reprezintă o treime din bugetul UE și provin din taxe publice, pot fi direcționate acum către practici nesustenabile. Această decizie este un afront direct la adresa cetățenilor care se așteaptă ca fondurile UE să sprijine în mod activ obiectivele de mediu.

Solicităm Consiliului și Parlamentului să își asume responsabilitatea și să respingă această propunere scandaloasă și să ceară Comisiei să prezinte soluții reale.

Marilda Dhaskali, responsabil pentru Politica Agricolă a UE la BirdLife: „Comisia este condusă doar de câștiguri politice pe termen scurt înaintea alegerilor europene. Prin faptul că face opționale sau desființează măsurile de protecție a sănătății solului și de promovare a biodiversității, ignoră apelurile urgente ale agricultorilor progresiști pentru soluții adevărate. Totuși, ceea ce este și mai grav este nerespectarea flagrantă a principiilor democratice, deoarece această abordare ocolește consultările esențiale cu părțile interesate și încalcă propriile protocoale ale Comisiei prin lipsa unei evaluări de impact amănunțite. Factorii noștri de decizie îndreaptă cu nepăsare societatea către puncte critice, punând în pericol atât securitatea alimentară, cât și bunăstarea noastră colectivă la un nivel de risc fără precedent.”

Dacă ți-a plăcut, distribuie