Share

Concert simfonic și cântec de păsări în Grădina Botanică

În seara de 22 mai, în jurul orei 19, angajații Grădinii Botanice au fost surprinși, probabil, de numărul mare al oamenilor prezenți și de sunetele muzicii din Grădina Romană. Mai mult de 300 de persoane au participat la Noaptea Privighetorilor, eveniment organizat de Societatea Ornitologică Română, cu scopul de a atrage atenția publicului asupra păsărilor citadine și de a face legătura între cântecul păsărilor și muzică.

Participanții au fost întâmpinați la intrare, locul de pornire al plimbărilor ghidate pe aleile Grădinii Botanice. Împreună cu specialiștii ornitologi publicul a remarcat, printre altele, cântece de mierlă, cinteză, pitulice mică, măcăleandru și ciocănitoare mare. Au avut ocazia de a auzi și sunetul puilor de pițigoi abia plecați din cuib, cerând mâncare. Chiar dacă privighetoarea nu s-a făcut auzită, ghizii au redat cântecele păsării cu ajutorul chemătorilor, ea fiind una dintre păsările cântătoare din Europa care are mai mult de 260 de melodii în cântec. În timpul plimbării a fost prezentată și importanța tufelor, acestea fiind locuri potrivite atât pentru construirea cuiburilor, cât și ca adăposturi pentru pui, împotriva pisicilor și a altor pericole.

Odată ajuns în Grădina Romană, publicul a admirat desenele cu păsări ale artistului din Ungaria, Zsoldos Márton, și s-a delectat cu aperitive și vinuri locale. Cei prezenți au avut ocazia de a ascultă un concert de muzică clasică oferit de Bálint Réka și Butyka Aliz și unul de muzică ambientală, prezentat de formația K’în. Între concerte Alexandru Stermin a vorbit despre locul ocupat de privighetoare în cultură, povestind nuvela ”Privighetoarea și trandafirul” de Oscar Wilde, și despre semnificația păsării în mitologia greacă.

Un aspect impresionant al evenimentului a fost apartenența participanților la toate grupele de vârstă, de la pensionari până la copii, prezenți în număr foarte mare.

Următorul eveniment al proiectului va fi organizat în dată de 21 iunie în Parcul Etnografic Romulus Vuia, având un program mai ales pentru copii și familii. Proiectul ”Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici și publicul larg” este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componentă Dezvoltare Durabilă, cu suma de 74.432,52 euro.

Pentru informații suplimentare vă invităm să îi contactați pe:
Benkő Zoltán, Manager proiect SOR, tel: 0742394975, zoltan.benko@sor.ro
Vereș-Szászka Judit, Asistent proiect SOR, tel: 0751102665, judit.vereș@sor.ro
Cristian Domșa, Expert ornitolog SOR, tel: 0740242978, cristi.domsa@sor.ro
Ovidiu Neculai Bufnilă, Responsabil Comunicare SOR, tel: 0745768448, ovidiu.bufnila@sor.ro

Societatea Ornitologică Română este o organizație neguvernamentală, înființată în 1990 din dorința ornitologilor din România de a da o formă organizată acțiunilor de cercetare și de conservare a păsărilor și habitatelor lor. A devenit, astfel, prima organizație nonguvernamentală din România dedicată conservării biodiversității. SOR reunește ornitologi și iubitori ai naturii, amatori sau profesioniști interesați de cercetarea și protecția păsărilor și a habitatelor lor.

Dacă ți-a plăcut, distribuie