Share

Mai puține păsări electrocutate în Oltenia

O nouă acțiune comună a Societății Ornitologice Române și Grupului CEZ în România va duce la reducerea mortalității cauzate de electrocutare în rândul păsărilor din Oltenia. Timp de o lună, specialiștii din cadrul Grupului CEZ în România au lucrat la montarea de teci electroizolante pe 477 de stâlpi de medie tensiune.

În urma unui efort comun, au fost montate teci electroizolante pe stâlpii de medie tensiune, la nivelul regiunii Oltenia. Amplasarea acestora s-a realizat în locurile unde ornitologii au identificat habitate specifice celei mai periclitate specii de pasăre răpitoare de zi din România: șoimul dunărean (Falco cherrug). La această oră, în România mai există doar 10-12 perechi cuibaritoare din această specie de șoim.

„Nu este prima acțiune a noastră alături de specialiștii din Grupul CEZ în România. În urmă cu câteva luni au fost montate patru cuiburi artificiale pentru șoimul dunărean, acțiune la care am beneficiat de tot sprijinul companiei. Oficial, proiectul s-a încheiat în 15 decembrie 2014, dar noi ne vom continua acțiunile de protejare a șoimului dunărean”, a declarat Marius Drugă, biolog, asistent în cadrul proiectului.

Această nouă acțiune s-a concretizat prin montarea de teci electroizolante, inițiativă care a fost demarată în 4 noiembrie și s-a încheiat în data de 2 decembrie 2014. Tecile electroizolante au fost puse la dispoziție de Societatea Ornitologică Română, iar costul lucrărilor de montaj a fost suportat în totalitate de Grupul CEZ în România, ca un efort și angajament de a contribui la protecția mediului înconjurător.
Procesul de izolare a pilonilor liniilor de medie tensiune reduce foarte mult riscul electrocutării păsărilor care folosesc acești piloni ca loc de odihnă sau ca punct de observare a prăzii, de unde pleacă în picaj, pentru a prinde rozătoare sau alte specii de păsări.

De asemenea, acest nou proiect a adus beneficii directe și consumatorilor, prin reducerea numărului de fluctuații sau întreruperi accidentale în alimentarea cu energie electrică, cauzate de păsări.

Echipamentele sunt produse la Timișoara și au fost achiziționate cu fonduri din cadrul proiectului LIFE „Conservarea șoimului dunărean în NE Bulgariei, România, Slovacia și Ungaria”, proiect în care Societatea Ornitologică Română este partener alături de alte ONG-uri similare din România și țările mai sus menționate.

Protejarea mediului reprezintă una dintre direcțiile strategice ale Grupului CEZ în România, prin identificarea și dezvoltarea proiectelor care asigură o evoluție sustenabilă a comunităților locale și a mediului înconjurător.

Dacă ți-a plăcut, distribuie