Share

Continuă dezbaterile publice pentru Planul de Management la Beibugeac

Pe 9 mai, chiar înainte de Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, Societatea Ornitologică Română a organizat cea de-a patra întâlnire publică din cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management pentru Aria de Protecție Specială Avifaunistica ROSPA 0052 Lacul Beibugeac”.

Dezbaterea a avut loc de dimineață la Căminul Cultural din Murighiol, iar la invitația SOR au răspuns reprezentanți de la mai multe instituții tulcene precum Agenția de Protecția Mediului, Primăria comunei Murighiol, RomSilva, Agenția Națională pentru Acvacultură și Pescuit și Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării. Acestora le-a fost prezentat proiectul SOR, cadrul legal pentru Planul de Management și rezultatele parțiale ale studiului de monitorizare a biodiversității. Apoi s-a trecut la prezentarea măsurilor de conservare și a măsurilor de dezvoltare durabilă pe care le propun specialiștii.

„Vorbim despre un lac, așadar este vorba, în primul rând, despre specii de apă sau limicole. Pentru ele, este extrem de important să existe apă de ajuns că să poată cuibări și să își crească puii în siguranță. Fie apă va fi pompată, fie va fi adusă de la fermă piscicolă Sarinasuf. Ideal ar fi să găsim acele două izvoare colmatate despre care vorbesc localnicii, astfel încât să fie asigurat mereu un volum considerabil de apă”, spune Emil Todorov de la SOR.

Emil Todorov este cel care a și reușit să fotografieze la Beibugeac un exemplar de gârlița mică Anser erythropus, specie care nu a mai fost observată în România din 2007. De altfel, în toată Europa mai există circa 1000 de exemplare. Acest lucru arată cât de important este Lacul Beibugeac și pentru păsările care iernează în România și pentru cele aflate în migrație.

Un alt aspect extrem de important pentru păsări este să nu fie deranjate în perioada în care cuibăresc. Pentru acest lucru vor fi montate indicatoare și semne care să atenționeze populația să nu le deranjeze. O altă măsură de conservare va fi cea de creare a unor insule și platforme artificiale de cuibarire pentru păsări. Deja la Beibugeac a crescut semnificativ numărul de ciocîntorsi și piciorongi care cuibăresc. Pentru păsările care iernează în zonă, este cazul celei mai periclitate gâște din lume – gâscă cu gât roșu Branta ruficollis – este propusă că măsură de conservare asigurarea hranei prin plantarea de culturi de grâu și orz.

Nu în ultimul rând, așa cum a fost stabilit cu reprezentanții AJVPS Tulcea, în jurul Lacului Beibugeac este o zonă de liniște, unde nu se vânează.

În cadrul aceluiași proiect, până în luna noiembrie vor mai avea loc încă două întâlniri de acest tip.

Dacă ți-a plăcut, distribuie