Share

Copiii și păsările, ingredientele Atelierului de Hrănitori din Parcul Herăstrău

Peste 200 de copii și părinți au participat duminică, 8 decembrie, la prima ediție a Atelierului de Hrănitori de la București, din Parcul Herăstrău, Pavilionul EXPOFLORA. După 4 ore de confecționat hrănitori din materiale reciclabile, cucuvele din conuri de brad și depănat povești cu și despre păsări, o singură concluzie: abia așteptăm să ne revedem și la anul cu micii iubitori de înaripate!

Încă de la primele ore ale dimineții, înarmați cu pet-uri din plastic, linguri de lemn, pălării de pomelo sau coji de nucă de cocos, cei mici au venit pregătiți să construiască hrănitori pentru păsări, spații atât de utile înaripatelor în timpul iernii.

Locul de întâlnire unde cei mici au putut meșteri în voie a fost Pavilionul EXPOFLORA, din parcul bucureștean Herăstrău.

Ateliere la alegere și multă voie bună

Ca de obicei, am organizat mai multe ateliere, unde copiii și-au putut testa îndemânarea și creativitatea sub îndrumarea părinților și a specialiștilor SOR. Reacția celor mici a fost pe măsura așteptărilor: de cum intrau pe ușă, căscau ochii mari și nu știau unde să se ducă mai întâi. În jurul lor se deschidea o lume nouă. La mare căutare a fost atelierul de confecționare a hrănitorilor din sticle de plastic. Asistați de voluntarii SOR, cei mici au aflat că nu este deloc greu să-ți faci propria hrănitoare, dacă ai la îndemână o sticlă de plastic, o lingură de lemn sau un băț și puțină sfoară.

Nici atelierul de confecționat hrănitori din pălării de pomelo sau din coji de nucă de cocos nu a fost mai prejos. Și aici a fost coadă la găurit cojile fructelor cu bormașina, măsurat sfoara care trebuie tăiată și asamblat hrănitorile din materiale naturale.

La mare căutare printre micuți au fost și hrănitorile din lemn. Scândurile erau deja tăiate la dimensiunea corespunzătoare, șuruburile erau pregătite, iar meșter Gicu era pe poziții să le dea instrucțiunile necesare celor mici încât să iasă o hrănitoare din mânuțele lor.

După atâta trudă, cei mici au trecut și pe la Kinga, colega noastră de la SOR Cluj, care le-a povestit prichindeilor despre hrana păsărilor în toate anotimpurile. Au aflat când trebuie să pornească hrănirea păsărilor și când să o oprească, cu ce să le hrănească în perioada rece, unde să amplaseze hrănitorile și ce păsări vin la ele. Și cel mai important lucru: NU hrănim păsările cu pâine! 🙂

Cucuveaua-con, la mare căutare

Este clar că toți copiii prezenți la Atelierul de Hrănitori vor avea, în acest an, în bradul de Crăciun cucuveaua (Athene noctua), Pasărea Anului 2019, confecționată din conuri de brad la Atelierului de Hrănitori. Cei mici au avut la dispoziție șabloane pentru ochi, aripi și cioc, fetru, foarfece și lipici… mult lipici. Fiecare princhindel și-a făcut propria cucuvea cu care a defilat mai apoi prin încăpere, mândru de opera lui.

La pas prin Herăstrău, cu ochii după păsări

De la eveniment nu puteau lipsi, bineînțeles, tururile ornitologice. Așa că, după ce s-au desprins de magia Atelierului de Hrănitori, cei mici au mers însoțiți de părinți în tururi ghidate de colegii noștri și de voluntarii SOR prin Parcul Herăstrău pentru a descoperi păsările de aici și hrănitorile amplasate de noi în parc încă din 2015. Au putut admira specii felurite: pițigoi mare, pițigoi albastru, pițigoi de brădet, țiclean, ciocănitoare de stejar, cojoaică de pădure, ghionoaie verde, vrabie de casă, mierlă, aușel cu cap galben, porumbel gulerat.

Mai multe poze puteți vedea aici

Evenimentul din Parcul Herăstrău a fost realizat cu sprijinul financiar al Lidl România.

Dacă ți-a plăcut, distribuie