Share

Creștem de la an la an prin Atelierul de Hrănitori

Ediția a treia a Atelierului de Hrănitori de la Cluj Napoca a arătat clar că acest eveniment este tot mai apreciat de la an la an. Conform estimărilor noastre, peste 200 de persoane au participat la Atelierul de anul acesta.

Atelierele au avut căutare în egală măsură, tinerii și mai puțin tinerii invitații au participat la toate activitățile propuse. Au primit o Listă de activități a evenimentului, în care organizatorii au bifat trecerea lor pe la toate mesele de lucru.

Au fost atelierele de construit hrănitori, fie din pet-uri, fie din coji de pomelo sau nucă de cocos, fie din lemn; ultimele au fost de departe cele mai căutate. Aici au avut loc adevărate desfășurări de forțe, atât individuale, cât și pe echipe sau chiar în echipa de „familie completă”.

Nu au lipsit atelierele artistice, unde copiii puteau să realizeze ornamente pentru Sărbătorile care vin. Fie că a fost vorba de pictat siluete de păsări (pițigoi mare, țiclean, ciuf de pădure) pe medalioane de lut, fie transformarea unui banal con de brad într-un bufnițo-glob, copii au dat dovadă de răbdare și măiestrie.

A existat și nelipsitul atelier de identificat specii, și anul acesta a fost folosit în premieră un panou cu cuburi rotative, cu informații și desene despre 20 de specii de păsări. Nu au lipsit nici puzzle-urile, pe care unii dintre participanți chiar au reușit sa le asambleze.

Am avut plăcerea ca printre participanți să se numere și o voluntară SOR, care a devenit între timp profesoară de biologie. Ea a venit cu o clasă de elevi, dar cum vechile deprinderi nu dispar ușor, a ajutat și la identificarea de specii și la construirea de hrănitori.

Colega noastră Éva Váncsa a fost plăcut impresionată de participarea unui grup de elevi cu deficiențe de auz. Deși cântecul păsărilor le este străin, au realizat cu mare entuziasm, dar și cu migală, toate activitățile din clădirea Casino.

Nu a lipsit nici zona de relaxare, unde – pe lângă ceai, cafea și turtă dulce – a fost disponibil și colțul cu cărți frumoase și noi, și fotolii moi, ultimele puse la dispoziția noastră de Banca Transilvania. Anul acesta a fost un an bun pentru cărțile pentru copii despre natură și păsări, câteva dintre titluri le veți putea regăsi și la noi la ”magazin”, numai bune de făcut cadou.

Pentru a-i ajuta și mai mult pe cei care doresc să sprijine animalele nu numai pe perioada iernii, fie ele păsări, mamifere sau amfibieni, am amenajat un colț – Grădina Prietenoasă cu Natura. A fost o grădină la scară mică, realizată cu sprijinul Nea Garden Center, cu arbori și arbuști care oferă păsărilor fie hrană, fie adăpost, fie ambele variante. Nu lipseau nici modele de hrănitori și adăpători; cu adăposturi pentru broaște și arici. Practic, am dorit să oferim o sursă de inspirație pentru cei care doresc sa vadă și iarna, în curte sau pe balcon, viețuitoarele cu care împart domiciliul.

Dar, ca de obicei, evenimentul nu ar fi putut avea loc fără participarea celor 13 voluntari SOR, care au fost implicați de la stadiu de planificare până la cel de desfășurare a Atelierului. Atelier, care, s-a dovedit un eveniment numai bun de recrutare a voluntarilor, colega noastră Kinga Cîmpan și-a trecut și câteva nume noi în agendă.

Ediția din acest an s-a realizat ca parte a unui proiect propriu SOR. Am beneficiat de sponsorizările oferite Banca Transilvania și Nea Garden Center, cărora le mulțumim și îi invităm, ca alături de noi și de tinerii iubitori de natură, să dea o mână de ajutor păsărilor și pe timpul iernii viitoare.

Mai multe fotografii pe pagina noastra de Facebook.

Dacă ți-a plăcut, distribuie