Share

Cuiburi artificiale pentru cea mai rară specie din România

La începutul acestei săptămâni, SOR sprijinită de CN Transelectrica SA - Sucursala de Transport Constanța a amplasat 3 cuiburi artificiale pe stâlpi de înaltă tensiune pentru cea mai rară specie care cuibărește la noi - șoimul dunărean.Cuiburile au fost amplasate în Dobrogea, locația exactă neputând fi făcută publică pentru siguranța păsărilor.

Șoimul dunărean este o pasăre răpitoare de dimensiuni medii și culoare preponderent maronie. Lungimea corpului variază între 45-55 cm și anvergură este de 105-130 cm. Masculii cântăresc 730-990 de grame, femelele 970-1300 de grame. Este o specie amenințată la nivel global, populația europeană fiind estimată la aproximativ 450 de perechi. Cele mai multe perechi de șoim dunărean cuibăresc în Ungaria, Slovacia și Cehia unde populația este relativ stabilă. În România cuibăresc extrem de puține perechi – între 5 și 10 perechi în ultimii ani, în prezent fiind cunoscute 3 cuiburi active în vestul și în estul țării. Cu toate acestea locurile favorabile sunt încă prezente, specia preferând silvostepele, stepele, pășunile cu popândăi.

Șoimii dunareni nu își construiesc cuib, ocupând de obicei cuiburile altor păsări – acvile, corbi, codalbi, uneori berze albe, stârci sau cormorani. De aceea una dintre metodele cele mai eficiente, experimentată cu succes în Ungaria și în Slovacia, pentru stimularea acestei păsări să cuibărească într-o zonă pe care o frecventează pentru hrănire (în migrație sau în perioada de iernare), este amplasarea unor cuiburi artificiale. Cuiburile artificiale sunt de fapt cutii din metal sau din lemn (cum se poate observa și în fotografiile atașate) și au fost amplasate pe stâlpii de înaltă tensiune care străbat stepă dobrogeană, deoarece șoimul dunărean preferă cuiburile care oferă o vizibilitate bună asupra teritoriului lor și locuri favorabile pentru hrănire în apropiere. Este necesară amplasarea cuiburilor pe suporturi artificiale, cum ar fi stâlpii de înaltă tensiune, deoarece nu mai există copaci înalți și solitari pe terenurile agricole și pășuni – locurile istorice de cuibărit, iar stâncăriile sunt mult prea “turistice”, deranjul fiind mult prea mare pe tot parcursul anului pentru cuibărit.

„Acțiunea de amplasare a cuiburilor artificiale face parte din proiectul „Conservarea șoimului dunărean în nord-estul Bulgariei, Ungaria, România și Slovacia”, un proiect multinațional cu finanțare europeană, importanța protecției și conservării speciei fiind recunoscută și la nivelul UE. Este foarte importantă pentru noi această colaborare cu Transelectrica, cu ajutorul cărora sperăm să readucem în anii următori această pasăre deosebit de rară și importantă pentru echilibrul ecologic deosebit de fragil al țării.” a declarat Dan Hulea, Directorul Executiv al Societății Ornitologice Române.

Proiectul este finanțat prin programul LIFE+, linia de finanțare a Uniunii Europene dedicată conservării naturii, iar în România este implementat de SOR în parteneriat cu Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” Mai multe informații despre specie și despre proiect puteți află accesând site-ul acestuia https://sakerlife2.mme.hu/ro

Dacă ți-a plăcut, distribuie