Share

Cum a fost de Ziua Păsărilor în 2017

Societatea Ornitologică Română are în fiecare an o datorie: aceea de a realiza Ziua Păsărilor, dat fiind faptul că noi suntem cei care au readus această sărbătoare în calendarul public din România. Pentru 2017, ideea a fost să ieșim pe teren și să vedem păsări. Așa că aproape toate sucursalele SOR au organizat întâlniri cu membrii și ieșiri la păsări.

Start timpuriu la Satu Mare

În colțul de nord-vest al țării, sucursala Satu Mare a pornit de vineri, 31 martie, acțiunile dedicate Zilei Păsărilor. Sediul din Grădina Romei a fost asaltat de puști de grădiniță vineri, iar sâmbătă deja nu mai era loc. Peste 80 de persoane, elevi sau adulți, au venit s se bucure de vremea frumoasă și să mai stea de vorbă cu ceilalți pasionați de păsări sălbatice. Cei mici au desenat pe asfalt, au avut o cursă de căutare a păsărilor, iar la final au stat cu adulții și au luat masa.

Brăila pe valuri

Pe 1 aprilie, sucursala brăileană a intrat la… apă. „ Inițial am plecat spre Lacu Sărat II. Credeam că vom vedea mai multe păsări, dar am fost ghinioniști. În concluzie, am decis să mergem de acolo spre Balta Piatra Fetei din județul Tulcea. Echipa brăileană a trecut pe caiac gonflabil și așa am fost aproape de păsări. Am participat eu, alături de Lungu Daniel Florin și de Călin Aurelia”, a povestit coordonatorul Marius Vernescu.  Pe lista de păsări observate au fost bifate rațe, stârci, ciori, egrete, dar și codalbi și ereți de stuf. 

La film, în Pitești

Sucursala argeșeană a SOR a avut o întâlnire cu elevii de clasa a XI-a de la Colegiul Național ,,Alexandru Odobescu”, pe 31 martie, alături de profesoara Marinela Rosescu. Timp de două ore s-a stat de povești: de la ce face sucursala, la ce înseamnă păsările. SOR-iștii au prezentat imagini strânse de-a lungul anilor la observațiile ornitologice și speciile pe care le întâlnesc cel mai des pe valea râului Argeș.

După prezentări, elevii au rămas la proiecția a două filme documentare despre păsări și apoi a urmat o sesiune de întrebări despre păsările care apar în apropierea Piteștiului. Pentru că atunci când un liceu face astfel de acțiuni se află repede, au mai urmat două solicitări de la colegiul „Ion I. C. Brătianu” și SOR Pitești a repetat acțiunea pentru încă 80 de elevi, cu ajutorul coordonatorului Radu Gava.

In acelasi timp, Adrian Mestecăneanu se deplasa la colegiul Armand Calinescu unde discuta cu elevii despre pasari, folosindu-se de prezentari in Power Point. Partea cea mai apreciata a fost iesirea de birdwatching din Parcul Petrochimistilor din Pitesti, unde Adrian Mestecaneanu a fost insotit de elevii de la colegiul C. D. Nenitescu.

Ardeleni fără astâmpăr

Sucursala SOR din județul Alba e coordonată de profesorul Florin Toncean, un om care… nu prea are stare în casă. Așa că pe 1 Aprilie a ieșit peste tot pe unde a ajuns. Prima oprire – Aleea Lac, alături de 9 elevi și 2 profesori de la Școala Gimnazială Nr. 2 Sebeș. Programul a fost simplu – observare de păsări urbane Prezentarea unor specii pe malul amenajării acvatice din centrul orașului. La ora 12, Florin Toncean deja era la o altă întâlnire cu elevi, pentru o activitate de ecologizare a cartierului Aleea Parc. Grupul a cuprins circa 35 elevi, directoarea școlii și alți 4 profesori. Activitatea de ecologizare a durat aproximativ o oră, prin parc. După ora 13, o vizită în satul Rahău, pe Valea Caselor, tot la observații ornitologice. În tot acest timp, la Cugir, Petru Melente era și el pe teren, cu prietenii, „la păsări”, iar la Aiud, Nagy Kinga ieșise și ea pe teren cu elevii. 

Vestitorii Primăverii de la Anieș

Anul acesta, la Anieș, Ilie Hoza a avut oaspeți. Colegele Dora Domșa și Kinga Cîmpan de la Biroul Teritorial Cluj au mers la Anieș pentru a se vedea cu elevii de acolo, să le vorbească de păsări și să iasă împreună pe teren. Cel mai bine e să îi dăm cuvântul învățătorului Ilie Hoza, care scria pe contul său de Facebook rezumatul întâlnirii. 

„Teodora și Kinga au venit de departe, de la S.O.R. Cluj, să ne aducă un pic mai repede păsările dintr-o carte. Dintr-o dată toți vestitorii-zburătorii au intrat în școală: berze, drepnele, cuci, prigorii, rândunici, ca să ieșim după o faină prezentare, afară, ca să vedem aripi la soare: codobaturi, pițigoi, cocoșari, presuri, pitulici, un șorecar, gâze, furnici, bondari, șopârle cu coada boantă. Noi am trecut printr-o poartă de scândură veche în portițe de văzduh luminos ca să respirăm sănătos, să ne îmbujorăm, să ne ținem de mână, să ne uităm cu binoclul spre zare, să punem câte-o întrebare, să bem apa curată și vie care mai există în basmele cu ”a fost odată”! Am mai fi stat cu musafirele noastre o săptămână, dar ne era cam fomică și dor de mămică și multe pe cap de învățat pentru mâine la citire cu Degețica așa că ne-am luat ghiozdanul din clasă și… “hai fiecare la casa cui îl are”, vorba lui Creangă. Hai, să ne mai întoarcem în câte-o zi la Copilărie, pentru că, Primăvara, Soarele, Păsările, Învățătura vor face Natura să învie!”. 

Cluj – un birou, două zile, trei acțiuni

De la reînființare, Biroul Teritorial Cluj al SOR nu ratează niciun eveniment dedicat păsărilor, ba chiar au agendă proprie cu evenimente pe care le organizează an de an, tot mai bine. Prima acțiune dedicată păsărilor pe 1 Aprilie a fost cea din Pădurea Hoia. Nu mai puțin de 23 de oameni au ieșit la prima oră la păsări, dar din păcate numărul de specii nu a trecut de 24. Tot sâmbătă, cei mici au venit în Parcul Central, în zona Casino, pentru activitățile cu grad mai redus de dificultate. Au început ușor, cu identificări de specii și au ajuns apoi la binocluri și lunete. Un total de 15 specii comune, în dreptul celor 70 de începători care au participat. Duminică, pe 2 aprilie a avut loc ieșirea „hard core”: 12 pasionați au mers până la Fânațe și nu au mers degeaba. Au avut 38 de specii pe lista de observații. 

București = Delta Văcărești

Sucursala București a SOR a mers pe rețeta clasică din săptămâna dinainte, tur ornitologic în Parcul Natural Văcărești și inelări demonstrative. La tur, grupurile au început să vină de la ora 9 dimineața, iar totalul de participanți atinsese lejer cifra de 50 de persoane. A fost cald, frumos, iar speciile „curgeau” – de la fazanii aflați la 50 de metri și vizibili cu ochiul liber la coțofene, corcodei, rațe, lebede de vară și cormorani, acvile țipătoare mici și șerpari. Piesa de rezistență au fost cei doi pițigoi mari și un sturz cântător inelați. Paul Țibu era urmărit atent și de biologi și de elevii profesoarei Lidia Panțiru, care veniseră special pentru o ieșire de acest gen. 

Micii ornitologi de la Tulcea

La poarta de intrare în Delta Dunării, sucursala locală a avut două acțiuni, cu participanți de vârste diferite. Prima dintre ele a avut loc de la ora 10, la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării – Acvariu. Aici s-a desfășurat  atelierul Micul Ornitolog, sub coordonarea Marianei Cuzic. Soțul, Viorel Cuzic, deja se pregătea de o nouă ieșire pe teren. Alături de alți amatori a mers la Lacul Zaghen-Păsurea Bididia, de lângă Tulcea, de la ora 12. 

Fluierari de Calarași

Pe 1 Aprilie, la Călărași, coordonatorul sucursalei Vasilica Puran a mers pe teren alături de 50 de elevi de la Colegiul Ștefan Bănulescu și Liceul Mihai Eminescu din acest oraș. Nu s-a ieșit pe malul Dunării, ci la Ciocănești, pe canalul siderurgic și la Iezer Călărași, locație care este custodia a SOR. Printre speciile observate de tineri s-au aflat rațe mari, găinușe de baltă, lebede de vară, cormorani, dar și trei specii diferite de fluierari. Cei mai admirați au fost cei 11 piciorongi care au așteptat răbdători să fie studiați cu luneta și binoclul. 

Brașovenii merg și ei în „Delta” lor

Brașovenii amatori de natură au mers alături de coordonatorul Dan Ionescu la Dumbrăvița, în Delta din Carpați, așa cum i se mai spune custodiei SOR din apropiere de Brașov. Principala atracție au fost cele cinci exemplare de cocor (Grus grus) care de o săptămână făcuseră pauză aici. Dumbrăvița devine de la an la an un loc tot mai important pentru biodiversitate, un loc în care păsările o duc tot mai bine. Iar brașovenii au ieșit în număr foarte mare – peste 80 de persoane care i-au înconjurat pe Dan Ionescu și pe Călin Hodor. Cei doi sunt o enciclopedie a zonei, pot vorbi despre natură și păsări până seara, fără să se plictisească. Iar cum lunetele si binoclurile erau la îndemână, brașovenii chiar au avut ce vedea pentru că Dumbrăvița este o zonă superbă pentru iubitorii de păsări: de la stârci cenușii la lebede de vară, la corcodei mari și cormorani, ereți și șorecari, pițigoi pungari și egrete mari. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie