Share

Cum a fost la Ziua Păsărilor în Cluj

Câteva sute de clujeni au ales sa fie alături de Biroul Teritorial al Societății Ornitologice Române pentru a marca Ziua Păsărilor 2016. Evenimentul din 17 aprilie a avut trei acțiuni distincte, dedicate celor care iubesc natura, inclusiv pentru cei care deja ies pe cont propriu la birdwatching.

Acțiunile au început de la ora 09:00 cu două tururi ornitologice. A fost vreme bună și, deși la păsări se merge chiar mai devreme, în Făgetul Clujului au fost observate pitulici, mierle, ciocănitori, silvii, sturzi și alte specii. Paralel, la turul organizat la lacurile din Gheorghieni participanții au bifat pe listele de observații printre altele sticleți, șoimi, cuci și pițigoi mari.

Principala atracție a fost standul din Cazinoul din Parcul Central Cluj. Aici, cu ajutorul a 20 de voluntari, au fost pregătite standuri cu jocuri pentru copii și ateliere pentru adulți. Copiii se distrau la decupaje, la identificat păsări, la colorat, quilling și puzzle, iar părinții puteau sta liniștiți să îi supravegheze cu o cană de ceai sau de cafea în mâna.

Adulții cu mai mult spirit de inițiativa au avut un stand aparte: cel de confecționat cuiburi artificiale, acolo unde li s-au pus la dispoziție scânduri, fierăstrău electric, holtșuruburi, și toate celelalte unelte necesare construirii unui cuib. Nu lipseau nici schemele după care să fie construite cuiburile și nici sfaturile pentru amplasarea lor – de la înălțime, la orientarea spre est și sud-est. De multe ori, zgomotul și entuziasmul părinților rivalizau cu zgomotul de la locul de joacă al celor mici. Iar acolo, puzzle-ul 3D a fost o piatră de încercare și pentru nervii și pentru
îndemânarea copiilor, pentru că, deși părea foarte simplu, a reușit să îi învingă pe mulți.

Finalul de zi a aparținut lucrurilor serioase, celor trei prezentări. Benkő Zoltán a prezentat „Păsările Clujului în cuiburi artificiale”, Szabó D. Zoltán a vorbit despre „Rezultate științifice din observațiile speciilor comune de păsări”, iar Cristian Domșa a prezentat „Atlasul Păsărilor – un proiect la care contribuția fiecăruia contează”.

Proiectul ”Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici și publicul larg” este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componentă Dezvoltare Durabilă, cu suma de 74.432,52 euro.

Dacă ți-a plăcut, distribuie