Știri
Cum amplasezi un cuib
29 martie 2018
Ai acceptat provocarea SOR de a ajuta la amplasarea a 74 de cuiburi artificiale noi? Atunci trebuie să afli cum și mai ales unde se amplasează cuiburile, dar și cum se întrețin.
Pițigoii, țiclenii sau vrăbiile vor ocupa un cuib artificial fără să stea prea mult pe gânduri. Construcția, care, de fapt, înlocuiește o scorbură, le permite să-și crească puii fără a fi amenințați de pericole sau prădători.
Ghid de amplasare
1. Înălțime.
Cuiburile de tip A (pentru pițigoiul sur și albastru), dar și cuiburile de tip B (pentru pițigoiul mare, vrabia de câmp sau țiclean) pot fi fixate la o înălțime de 2-4 m într-un copac sau pe un zid, de preferat în zone liniștite.
2. Vizibilitate.
Cuiburile artificiale se amplasează în așa fel încât deschiderea de intrare să nu fie acoperită de crengi sau de frunze, pentru ca specia ocupantă să aibă vizibilitate bună la ieșirea din cuib (să se poate asigura că nu sunt răpitoare în zonă).
3. Protecție.
Pentru a evita degradarea rapidă a lemnului din care sunt confecționate, este recomandat ca orientarea cuiburilor să fie făcută către Est sau Sud-Est. Vor fi ferite astfel de soare puternic și de umezeală.
4. Distanță.
Nu se amplasează un număr mare de cuiburi artificiale pe un spațiu restrâns. Păsările sunt teritoriale și protejează o anumită suprafață în jurul cuibului, suficient de mare încât să le asigure siguranță și resurse de hrană suficiente. De aceea, păsările și alungă orice intrus de pe teritoriul respectiv.
5. Ultimele pregătiri.
Odată cu amplasarea cuiburilor artificiale, putem să ajutăm păsările și prin amplasare de material de cuibărire precum păr de câine sau pisică, fân, pene, păr uman cu o lungime maximă de 8-10 cm. Se evită amplasarea de ață, sfoară, vată. De ce? Păsările riscă să se prindă în ele și să rămână acolo, să-și piardă viața.
Întreținerea cuiburilor
Toamna, când păsările au încetat să mai folosească cuibul, acesta trebuie curățat.
* Înlătură materialele strânse pentru cuibărire.
* Spală cutia cu apă clocotită, pentru a ucide orice paraziți rămași.
Și nu uita nici de curățenia de primăvară. O nouă curățare a cuibului se face la finalul lunii februarie sau început de martie, deoarece în perioada iernii păsările le folosesc ca adăpost.
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj
Update: Revenim cu detalii despre Noaptea Privighetorilor. Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie. Astfel, pentru cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor vă dăm întâlnire vineri, 10 iunie 2022. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.
Proiecte
Materiale SPN
David Attenborough, eroul multor naturaliști, mici sau mari, spunea: În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor […]