ȘTIRI PROIECT International WaterBird Count
Dacă e ianuarie, e MidWinter
24 decembrie 2020
La începutul fiecărui an, în perioada 10 - 20 ianuarie, are loc Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice, cunoscută sub numele de MidWinter. Acest recensământ este parte a unui program internațional, coordonat la nivel global de Wetlands International, iar în România de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus.

Cum spuneam, MidWinter-ul are loc an de an în perioada 10-20 ianuarie, cu recomandarea ca în acest an ieșirea să fie efectuată în weekend-ul 16 – 17 ianuarie, pentru sincronizare. Cum recensământul nu este unul local, ci internațional, sincronizarea este importantă pentru a nu se număra aceleași exemplare în mai multe locații, de-a lungul rutelor de migrație.
Evenimentul este deschis observatorilor din toată țara, dar sunt necesare cunoștințe solide despre păsările acvatice. Cei interesați să ia parte în cadrul acestui recensământ, sunt rugați să ne contacteze (cristi.domsa@sor.ro), pentru a ne indica locațiile alese pentru vizitare.
Scopul programului este numărarea completă a efectivelor speciilor de păsări acvatice în locațiile vizitate. Dar sunt binevenite listele complete, care conțin toate speciile observate în cadrul ieșirilor. Pentru fiecare locație vizitată, se va face o listă separată.
La ediția din 2020, 108 observatori au numărat 496.606 păsări, dintre care 402.532 de exemplare aparținând speciilor acvatice. Din 169 de specii identificate, 87 au fost specii acvatice, dependente de zonele umede.
Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice ne ajută să urmărim tendințele populațiilor de la an la an. Pe baza seturilor anuale de informații, se pot observa modificările la nivel local, național, dar și global, de-a lungul întregului culoar de migrație și se poate interveni cu măsuri de conservare, în cazul în care unele specii prezintă declinuri numerice.

Ieșirile se realizează în zone umede, râuri, bălți sau lacuri, fie chiar și lacurile mari din parcurile urbane. De regulă, zonele cele mai vizitate sunt cursurile râurilor mari, Delta Dunării și litoralul Mării Negre, acolo unde păsările acvatice sunt prezente în număr mare. Chiar dacă în această perioadă, de regulă, sunt temperaturi scăzute și multe dintre lacuri pot îngheța, mai rămân întotdeauna ochiuri de apă unde păsările se strâng în număr mare și pot fi numărate mai ușor.
Chiar dacă locațiile vizitate vor fi înghețate, vă rugăm să înregistrați datele și pentru acestea, deoarece și observațiile de tip absență sunt importante.
Lista completă, standardizată, a locațiilor poate fi accesată în format KMZ/Google Earth.
Cum puteți înregistra și trimite datele
Ideal ar fi să aveți instalată aplicația mobilă Ornitodata (necesită un cont în baza de date). Aplicația poate fi descărcată din Google Play sau iOS App Store. Datele pot fi colectate cu ajutorul aplicației și apoi încărcate în baza de date.
Alternativ, puteți folosi formularul de teren:
- Se poate downloda în formatul pdf, pentru a-l printa.
- Se poate downloda în format Excel și completa pe calculator, fără să fie necesară printarea.
Nu uitați, pentru fiecare locație trebuie completat câte un formular!
Trimiteți datele (formularul) direct la adresa cristi.domsa@sor.ro
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj
Update: Revenim cu detalii despre Noaptea Privighetorilor. Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie. Astfel, pentru cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor vă dăm întâlnire vineri, 10 iunie 2022. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.
Proiecte
Materiale SPN
David Attenborough, eroul multor naturaliști, mici sau mari, spunea: În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor […]