Share

Dăm startul Olimpiadei Speciilor – etapa județeană

Pentru al cincilea an consecutiv, Societatea Ornitologică Română îi invită pe toți elevii să participe la Olimpiada Specilor, în perioada 17 – 28 ianuarie 2022. Concursul de identificare a speciilor urbanizate din România se desfășoară online, pe platforma quizz.sor.ro.

Olimpiada Speciilor este un concurs online prin care elevii care participă trebuie să recunoască specii de păsări, mamifere, insecte, reptile, amfibieni și câteva specii de plante care le oferă acestora resurse de hrană, locuri de reproducere și adăpost în anumite perioade. Tot în cadrul concursului, copiii trebuie să recunoască diferențele dintre o hrănitoare, un cuib artificial și o căsuță cu rol decorativ, dar și să facă diferența între un cuib de lăstun de casă și unul de rândunică. Astfel, elevii au la dispoziție două săptămâni, 17 – 28 ianuarie, în care își pot testa online cunoștințele acumulate.

Concursul are trei niveluri de dificultate în funcție de ciclul de învățământ: primar, gimnazial și liceal. Testele sunt disponibile în limbile română și maghiară. Potrivit regulamentului, elevii trebuie să rezolve doar testul adresat nivelului lor de dificultate. Pentru a participa la Olimpiada Speciilor, copiii trebuie să-și creeze un cont pe platforma quizz.sor.ro sau să acceseze deja contul creat în anii trecuți. Concurenții trebuie să răspundă la un set de 20 de întrebări din lista de specii afișată în Anexa 1 a Regulamentului. Cei care doresc să se pregătească pentru concursul online o pot face accesând butonul EXERSARE din platformă.

Olimpiada Speciilor se desfășoară în trei etape: județeană, regională și națională. Primii 10 elevi cu nota peste 8, din fiecare județ își vor putea testa cunoștințele în etapa regională a concursului.

Pentru instituțiile de învățământ înscrise în programul „Școli Prietenoase cu Natura”, participarea la Olimpiada Speciilor este una din cele cinci activități obligatorii prin care este asigurată calificarea școlii în cursa pentru câștigarea plăcuței programului sau certificării titlului obținut la una din edițiile anterioare. O altă condiție esențială pentru obținerea titlului de „Școală Prietenoasă cu Natura” este participarea la Olimpiada Speciilor a cel puțin cinci elevi (care au datele personale actualizate) și a unui cadru didactic coordonator. Cadrul didactic are libertatea să rezolve oricare din testele de concurs. Concurenții care accesează un anumit test de pe mai multe conturi sau rezolvă și alte teste nespecifice vârstei lor pierd dreptul de a participa și șansa de a câștiga acest concurs, pentru nerespectarea regulamentului competiției.

Dacă școala ta nu face parte din programul SOR, dar îți dorești să participi individual, atunci va trebui să ne trimiți adresa ta de mail cu care participi la concurs pe gradini@sor.ro, astfel încât să îți putem trimite rezultatele testului.

Pentru detalii suplimentare vă invităm să consultați Regulamentul Școli Prietenoase cu Natura, precum și Ghidul activităților.

Dacă ți-a plăcut, distribuie