Share

De ce să îți iei determinator

Este, de departe, cea mai importantă apariție editorială a anului pentru pasionații de păsări și de biologie. Este o carte fundamentală pentru toți cei care fac teren, pentru păsărari, birdwatcheri sau ornitologi. Indiferent de nivelul de cunoștințe, o astfel de carte nu poate lipsi din arsenalul cu care se iese în natură.

Primul determinator în limba română a apărut în 1999, în traducerea Alinei Mărginean, fiind adaptată de Dan Munteanu. Ediția de anul acesta are ca punct de pornire această prima ediție. Traducerea și adaptarea au fost realizate de dr. Carmen Gache, nimeni altcineva decât fostul președinte al Societății Ornitologice Române până în 2013.

,,Pentru un ornitolog începător, dar și pentru cineva care este interesat în general de natura din jurul său, noua ediție a determinatorului ilustrat ,,Pasările din România și Europa” este un aliat de nădejde, esențial pentru identificarea unei specii de pasări ce i-a atras atenția sau i-a stârnit curiozitatea.

Un profesor care iese pe teren, alături de un grup de elevi sau studenți, vă putea să îi inițieze cum să recunoască speciile întâlnite pe traseul lor de deplasare. Totodată, determinatorul oferă, pentru prima dată în România, chei de determinare pentru specii de pescăruși separate recent de către specialiști și care apar în peisajele țării noastre…”, a spus Carmen Gache.

În ceea ce privește corectura determinatorului, aceasta a fost sarcina a mai multe persoane. Nu vorbim despre eventualele virgule în plus sau în minus, de cratime nelalocul lor la final de rând sau de mici greșeli de acord. În primul rand contează corectura de specialitate, iar aceasta a fost asigurată de un om care deja nu mai are nevoie de prezentări în lumea ornitologilor din România – profesorul Eugen Petrescu.

,,Atât pentru amatorul ”birdwatcher” (începător sau avansat), cât și pentru profesionistul ornitolog, un determinator ilustrat este o carte indispensabilă.

E adevărat că azi există o literatură ornitologică extrem de bogată cu cărți fundamentale despre păsări care pot fi citite/ consultate acasă în bibliotecă, însă determinatorul despre care vorbim este o carte de teren (field guide cum spun englezii), un ghid de buzunar pe care, profesionist sau amator, e necesar să-l ai cu tine ori de câte ori ieși pe teren. Acest ghid e o ,,nemaipomenită mini-bibliotecă portabilă” gata să te ajute totdeauna când apar probleme în identificarea unei specii, deoarece el conține nu numai imaginile cu păsări și hărțile cu ariile de răspândire, ci și texte cu informații esențializate care te ajută foarte mult la identificarea rapidă și precisă chiar și a speciilor care creează tuturor dificultăți în recunoaștere.

Textele care însoțesc imaginile au la bază experiența concentrată a peste 50 de ani de ,,birdwatching” în Europa și zonele adiacente și de aceea nu trebuie neglijate. Nu priviți numai imaginile, ci e bine să citiți cu atenție textul și veți afla mai ușor ,,chei de identificare”. Textul vă vă ghida observațiile spre esențial, scutindu-vă să rătăciți ,,în meandrele concretului” (vorba unui cunoscut politician). În anii în care m-am ocupat cu îndrumarea unor grupuri de copii și tineri am observat că unii dintre aceștia se mulțumeau să privească imaginile și cam omiteau să parcurgă textele, deși acestea le-ar fi ușurat cunoașterea.

Informațiile nu se referă doar la aspectul exterior al păsărilor, ci și la comportamentul lor, la habitatele preferate, la felul de a zbura și chiar la acele sunete care te pot ajuta în identificare. În birdwatching e necesar ca percepția să fie dirijată cât mai rapid spre acele detalii care sunt semnificative în recunoașterea speciilor.

Oricât ați crede că sunteți de specializați în cunoașterea păsărilor, nu uitați să luați determinatorul cu voi când ieșiți la păsări, deoarece pentru aceasta a fost conceput… Am cunoscut mari ornitologi care nu se jenau să consulte determinatorul pe teren, atunci când apăreau dubii. Este o carte pe care o recomand cu bucurie tuturor iubitorilor de păsări”, spune profesorul Eugen Petrescu.

Dacă ți-a plăcut, distribuie