Share

3,5%

Păstrează vii sunetele naturii

Chiar dacă mai înfruntăm dimineți cu miros de iarnă, primăvara chiar a sosit. Știm pentru că unii dintre noi am renunțat la hainele groase de iarnă.

Dar și păsările o știu! Celor care au petrecut iarna la noi, și pe care le-am ajutat împreună, li se vor alătura în curând multe, multe altele, care vin să cuibărească la noi în țară. Sunt păsări care zboară mii de kilometri peste mări, munți și deșerturi pentru a fi cu noi, în ceea ce este unul dintre cele mai incredibile spectacole de rezistență ale naturii – migrația de primăvară.

Unele dintre păsări cuibăresc în mod natural în copaci ajunși la maturitate ori bătrâni, dar în pădurile și orașele noastre sunt din ce în ce mai puțini copaci potriviți pentru cuibărit. Ca urmare, cuibărirea pentru multe păsări cântătoare poate fi în pericol! 

Din fericire, amplasarea cuiburilor artificiale poate compensa acest efect negativ.

12 pui de pițigoi mare în cuib artificial

Specialiștii și voluntarii SOR se ocupă de peste 2.500 de cuiburi anual. Întreținem cuiburile: le curățăm, reparăm sau înlocuim. Atâta vreme cât păsările vor găsi hrană și adăpost în pădurile, grădinile și parcurile noastre, cu toții ne vom bucura de sunetele lor în continuare.

Cu ajutorul tău păsările vor continua să ofere suficiente amintiri pentru toată lumea.

Pițigoi albastru la intrarea în cuibul artificial în care cuibărește.

Amplasarea cuiburilor artificiale este una din cele mai simple măsuri de conservare pentru păsările sălbatice, care, la rândul lor, contribuie la ținerea sub control a populațiilor de insecte (țânțari, muște etc). Știai că un singur pițigoi mare (Parus major) face zilnic 1.000 de curse cu insecte pentru puii dintr-un cuib?

La fel și direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit este una dintre cele mai simple forme de sprijin pentru protejarea păsărilor și a naturii.

Cum poți ajuta păsările în această primăvară?

  • Confecționează un cuib sau cumpără și amplasează un cuib.
  • Până la 25 mai 2023, descarcă formularul 230 de aici, completează-l cu datele tale și încarcă-l pe contul tău de pe site-ul ANAF.

Și ca totul să fie cât mai simplu, am pregătit tutoriale pentru: înregistrare cont personal pe site ANAF și depunere online Declarație 230.

Îți mulțumim pentru implicare!

Dacă ți-a plăcut, distribuie