Share

Din nou iarnă, din nou MidWinter

Calendarul ornitologului amator sau profesionist începe, an de an, cu recensământul internațional al păsărilor de apă, MidWinter-ul. În luna ianuarie, dragostea față de păsări și natură ne scoate din casă pentru a observa rațe, gâște, lebede, pescăruși, cormorani și alte rarități care apar pe apele noastre în sezonul rece.

Rațe mari și lebede de vară

În fiecare an MidWinter-ul are loc în perioada 10-20 ianuarie. În România, programul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus. Acest recensământ face parte dintr-o acțiune internațională, simultană, coordonată la nivel global de Wetlands International. Recomandarea este ca ieșirea să fie efectuată în weekend-ul 14 – 15 ianuarie, sincronizarea fiind foarte importantă. Se evită astfel, numărarea păsărilor în mai multe locații, de către mai mulți observatori.

În 2022 la eveniment au participat 201 observatori, care au numărat păsările sălbatice din 494 de locații. Totalul a fost unul peste cel înregistrat în anii anteriori: 826.495 de păsări, dintre care 733.834 de exemplare (88,8 % din total) specii acvatice. Dintre cele 172 de specii prezente, 80 (46,5 %) au fost specii dependente de zonele umede.

Cine poate număra păsările sălbatice?

La recensământ pot participa observatori din toată țara, observatori care cunosc foarte bine speciile de păsări acvatice. Și desigur, cine suportă bine frigul strașnic și vântul puternic, care pot acompania zilele de ianuarie. Sigur ochii vor lăcrima și mâinile vor îngheța pe lunetă și binoclu!

Toți cei interesați să ia parte în cadrul acestui recensământ, sunt rugați să ne contacteze, pentru a ne indica locațiile pe care vor să le viziteze (este necesar și pentru a pregăti contul aplicației Ornitodata).

Rațe mici

Unde se pot număra zburătoarele în ianuarie?

Cele mai bune locuri unde se poate face Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice sunt zonele umede, lacurile, râurile și bălțile. Cum în perioada rece, păsările au tendința de a ne vizita orașele, și ochiurile de apă de aici, mai ales lacurile mari din parcurile urbane, pot furniza liste interesante de specii. Lista completă, standardizată, a locațiilor poate fi accesată în format KMZ/Google Earth.

La fel de importante sunt pentru monitorizările noastre și observațiile de tip absență. Astfel, ne interesează și locurile unde apa a înghețat total și păsările lipsesc. Vă rugăm să le înregistrați și pe acestea.

Cum se înregistrează și trimit datele?

Pentru MidWinter datele se colectează folosind aplicația mobilă Ornitodata (necesită un cont în baza de date Ornitodata). Aplicația poate fi descărcată din Google Play sau iOS App Store. Datele colectate cu ajutorul aplicației sunt ulterior încărcate în baza de date. Cei care doresc să ia parte, sunt rugați să ne contacteze (email: cristi.domsa@sor.ro), pentru a indica locațiile ce urmează a fi vizitate, pentru care se va pregăti contul în aplicație).

Pentru fiecare locație se completează o sesiune/listă separată. Alternativ, se poate folosi formularul de teren: se poate cere în format Excel, se completează pe calculator și se trimit datele (formularul) direct la adresa cristi.domsa@sor.ro

De ce numărăm păsările an de an?

Programele de monitorizare continuă, cum e și cazul Numărătorii de Iarnă a Păsărilor Acvatice, ne ajută să urmărim tendințele populațiilor de păsări sălbatice de-a lungul anilor. Datele obținute ne arată modificările acestora la nivel local, național și internațional. Astfel, în cazul unor declinuri numerice, se poate interveni cu programe de conservare pe tot culoarul de migrație al speciilor problematice, fapt care crește semnificativ șansa ca aceste programe să aibă rezultate mai bune.

De aceea, toate datele despre specii, adunate atât de specialiști, cât și de populație, prin diferite aplicații și proiecte de citizen science, sunt extrem de importante pentru a derula proiecte și de a stabili politici publice pentru conservarea speciilor cu probleme. Cu cât vom avea mai multe date, ne va fi mai ușor să luăm decizii mai corecte.

              Vă invităm așadar să participați în cât mai multe astfel de proiecte și programe!

Rațe cu ciuf
Dacă ți-a plăcut, distribuie