ȘTIRI PROIECT ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Din Peninsula Scandinavă în Dobrogea
9 septembrie 2014
Chiar și când nu are apă, Lacul Beibugeac este o locație extrem de atractivă pentru păsările migratoare.
În perioada de vară, apa lacului seacă, iar până la ploile de toamnă, cuveta lacului este goală, fără un fir de apă. Chiar și așa, secat, Lacul Beibugeac are parte de vizitatori extrem de interesanți pentru birdwatcheri.
În weekend-ul care tocmai a trecut (5-7 septembrie 2014), specialiștii SOR au observat nu mai puțin de 68 de exemplare dintr-o specie rară la noi, pescărița mare (Sterna caspia). Această specie este doar vizitator în România, când ne traversează țară în drum spre cartierele de iernare. Este specie ihtiofaga, plonjează după pești, dar nu la fel de puternic ca o chiră mare.
Partea cea mai interesantă a observației făcute de Emil Todorov de la SOR este faptul că trei dintre ele erau inelate. Două dintre pescărițele mari aveau inel de culoare galbenă, ceea ce indică faptul că au fost inelate, probabil, în Finalanda. Una dintre ele avea inelul de culoare roșu, ceea ce înseamnă că provine din Suedia.
Fotografiile au fost realizate de Emil Todorov
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.