Share

Din școală în școală

- Am două vești pentru voi. Una bună și una rea. Cea rea este că azi a început școala și… azi dați test. Vestea bună este că după test stăm de vorbă despre animalele din aria naturală protejată de lângă voi și că o să primiți și un ghid cu aceste animale și cu flora, dar și tricouri și rucsaci realizate în proiectul nostru.

„Ghinioniștii” …

… care au dat teste în prima zi de școală au fost elevii din Coarnele Caprei, un sat aflat în vecinătatea ariilor protejate din proiectul „Elaborarea Planurilor de Management pentru ariile protejate ROSPA0109 Acumulările Belcești, ROSCI0222 Sărăturile Jijia Inferioară Prut, ROSPA0042 Eleșteiele Jijiei și Miletinului și 2.553. Balta Teiva Vișina”.

Cei mici se apleacă peste foi, își scriu cât pot ei de citeț numele și prenumele, apoi se apucă să încercuiască răspunsurile pe care le cred corecte. Sunt în sala cea mare a Căminului Cultural din sat, iar la ieșire deja bat din picior ușor enervate câteva mame. E prima zi de școală, dar încă mai sunt treburi de făcut la sat. Un copil ajută și la cules de porumb și la cules de vie și la hrănit animalele din curte. Când femeile află de la voluntarii SOR că pentru test elevii vor primi câteva lururi, se schimbă atitudinea. „Spier să nu greșiească”, se aude vocea unei femei. Se liniștește rapid când află că greșelile sunt premise.

Caravana SOR

Voluntari și comunicatori ai SOR au avut un tur de forță în satele ieșene. Au trecut pe la toți elevii de clasele V-VIII din școlile sătești pentru seminarele dedicate faunei și florei din zonă. Au început cu teste, pentru a vedea cât de multe cunosc sau nu elevii despre protecția mediului și specii protejate. Apoi au trecut la partea serioasă – învățarea prin joacă. Poți face o oră să treacă foarte repede dacă le prezinți elevilor fotografii cu mamifere, păsări și plante protejate.

Poți să îi captivezi cu un videoproiector și un laptop, dacă le oferi detalii despre cea mai mica pasăre din România sau despre graurii care imită ringtone-urile de telefon pentru a atrage o parteneră. O oră întreagă de întrebări și răspunsuri. Iar la un moment dat, nu mai știi dacă elevii ar trebui doar să răspundă. Au întrebări, se foiesc dacă nu primesc răspunsul, se entuziasmează când spun ei ceva corect sau când greșește un coleg. Când se prind ei că e loc și de distracție ajungi să primești și întrebări de genul… câte pene are o găină?

Bătălia de la Hârlău

Nu a fost o bătălie propriu-zisă, dar la finalul seminarelor de aici, componenții echipei SOR erau storși. Au stat de vorba cu peste 300 de elevi de la Liceul Petru Rareș. Sala de la Clubul Copiilor, unde au avut loc seminarele are însă o acustică aparte. Orice șoaptă se aude de parcă a început să cânte un tenor fără voce, dar cât poate de tare. Iar din momentul în care cei mici au început să se consulte între ei, nu se mai putea înțelege om cu persoană.

-M-am ridicat pe vârfuri, să par mai mare și să mă impun, dar degeaba. Nici ei nu mă auzeau și nici eu pe ei, spunea la final Vlad Amarghioalei. Vlad este biolog în proiect, dar a venit voluntar la seminare, el crede că biologia din România nu va avansa dacă nu îi captivăm pe copii de mici.

Bătălia a durat câteva ore bune, nu s-a lăsat cu victime pentru că s-a lăsat liniștea de la primele slideuri, când elevii au văzut bufnițele. Iar când vorbea o singură persoană, sala prelua ecoul unei singure voci și mesajul ajungea la elevi. Părea imposibil, dar a fost o bătălie încheiată cu succes pentru ambele părți. 🙂

Sat după sat

Mașinile SOR au trecut apoi și prin celelalte localități care se află în ariile naturale protejate din proiect. Maxut și Deleni, Șipote și Vlădeni, Vânători și Popricani. Peste tot unde am solicitat să avem aceste seminare, am primit mai mult decât înțelegere din partea directorilor de școală și a profesorilor de biologie.

Poate e de vină toamna din dealurile Moldovei, pentru că la sate atmosfera era extrem de plăcută. Peste tot găsești mormane de porumb la poartă, trec tractoarele pline de struguri, oamenii zâmbesc mai mult, cei mici șutează în mormane de frunze ruginite, iar bătrânii mângăie câte o castană căzută din copac. Mai frânăm la căruțele pline de porumb care reușesc să oprească doar în curbe, iar uneori și în pantă, dar ajungem în fiecare sat. Peste 1.500 de elevi la seminarele noastre, peste 1.500 de pui de om care să meargă acasă și să le povestească adulților despre proiectul SOR de la ei din zonă și despre aria natural protejată lângă care trăiesc.

Activitățile de educație sunt realizate în cadrul proiectului „Elaborarea Planurilor de Management pentru ariile protejate ROSPA0109 Acumulările Belcești, ROSCI0222 Sărăturile Jijia Inferioară Prut, ROSPA0042 Eleșteiele Jijiei și Miletinului și 2.553. Balta Teiva Vișina”.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.”

Dacă ți-a plăcut, distribuie