Share

Doamnelor, jos pălăria!

Încheiem cu stil luna martie, și o să subliniem faptul că le datorăm foarte mult doamnelor. De fapt le datorăm inițierea mișcării de conservare a păsărilor și înființarea celei mai mari organizații pentru protecția păsărilor din Europa.

The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB-ul de azi) este urmaș al ”Ligii Penajului” (Plumage League), înființată în 1889 de către Emily Williamson. 

În anul 1891, Liga Penajului devenea  Societatea de Protecție a Păsărilor (SPB), după fuziunea cu o altă societate implicată în apărarea animalelor, dar patronată de Eliza Phillips. Totul a început din dorința acestor femei din înalta societate de a-și schimba … pălăriile.  

Doamnele au fost deranjate de modul și de amploarea recoltării de pene de la anumite specii de păsări cu care erau decorate pălăriile la modă din epoca victoriană. Se vânau numere mari de  păsări ale paradisului, dar și egrete sau corcodei mari.

La nivel de reguli, nu era nimic complicat: membrele societății se angajau să combată distrugerea speciilor de păsări și să le protejeze; se obligau să se abțină de la a purta pene provenite de la păsări ucise, cu excepția notabilă a struțului și a celor sacrificate pentru hrană.  

Printre primele materiale editate de societate au fost cele legate de efectele devastatoare ale recoltării de pene asupra unor specii exotice, care conțineau sfaturi către doamne să își schimbe garderoba și mentalitatea. 

Doamnele ofereau și sfaturi legate de hrana păsărilor pe timp de iarnă, cu sugestia de a se renunța la folosirea fructelor naturale în decorațiunile de iarnă, astfel încât acestea să rămână în meniul păsărilor.

În primii ani, membrii au fost exclusiv femei. Treptat, suportul unor personalități din epocă de talia ornitologilor Alfred Newton si William Henry Hudson a dus la creșterea popularității. Implicit, a crescut și  numărul de membri, iar în preajma anului 1900 acesta trecuse deja de 20.000.

Din 1904, societatea primește și susținere regală, devenind Societatea Regală de Protecție a Păsărilor (RSPB), și începe să perceapă taxă de la membrii săi. Iar încununarea eforturilor sale este intrarea în vigoare, în 1921, a legii care interzicea importul penelor. 

Restul e istorie, RSPB este astăzi una dintre cele mai recunoscute organizații de protecția naturii din Europa, cu peste 2.500 de angajați și 200 de rezervații naturale administrate și/sau deținute. NU doar angajații sunt implicați în conservare, lor li se adaugă peste 18.000 de voluntari și peste 1,2 milioane de membri cotizanți.

Dacă ar fi să găsim o morală a acestei mici istorioare, ea ar putea fi enunțată cam așa: chiar dacă acțiunile noastre prezente pot părea triviale sau fără prea mare efect pe moment, în timp, dorința noastră de a schimba lucrurile în bine, poate duce la schimbări revoluționare, mai ales dacă ne unim forțele. Asta chiar dacă punctul de plecare este pălăria unor dame din Anglia 🙂

Dacă ți-a plăcut, distribuie