Știri
După nouă ani
18 octombrie 2016
Da, după o așteptare de nouă ani, avem un nou determinator de păsări sălbatice din România și din Europa. Ediția precedentă fusese realizată în 1999, iar timp de opt ani a stat pe piață. Din 2007, niciun alt determinator atât de complex nu a mai fost editat în România.
Determinatorul este un ghid de identificare a speciilor. Cel de păsări, automat se referă doar la speciile de păsări. Ghidul Philip’s pe care SOR l-a scos pe piață anul acesta are peste 500 de specii de păsări sălbatice care sunt descrise și care au ilustrații.
Atenție – un determinator conține de obicei ilustrații (desene) și nu fotografii, tocmai pentru a reliefa mult mai bine caracterele care deosebesc fiecare specie.
La fiecare specie veți găsi un text care o descrie, de la lungimea corpului la anvergura aripilor, de la greutate la culoarea penajului. Nu lipsesc nici detaliile despre habitatele în care pot fi întâlnite aceste specii, comportamentul lor, sunetele pe care le scot. Sunt prezente chei de identificare de care fiecare păsărar are nevoie în teren.
Ilustrațiile care însoțesc acest text scot în evidență caracterele care deosebesc păsările, de la diferențele dintre specii la diferențele dintre masculi, femele sau juvenili. În carte sunt prezente speciile din România, dar și altele din Europa, de la cele care pot fi întâlnite în Islanda până la cele din vestul Turciei.
Textele din determinator sunt realizate de Hakan Delin – un ornitolog și grafician experimentat – și de Lars Svensson, unul dintre cei mai buni ornitologi specializați în determinarea de specii.
Determinatorul poate fi achiziționat online din secțiunea shop a siteului nostru, dar se poate ridica și de la sediile din București și din Cluj ale SOR. Prețul lui este 65 de lei în prima lună, apoi devine 70 de lei. Toți membrii SOR care au cotizația plătită la zi beneficiază de un discount de 10% la toate produsele din magazin, atâta timp cât acestea nu se află într-o în altă promoție.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.