Share

După nouă ani

Da, după o așteptare de nouă ani, avem un nou determinator de păsări sălbatice din România și din Europa. Ediția precedentă fusese realizată în 1999, iar timp de opt ani a stat pe piață. Din 2007, niciun alt determinator atât de complex nu a mai fost editat în România.

Determinatorul este un ghid de identificare a speciilor. Cel de păsări, automat se referă doar la speciile de păsări. Ghidul Philip’s pe care SOR l-a scos pe piață anul acesta are peste 500 de specii de păsări sălbatice care sunt descrise și care au ilustrații.

Atenție – un determinator conține de obicei ilustrații (desene) și nu fotografii, tocmai pentru a reliefa mult mai bine caracterele care deosebesc fiecare specie.

La fiecare specie veți găsi un text care o descrie, de la lungimea corpului la anvergura aripilor, de la greutate la culoarea penajului. Nu lipsesc nici detaliile despre habitatele în care pot fi întâlnite aceste specii, comportamentul lor, sunetele pe care le scot. Sunt prezente chei de identificare de care fiecare păsărar are nevoie în teren.

Ilustrațiile care însoțesc acest text scot în evidență caracterele care deosebesc păsările, de la diferențele dintre specii la diferențele dintre masculi, femele sau juvenili. În carte sunt prezente speciile din România, dar și altele din Europa, de la cele care pot fi întâlnite în Islanda până la cele din vestul Turciei.

Textele din determinator sunt realizate de Hakan Delin – un ornitolog și grafician experimentat – și de Lars Svensson, unul dintre cei mai buni ornitologi specializați în determinarea de specii.

Determinatorul poate fi achiziționat online din secțiunea shop a siteului nostru, dar se poate ridica și de la sediile din București și din Cluj ale SOR. Prețul lui este 65 de lei în prima lună, apoi devine 70 de lei. Toți membrii SOR care au cotizația plătită la zi beneficiază de un discount de 10% la toate produsele din magazin, atâta timp cât acestea nu se află într-o în altă promoție.

Dacă ți-a plăcut, distribuie