Share

Echipă nouă pentru următorii 3 ani

Orice întreprindere sau activitate de succes are la bază o persoană sau o mână de oameni inimoși, pasionați și dăruiți acelei cauze. Nu face excepție nici Societatea Ornitologică Română, care, de la începuturile din 1990, a avut un nucleu de oameni valoroși. Fie că au fost membri fondatori, susținători, voluntari, membri simpli sau membri în structurile de conducere, la mijloc a fost pasiunea pentru păsări și natură și dorința de implicare în această direcție.

Nici în prezent lucrurile nu stau altfel. Începând de vineri, 10 decembrie 2021, Societatea Ornitologică Română are un nou Consiliu Director. Am reușit să avem lângă noi profesioniști, o echipă cu care în următorii 3 ani vom încerca să facem organizația noastră mai cunoscută, să diversificăm proiectele de conservare și educație pentru natură și astfel, să aducem cât mai mulți susținători alături de noi.

Consiliul Științific are 7 membri noi, care vor alege la rândul lor prin vot viitorul Președinte al Consiliului Director, la prima ședință a acestuia, după validarea de către Judecătoria Sectorului 3 a voturilor exprimate în cadrul Adunării Generale, cel mai probabil la începutul anului 2022.

Emanuel Baltag este alături de SOR ca membru din 1997. Pasionat de păsări din copilărie, absolvent al Facultății de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (postdoctorat), este în prezent cercetător științific la Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea. Este interesat de migrația păsărilor, de relațiile climă – habitate – păsări și mai ales de identificarea și implementarea măsurilor de conservare a păsărilor și habitatelor în care acestea trăiesc. Prin implicarea sa în Consiliul științific al SOR dorește să crească numărul acțiunilor din domeniul conservării naturii și a educației ecologice la nivel național.

Andrei Mihalca este Doctor în Științe medicale, domeniul parazitologiei, titlu obținut la USAMV Cluj-Napoca, unde este în prezent profesor universitar la disciplina Parazitologie și boli parazitare. Temele sale de interes în cercetare sunt ecologia vectorilor și bolilor vectoriale, bolile animalelor sălbatice, parazitologia tropicală și medicina conservaționistă. Cu peste 170 de lucrări în reviste științifice cu factor de impact, a fost inclus recent în top 2% al cercetărilor la nivel global. Ca parte a Consiliului științific al SOR, consideră că poate contribui cu idei noi privind promovarea cercetării în domeniul ornitologiei și al conservării păsărilor, mai ales din prisma medicinei conservaționiste.

Claudia Câmpeanu este antropolog și predă la Universitatea din București, în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială. Acolo unde, datorită pasiunii pentru păsări, biologie și ecologie și-a reorientat ușor activitatea profesională și acum predă materii legate de interfața societate – mediu și este implicată în proiecte de cercetare sau citizen engagement din domeniul conservării. Prin apartenența la Consiliul științific își va aduce contribuția la misiunea și proiectele organizației prin expertiza pe care o are în ceea ce privește dimensiunea socială și culturală a conservării biologice.

Cătălin Șuba a terminat facultatea de Relații Economice Internaționale la Brașov. Interesul și apoi pasiunea lui pentru păsări s-au activat în timp. Odată cu venirea pe lume a copiilor, a realizat că păsările pot fi liantul cel mai la îndemână pentru apropierea acestora de natură, iar căutările l-au adus în contact cu SOR. Pregătirea accentuat economică și faptul că de 20 de ani derulează cu drag și spor o afacere, au dus la un mod de a gândi mai pragmatic, care cu certitudine ar putea fi de folos organizației.

Magdalena Achim e alături de SOR din 2017, mai întâi ca voluntară, apoi ca membră. Au trecut anii și cum s-au acumulat cunoștințele despre păsări, a participat la colectarea datelor pentru „Atlasul păsărilor din București” și în măsura timpului liber, se implică în aproape toate activitățile organizației, încercând să atragă cât mai mulți oameni aproape de fenomenul ornitologic. Prin intrarea în Consiliul Științific speră să reuşim împreună să ne apropiem şi mai mult de oameni, să propunem proiecte şi activităţi noi care să ne ajute să creştem mişcarea ornitologică din România, astfel încât să-şi atingă potenţialul.

Silviu Panțiru este membru al Sucursalei din București și s-a implicat activ atât ca voluntar în proiectele de monitorizare a păsărilor, cât și ca ghid ornitologic la evenimentele organizate de SOR, dar mai cu seamă în activități și proiecte educative pentru copii. A creat împreună cu soția sa, profesoara Lidia Panțiru, un grup dedicat elevilor care termină liceul, dar vor să continue activitățile și ieșirile în natură. Crede că viitorul conservării naturii se poate face doar prin educație începând din școală, și prin atragerea celor cu interese comune în jurul unui nucleu. Iar dorința lui e ca acest nucleu să fie SOR.

Livia Gyongyoși este o membră foarte activă, voluntară în multe dintre proiectele noastre. Cel mai mult îi place să vorbească oamenilor despre păsări, fie în articolele pe care le scrie, fie direct la evenimentele organizate de SOR. Pregătirea ei ca jurnalist, cei 14 ani de când lucrează în comunicare și munca pe care o desfășoară la Fundația Calea Victoriei, unde organizează diferite cursuri, pot fi de folos în încercarea noastră de a transmite mai bine mesajele noastre. Care, la fel ca Livia, se doresc a fi motoare care să ajute la protejarea păsărilor și a naturii.

Conform statutului SOR, în Consiliul Director al organizației, alături de membrii Consiliului Științific, aleși prin vot, sunt și 3 angajați, membrii Consiliului Executiv, respectiv directorul executiv, Dan Hulea, directorul de conservare, Ciprian Fântână, și directorul de comunicare și fundraising, Alida Barbu.

Verificarea anuală a modului în care este administrat patrimoniul organizației o face Comisia de cenzori, care are în componență un membru expert contabil, Liviu Matac, contractat, și doi membri asociați, aleși prin vot în cadrul Adunării Generale.

Raluca Melenciuc este biolog, doctorand în biologie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Este pasionată de ecologia și conservarea speciilor de amfibieni, reptile și păsări, iar pentru noi a fost de un real ajutor în multe proiecte și activități educative, în care s-a implicat cu trup și suflet, Expediția Națională din Delta Dunării fiind una dintre ele.

Lidia Panțiru este membră și voluntară SOR dar mai ales dascăl. Considerând că este esențial ca educația pentru protejarea naturii să înceapă din copilărie, derulează foarte multe activități educative cu elevii de la școlile unde predă, dar creează și structuri în care aceștia să poată continua relația cu natura și după terminarea ciclului gimnazial de școală. Este una dinte promotoarele celui mai important proiect de educație derulat de SOR, „Școli prietenoase cu natura”.

Mulțumim membrilor Consiliului Științific și Comisiei de cenzori care au fost alături de noi în ultimii 4 ani (un an bonus datorat pandemiei de COVID-19, care a făcut imposibilă Adunarea Generală a Asociaților în format fizic în 2020): Alexandru Lapoși (președinte), Florin Chirilă, Florian Andronache, Adrian Mestecăneanu, Cosmin Mihai, Matrona Petrescu, Florin Toncean și cenzorilor Roberta Lapoși și Eugen Petrescu. Știm că ne vor fi aproape în continuare, implicându-se în proiectele noastre sub alte forme și titulaturi, dar mereu din drag și respect pentru păsări și natură. Mulțumim!

Fotografiile tuturor membrilor provin din arhivele personale.

Dacă ți-a plăcut, distribuie