Share

Ecologizare la Lacul Strachina

Duminică – 12 octombrie 2014. Se pleacă la ecologizare, acțiune în cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0059 Lacul Strachina”. La prima ora se verifică să existe tot necesarul: de la liste de prezență, la pixuri, tricouri, trusă sanitară, se dau ultimele telefoane, iar mașina vine să îi ridice pe toți.

Altfel de elevi
O acțiune de ecologizare este pentru mulți elevi o corvoadă. Nu a fost cazul celor de la Țăndărei, pentru că aici a fost o plăcere. Se iese în natură, într-o zonă aproape de casă, elevii sunt dotați cu saci menajeri și mănuși de către organizatori…, dar nu e așa de simplu. Fac acest lucru în timpul liber, fac acest lucru din inițiativa lor, nimeni nu îi obligă să sară din pat la prima oră și să meargă pe teren. Mai ales că este o zi de duminică. Afară se simte frigul lunii octombrie, cel care duce la primele guturaiuri. Ceață care îmbracă terenul din preajma lacului nu e nici ea un îndemn la altceva decât la odihnă într-un pat cald, cu plapumă trasă până peste ochi. Dar cei mici au spus că vin și au venit în număr mare, peste 70 de elevi. Autocarele și profesorii de la școli îi așteaptă. Sunt elevi de la școlile generale din Țăndărei și din localitățile din apropierea Lacului Strachina. Știu că au de lucru, dar parcă e altceva când ieși cu colegii și cu profesorii pe teren, într-un cadru cu totul diferit de cel de la școală.

Reprize
Când elevii au coborât din autocare, lacul nu se vedea. Era o ceață de nu știai încotro trebuie să mergi. Vedeai la o distanță de numai câțiva pași, dar vocile profesorilor îi dirijau și îi găseau pe elevi, indiferent în câte valuri de negura ar fi fost ascunși. Mănușile au fost trase pe mâini, sacii menajeri au fost împărțiți, iar elevii s-au grupat câte doi sau trei la un sac și au trecut la strânsul deșeurilor din zona Murgeanca, între bazinele 2 și 3 de la Lacul Strachina. Cum terminau de umplut un sac, veneau la cortul organizatorilor și preluau un alt sac. A fost prima repriză de ecologizare propriu-zisă, pentru că apoi au luat o pauză. Organizatorii le-au pregătit o repriză de jocuri de socializare, dat fiind că elevii proveneau de la școli diferite și nu se cunoșteau între ei. După ce se încălziseră bine, elevii au trecut la ultima repriză de igienizare a locației, iar sacii plini curgeau unul după altul. Cât timp un coleg venea cu sacul la locul de colectare, ceilalți căutau noi locații unde să mai fi rămas deșeuri. Nu prea mai erau, furnicile de la școlile generale le preluaseră pe toate.

După faptă și răsplată
Odată strânși toți sacii, au fost lăsăți la un loc de unde trebuia să fie preluați de o remorcă. Până să vină tractorul, cei mici și-au primit răsplată: tricourile promoționale realizate în cadrul proiectului. A fost că la o mini ședință de shopping: ce mărime porți, cum îți vine asta, dar ce pasăre este cea de pe tricou, ce mănâncă un pescăraș albastru… zeci de întrebări de la zecile de elevi. S-a mers la cort, cei mici s-au spălat pe mâini și au servit masă. Erau pregătite cutii de pizza caldă, dar nimeni nu a refuzat merele. Imediat ce își primeau mâncarea, cei mici se așezau pe iarbă și recuperau caloriile pierdute. Prevăzători, mulți dintre ei au mai păstrat pizza. Chiar dacă nu pentru ei, poate pentru un frate mai mic de acasă. Oricum, abia așteptau să revină pe malul Lacului Strachina. Au auzit că din primăvară se organizează aici tabere de educație ecologică și vor să participe. Pentru asta, însă, trebuie să aibă și note bune la biologie.

Dacă ți-a plăcut, distribuie