Share

Ecologizare pe malul Lacului Beibugeac

În plină vacanță de vară, elevii din comună Murighiol au lăsat undițele și jocurile pentru a da o mâna de ajutor Societății Ornitologice Române la ecologizarea Lacului Beibugeac din satul Plopu.

Era sâmbătă, 20 iulie, iar soarele puternic din Dobrogea te îndemna la o baie în Dunăre sau la o partida de pescuit din umbră copacilor, nicidecum la strâns gunoaiele dintr-o arie naturală protejată. Cei mici s-au prezentat punctuali la ora nouă dimineață în față școlii.

Au urcat în autocar, guresi că vrăbiile. De ce trebuie curățat lacul? Ce este aia o arie protejată? Cum facem când ajungem acolo? Cine vine să ia gunoiul? Cum ne împărțim? Eu în echipa cui voi fi? Poate să vină și verișorul meu, că el nu e din Murighiol, e aici în vacanță, dar ar vrea să vină și el? Managerul de proiect Lavinia Răducescu răspundea cu calm la avalanșă de întrebări, alături de profesoară Leila Cristea de la școală din Murighiol. Distanță de patru kilometri a trecut imediat. Pe malul lacului – echiparea cu șepcuțe, pentru că deși era ora nouă, soarele puternic de Dobrogea amenință să ardă tot. Pe malul lacului era plin de păsări și de copii. Cei mici s-au uitat lung la berzele albe care își căutau hrană, au admirat vântureii de seară ieșiți la vânătoare și apoi au trecut la treaba.

Uite sacul, nu e sacul
Elevii din Murighiol s-au lipit imediat de membrii echipei ȘOR. Voluntar sau angajat al SOR, fiecare avea în primire o trupa de pitici mai plini de energie decât iepurașii din reclame. Le mergeau mâinile extrem de repede. Sac după sac menajer, gunoaiele dispăreau din cuvetă lacului. PET-uri, cârpe, hărții, ambalaje de gustări, toate se îndesau în saci. ”Inițial, am crezut că operațiunea de ecologizare va dura mai mult, circa două ore, dar cei mici au avut un avânt greu de stăpânit. Până să apucăm noi să luăm o prima pauză de hidratare, aproape toate gunoaiele erau strânse”, spune managerul proiectului, Lavinia Răducescu. Sacii menajeri deveniseră cea mai căutată marfă pe întinderea lacului. Se umpleau imediat, iar rolele pe care membrii echipei SOR le aveau cu ei se terminau una după altă. ”Mai vrem saci, da-mi și mie încă o rola” – se auzea de-a lungul lacului. Până să înceapă soarele să dogoreasca așa cum se cuvine, locul era curat. Venirea tractorului cu remorcă de la serviciul de salubritate al Primăriei Murighiol i-a entuziasmat pe pitici. Și-au dat seama cât de bine munciseră, când vedeau sacii de gunoi care umpleau remorcă.

Poze și desene
Nu puteam rată prilejul de a face o fotografie de grup cu cei mici. Înainte de a se așeza cuminți în față aparatului, elevii au primit o mică recompensă. O pauză de masă și de hidratare, plus tricourile prin care SOR promovează aria naturală protejată Lacul Beibugeac. Iar alegerea tricourilor a semănat puțin cu o partida de shopping la mall în București. Vânzoleala, agitație, entuziasm și priviri pline de bucurie. Mărimile de tricou erau pentru fiecare copil, de la grădiniță la clasa a opta, așa că s-au făcut probe pe loc. Să le vină bine, să poată fi băgat în pantalon sau purtat peste fustiță, să se asorteze. Toate tricourile aveau același desen – un pescaras albastru, pasăre pe care cei mici o văd zilnic în zona, specie care apare și pe logoul Societățîi Ornitologice Române. Desen negru pe tricourile bej, cu un contrast superb, pescărelul a fost confundat de câțiva copii mai mici, care au crezut că este ”ciocănitoare, că are ciocul mai mare”, ”pasăre colibri, că este micuță”, dar lămuririle erau de prisos. Cei mai mari le-au spus simplu: ”E Ivan Pescarul”, numele pe care lipovenii l-au dat păsării. Între timp, project officerul SOR Emil Todorov voia o fotografie de grup cât mai bună, așa că se urcase deja pe capotă mașinii. Încerca să prindă în cadru și lacul, și piticii, și sacii care nu fuseseră încărcați încă, și remorcă. Cei mici s-au lăsat așteptați puțin, doar ei erau vedetele acțiunii. Au negociat între ei poziții mai bune, mai aproape de adulți, mai aproape de rude sau colegi, dar apoi au așteptat să audă declanșatorul aparatului foto. Și mai că nu ar mai fi plecat, iar fotografia de grup riscă să devină ședința foto.

Dovadă
Dacă veți trece anul acesta prin Murighiol și prin satul Plopu, aproape de lacul Beibugeac, veți vedea un câmp curat. Veți vedea păsări, în loc de peturi. Veți observă specii limicole în loc de pungi, iarbă în loc de plastic. Iar dacă veți vedea un prichindel care poartă un tricou bej, cu pescarelul pe față tricoului, să știți că acel copil este unul din cei care a strâns gunoaiele, care a ajutat la protecția unui sit Natură 2000. Puteți să îi faceți cu mâna, vă va răspunde vesel la salut. Nouă deja ne-au spus că vor să repetăm acțiunea de ecologizare în 2014. Sperăm însă că și gunoaiele aruncate vor fi mai puține, pentru că prichindeii nu sunt gunoieri, ci doar modele demne de urmat.

Toate fotografiile de la acțiunea de ecologizare pot fi vizionate pe pagină de Facebook a SOR.

Dacă ți-a plăcut, distribuie