Share

Hrăniți păsările iarna – le puteți ajuta să supraviețuiască

Odată cu instalarea perioadei reci dispar insectele, hrană de baza a păsărilor insectivore, iar fructele diferitor arbuști și copaci sunt pe terminate. Acesta este momentul în care putem să le dăm o mână de ajutor prietenilor noștri înaripați.

Le putem oferi diverse tipuri de hrană, pe care o vom pune în hrănitori dis de-dimineață, pentru a fi găsită de păsările flămânde care pornesc devreme în căutarea acesteia. Putem să le oferim o porție și după-masă sau să umplem hranitorile cu hrană mai multă, care le va ajunge pentru mai multe zile.

În timpul lunilor calde ale anului, pasariile găsesc cu ușurință hrană, atât vegetală, cât și animală. În schimb, iarnă, păsările sedentare (cele care rămân la noi, permanent) și cele care doar iernează la noi, suferă adesea de foame, această fiind una dintre principalele cauze de mortalitate în sezonul rece, în rândul păsărilor. În căutările lor, ele sunt nevoite adesea să renunțe la hrană din timpul verii și să caute alte resurse. Este momentul când păsările din jurul nostru pot fi ajutate, punându-le la dispoziție o hrană adecvată.
De ce să amplasăm hrănitori?
Mai întâi, să vedem ce păsări pot fi ajutate. În primul rând pițigoii, păsări insectivore, care iarnă sunt dispuse să mănânce și altceva decât insecte. Predominant insectivore sunt, de asemenea, ticlenii, macalendrii, mierlele, ciocanitorile. Și ele vor fi bucuroase să găsească ușor hrană. Un alt grup de păsări este cel al granivorelor, cele care se hrănesc în principal cu semințe și grăunțe. Șansele lor de a-și găsi hrană naturală în timpul iernii sunt mai mari decât ale insectivorelor. Dar o sursă suplimentară le poate ajută, mai ales în perioadele cu zăpadă mare. De aceea, trebuie să le purtăm de grijă!

Unde amplasăm hrănitorile?
Câteva sfaturi vă sunt necesare pentru a pune hrănitorile în cele mai potrivite locuri. Desigur că acasă la voi, veți fi tentați să puneți hrănitoarea într-un loc pe care să-l puteți vedea ușor, eventual chiar pe geam.
Suportul pe care puneți hrănitoarea trebuie astfel ales încât pe el să nu se poată urcă pisicile, deci veți folosi un par nu prea gros, un stâlp de beton, o țeavă metalică sau peretele casei.
În același timp, hrănitoarea trebuie pusă într-un spațiu larg, pe care păsările (mai mult sau mai puțîn sperioase) să-l poată supraveghea. Totuși, este bine că la o distanță de aproximativ 35 m să se afle un pom sau o tufă, pe care păsările să poată poposi sau pe crengile cărora pițigoii să poată sparge și consumă semințele luate din hrănitori. Hrana suspendată trebuie, de asemenea, atârnată în locuri inaccesibile pisicilor. Nu uitați că pisicile sunt cei mai periculoși dușmani ai păsărilor din grădini și parcuri. În plus, toate modalitățile de suspendare a hranei descurajează gaițele sau ciorile (mai puțin agile decât pițigoii), care sunt capabile să golească repede hrănitorile, lăsând flamande păsările de talie mică. În general, acolo unde există multe asemenea păsări care nu au mare nevoie de ajutorul nostru. este bine să le punem hrană cu precădere în hrănitori suspendate.

În general, este mai bine să avem 2-3 hrănitori mici decât una mare. Astfel păsările care vor veni după mâncare își vor alege hranitoarea preferată, mai ales dacă în fiecare hrănitoare veți pune alt fel de hrană.

Când amplasăm hrănitorile?
Păsările sălbatice din grădina sau livada dumneavoastră vor aprecia hrană suplimentară pe care le-o puteți oferi în perioada rece a anului, ajutându-le în acest fel să supraviețuiască lunilor geroase de iarnă. De aceea, odată cu venirea toamnei, puteți să vă pregătiți hrănitorile, pe care le veți instala în grădina sau livada dumneavoastră, pe balcon sau pe peretele de lângă geam.

Îngrijirea hrănitorilor
Păsările, toate animalele de altfel, sunt expuse diferiților agenți patogeni care pot provoca inbolnavirea lor.  Pentru a evita apariția unor astfel de probleme, este foarte important hrănitorile fie igienizate periodic.

lată câteva măsuri de igienizare obligatorii:

• Curățați hrănitorile în mod regulat spălându-le cu apă și un pic de detergent lichid. Clătiți bine suprafețele spălate pentru îndepărtarea completă a detergentului și uscați hrănitorile înainte de a le umple cu hrană.

• Respectați regulile de igienă personală când lucrați cu hrănitorile: folosiți mânuși de cauciuc, spălați hrănitorile și în exterior, după care spălați-vă bine pe mâini.

• Schimbați periodic locul hrănitorilor suspendate și aveți grijă ca suprafața din jurul acestora să fie curățată de mizerie și resturi de hrană.

Hrană pentru păsări
Ce hrană oferim păsărilor?
Semințele de floarea soarelui constituie cea mai bună hrană pentru pițigoi și celelalte păsări insectivore. Pițigoii iau sămânța între gheare, o sparg și îi mănâncă miezul, care are o mare valoare energetică datorită uleiului pe care îl conține. Foarte potrivită, dar mai scumpă, este sămânța de cânepă, dar și cea de bostan și cea de mei (această din urmă este însă mai puțin hrănitoare).
În lipsa acestora (sau în plus față de acestea), se mai pot da păsărilor: păsat, făină de porumb măcinată mare (sau mămăligă), orez și ovăz (de preferință fierte), cartofi și morcovi fierți, alte zarzavaturi fierte (le vor mânca mai ales mierlele), bucăți de măr (inclusiv mere bătute sau parțial stricate) alte fructe, miez de nucă, arahide, fructe de pădure strânse toamna și uscate, scoruș, porumbele, soc.
Unele produse de origine animală sunt foarte hrănitoare și apreciate de păsări: slănină (nesărată și neafumata), untură de porc, carnea fiartă (de exemplu cea care a rămas pe oase de la mâncarea voastră), ou fiert, brânză. Se pot face amestecuri, de exemplu de semințe de cânepă înglobate în untură topită sau margarină, care apoi, la frig, se întărește.Într-un asemenea amestec se pot pune și alte ingrediente dintre cele enumerate mai sus.

Puneți-le hrană și apă regulat.

Hrană trebuie pusă în hrănitori dis-de-dimineață, pentru a fi găsită de păsările flămânde, care pornesc devreme în căutarea hranei. Această nu va împiedică să le mai dați o porție după-masă sau să puneți cantități mai mari, care să le ajungă pentru mai multe zile. Desigur că slănină sau semințele puse în plase sau cutii vor fi înlocuite atunci când se termină, la intervale de câteva zile. Păsările au nevoie de hrană grasă (cu multe calorii) în timpul iernii, pentru a supraviețui nopților geroase. Întotdeauna reglați cantitatea de hrană în funcție de necesitate și nu lăsați să se acumuleze hrană în jurul hrănitorilor.Dacă ați stabilit un program de hrănire, e bine să nu-l modificați.

Important!

Nu le dați semințe sărate, pentru că sarea este dăunătoare pentru păsări. La fel de dăunătoare este și pâinea, care nu este recomandată să facă parte din dietă păsărilor sălbatice, biscuit sau orice alte produse de patiserie-cofetărie. De asemenea, nu le dați hrană pentru câini și pisici sau alte animale de companie. Această nu este sănătoasă pentru păsările sălbatice și, în plus, va atrage în zona coțofenele, ciorile și pisicile.

Dacă ți-a plăcut, distribuie