Share

Tăcerea liderilor

Nu suntem în al 12-lea ceas, dar nici mult nu mai avem. E timpul să conștientizăm ce efecte negative avem asupra naturii și să investim în viitorul ei.

„Insectele reprezintă aproape două treimi din vieţuitoarele Pământului. Se pare că am reuşit să transformăm ȋntinderi masive de pământ ȋn zone inaccesibile pentru majoritatea formelor de viaţă. Ne ȋndreptăm către un Armaghedon ecologic, iar nepoţii noştri vor moşteni o lume foarte săracă.”

Această declarație a fost publicată ȋn Die Zeit și ȋi aparţine lui Dave Goulson, co-autorul studiului care arată că numărul insectelor s-a redus dramatic. Entomologii care au participat la cercetare au capturat ȋn containere insecte din 63 de locaţii diferite din Germania. Pe parcursul a 27 de ani, cantitatea de insecte colectată a scăzut cu 75%.

Principalele cauze ale declinului, enumerate de biologi, sunt: schimbările climatice, agricultura intensivă, fertilizarea chimică, pesticidele şi aşa-numiţii factori de habitat.

Articolele apărute după publicarea rezultatelor ȋngrijorătoare ale studiului au inspirat organizaţiile de protecţia mediului să se coalizeze ȋntr-un demers care corelează lipsa de interes şi acţiune a guvernelor europene cu unul dintre cele mai cunoscute filme din cinematografia modernă.

Flashmob-ul „Tăcerea liderilor”, analogie cu blockbusterul „Tăcerea mieilor”, ȋi vizează pe şefii de stat europeni şi le reproşează lipsa declaraţiilor publice privind criza biodiversităţii şi absenţa acestui subiect de pe agenda bugetară a Europei.

NABU – cea mai mare organizaţie de mediu germană, Birdlife International şi EBB vor folosi ȋntâlnirea informală a liderilor europeni din 23 februarie pentru a le cere şefilor de stat să aloce mai mulţi bani pentru protecţia mediului.

,,Natura este ameninţată. Climatul este ameninţat. Specii şi habitate valoroase dispar ȋntr-un ritm alarmant. Vorbele goale nu ajută – trebuie să facem ceva ȋnainte de a fi prea târziu şi pentru asta e nevoie de bani!”

Circumstanţele acţiunii au fost alese ȋntocmai pentru că priorităţile bugetare ale Uniunii Europene se numără printre subiectele summitului care va avea loc la Bruxelles la finalul acestei luni.

Organizaţiile de mediu din Europa sunt invitate să se alăture iniţiativei și să le solicite autorităţilor europene ca ȋn planificarea bugetară multianuală (MFF 2020) să se aloce mai mulţi bani pentru protejarea biodiversităţii.

Dacă ți-a plăcut, distribuie