Share

Programul muzical de la Noaptea Privighetorilor 2016

Noaptea Privighetorilor este un eveniment la care ne propunem să ne bucurăm, an de an, de un duel amical între păsările cântătoare și muzicienii din Cluj. Și niciodată nu suntem dezamăgiți. Diferența dintre tril și arpegiu nu este deloc mare pentru iubitorii de natură și de muzică. De aceea ținem să le mulțumim tuturor celor care au participat. Știm că ar fi vrut mai mulți să fie prezenți, dar nu au avut cum. De aceea, mai jos vă prezentăm, pe scurt, programul muzical de la Noaptea Privighetorilor, Cluj, 2016, așa cum ne-a fost trimis de una dintre solistele de sâmbătă, 4 iunie - Sonia Vulturaru

Partea muzicală 1.

Bach – Invenţiune la două voci, în tonalitatea Fa major, tonalitate utilizată destul de des atunci când o compoziție este inspirată din natură. Pentru compozitorii și persoanele cu sinestezie notă Fa semnifică culoarea verde. Interpretează Szentkuti Anna, elevă în clasa a V-a la Liceul de Muzică ”Sigismund Toduță” din Cluj.

Beethoven – Sonata pt.vioară și pian în Fa-major, Sonata primăverii
A fost compusă în 1801, în perioada în care compozitorul încă nu își pierduse complet auzul. Plimbările în natură au fost o bogată sursă de inspirație pentru Beethoven, în această compoziție fiind reprezentate sunete asociate primăverii. Este alcătuită din 4 părți: Allegro, Adagio molto espressivo, Scherzo allegro molto, Rondo allegro ma non troppo.

În prima parte compozitorul ilustrează prin muzică imaginile minunate ale primăverii cu prima temă. Tema a doua este mai energică, are un caracter mai dinamic, aici compozitorul imită cântecul păsărilor, în linia viorii, utilizând note repetate. Câteva elemente din prima parte sunt utilizate și în simfonia a VI-a, intitulată Pastorală. Toată sonata are o atmosferă şi un spirit generos, suplu, plin de umor și de frumusețe, de o bună dispoziție mai rar întâlnită în lucrările beethoveniene. Interpretează Sonia Vulturar-vioară, Dioszegi Benjamin-pian.

Beethoven – Sonata pentru vioară şi pian op. 12 nr. 2 în La major
Alcătuită din 3 părți: Allegro vivace, Andante piu tosto allegretto, Allegro piacevole. Toate sonatele pentru vioară și pian ale lui Beethoven sunt numite sonate pentru pian și vioară datorită dificultății și dominanţei partiturii pentru pian.
Interpretează Sonia Vulturar-vioară, Dioszegi Benjamin-pian

Pauză 5-10 min.

Partea muzicală 2.

Antonin Dvorak – Cvartetul de coarde nr.12 în Fa-major, „American”.
– Dvorak a scris lucrarea într-o vacanță în Spillville, Iowa, în anul 1893. În 3 zile avea deja schița piesei, însă o pasăre cântătoare nordamericană (neprezentă la noi) numită scarlet tanager (Piranga olivacea), o pasăre foarte frumoasă cu penaj roșu aprins, îi întrerupea compozitorului munca cu cântecul ei deosebit. În loc să se supere, Dvorak, care se pricepea la observarea păsărilor (un birdwatcher timpuriu), a integrat cântecul în compoziția lui.

– Întreaga piesă are o atmosferă idilică, fiind inspirată de mediul pastoral, de liniștea și frumusețea naturii din Native America.

– Este alcătuită din 4 părți, dintre care noi le vom audia pe primele două: Allegro ma non troppo, în care vom descoperi elemente inspirate din muzica populației amerindiene, precum pentatonia și ritmica specifică; şi partea a 2-a, Lento, condimentată cu puțin dor de casă, de Cehia. Interpretează Sonia Vulturar-vioara 1, Gratiela Aranyosi-vioara a 2-a, Nicolae Boboia-viola, Demeny Renata-violoncel

Haydn – Cvartetul de coarde în Do major, „Privighetoarea”
Alcătuit din 4 părți, Allegro moderato, Scherzo allegretto, Adagio ma non troppo, Finale Rondo presto. Titlul programatic al lucrării este dat de primele măsuri ale viorii ce imită cântecul păsărilor, astfel de momente fiind regăsite şi mai departe, pe parcursul lucrării.

Vivaldi – „Primăvara” din Anotimpurile
Concertele pentru vioară și orchestră, Anotimpurile sunt inspirate de tablourile lui Marco Ricci, fiecare având ca punct de plecare un ”motto”, un poem scris de Vivaldi. Primăvara este primul dintre cele 4 anotimpuri, alcătuit din 3 părți, repede-lent-repede. În prima parte cântecul păsărilor este imitat de violina solo, prin ornamente, triluri şi arcuşe diverse. Recunoaștem sunetul pârâului și al vântului, precum și o mică furtună de primăvară. A doua parte ilustrează un păstor odihnindu-se alături de credinciosul său câine, iar cea de-a treia parte sugerează un dans pastoral vesel şi primăvăratic.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie